[single_post_category_name]

Utroskab: Hvad, hvorfor & hvordan?

Utroskab er noget vi alle har en holdning til, vi kender alle én der har været utro, eller som har været “offer” for utroskab, og det er et tabu i rigtige mange parforhold. Men hvad er det for en størrelse? Hvorfor sker det? Og hvordan håndterer vi det?

 

Hvornår er man utro?

Utroskab bliver defineret på mange forskellige måder. Er man utro når man flirter? Kysser? Skal man have sex for at være utro, eller kan man også have en “mental affære”?

Vi har utroligt forskellig moral og grænser, og rammerne for hvad der opfattes som utroskab er vidt forskellige i de forskellige parforhold. Alt efter hvordan vi er opdraget, hvad vi har oplevet og erfaret gennem tidligere relationer, og hvad kulturen omkring os siger, så vil vi unægteligt have forskellige grænser for, hvor meget man kan “dele af sig selv”, og hvordan troskab ser ud. For mig handler troskab, som ordet også siger, at være tro mod det vi har skabt. At være tro mod den kærlighed, eller den relation vi sammen aktivt har skabt og defineret. Problemet opstår, når vi ikke aktivt har defineret relationen og rammen for denne. Ud fra ovenstående, vil de to parter i et parforhold have forskellige tilgange til, og forudsætninger for, at definere troskab. Derfor er vi nødt til at tale om, hvad kærlighed og troskab er for os individuelt, og dernæst, hvordan vil vi gerne, at rammerne skal være omkring vores kærlighed og vores relation. Hvad vil føles ok, hvad vil ikke? Og hvorfor?

LÆS OGSÅ: ChriChri’s Brevkasse Sex & Love letters: Her er spørgsmål & svar

De fleste par der bliver kærester, går ud fra at vi er monogame indtil andet er sagt. Men hvad vil det sige? Betyder det at flirt er tilladt? At uskyldige kys er ok? Eller er der nul tolerance?

Begrebet “en kærlighedskontrakt”, mødte jeg i forbindelse med Sara Skaarups (journalist, sexolog og forfatter) bog “Kærlighedskontrakten”, som udkom i 2012. Bogen handler om åbenhed og troskab i parforholdet. Sara Skaarup mener, at én af forudsætningerne for det åbne forhold, er klare rammer og grænser, og at disse er udtalt. At, vi definerer hvad kærlighed er for os lige nu, og hvad vores kærlighed har brug for, for at kunne trives. Jeg beskæftiger mig ikke med åbne relationer i min praksis som terapeut, men begrebet “kærlighedskontrakt” bliver jævnligt anvendt, da jeg mener at en sådan dialog og bevidsthed om hvad kærlighed er for mig, og hvilke rammer jeg har brug for omkring den, er nødvendig i alle relationer. I stedet for at gå ud fra, at vi ved hvordan hinanden oplever kærlighed, troskab og grænser, så kan vi tale om det, og måske opdage at han/hun er langt mere tolerant på nogle uventede områder, og måske har mere faste grænser på nogle andre. Men vi ved det ikke før vi taler om det. Ergo, er troskab noget vi er nødt til at definere sammen. At sætte ord på, hvad det er for en kærlighed vi sammen har skabt, hvilke rammer denne kærlighed har brug for, og at være tro mod disse.

“Vi har utroligt forskellig moral og grænser, og rammerne for hvad der opfattes som utroskab er vidt forskellige i de forskellige parforhold”

Utroskab handler sjældent om sex. Jeg møder rigtig mange par, og singler, der har haft utroskab inde på livet. Jeg har selv oplevet det i et tidligere forhold. Og lad mig starte med at aflive skrøne nr. 1.

“Når man er utro må det betyde at det forhold man er i, ikke er godt nok, at der er noget galt med parforholdet”. Det er langt fra sandheden. Mange oplever at pludselig blive grebet af en følelse, en forelskelse, en betagelse, eller en lyst, til en anden end deres egen partner, selvom de egentlig syntes de havde det godt med kæresten. Og det havde de højst sandsynligt også. Utroskab handler sjældent om sex eller om kærlighed.

LÆS OGSÅ: Giv dit parforhold et servicetjek

Ofte handler utroskab om det individuelle behov for at se en ny side af sig selv, eller gense en side vi havde glemt der var. Et behov for at mærke forelskelse, begær, erotik eller hvad end følelse affæren bringer med sig. Vi længes efter, at en anden skal se det i os, vi selv og vores partner har glemt at være nysgerrig på. Det handler sjældent om sex, eller for den sags skyld kærlighed. Og vi kan sagtens elske vores partner derhjemme, og samtidig blive grebet af følelsen af, at leve igen, at være intens og interessant et andet sted, med en anden.

I det faste parforhold opstår der stabilitet, tryghed, nærhed, kærlighed og nogle gange “lunkenhed”. At vi bliver tiltrukket af det fremmede, det ukendte, dét der vækker vores nysgerrighed ikke mindst på os selv, er ikke så mærkeligt. De fleste mennesker søger kærlighed, tillid og tryghed hos en fast partner. Vi vil gerne vide os sikre på hinanden, og det er der intet galt med. Vi har alle brug for tryghed i et vist omfang. I den proces bliver vi ofte lidt for komfortable. Vi kender hinanden godt. Så godt, at tror vi, at vi ved hvordan den anden er, og hvordan han eller hun vil reagere, synes og føle. Nogle par er endda stolte af, at fuldføre hinandens sætninger. Udfordringen med denne konformitet er, at mange ofte glemmer at være nysgerrig på deres partner. “Jeg kender ham jo” , så jeg behøver ikke engang at spørge. På denne måde kan vi fastlåse hinanden i gamle mønstre, og vi fryser vores billede af, hvem hinanden er. Ikke mindst os selv. Vi får en rolle i parforholdet, som kan være svær at ændre, både for vores partner og for os selv. Og når vi så pludselig møder et menneske, der nysgerrigt stiller spørgsmål og viser interesse i hvem vi er, så kan vi mærke os selv igen. Så kan vi genopdage hvem vi er, når vi ikke er defineret af vores forhold. Det behøver ikke engang at ske med ord. Måske mærker vi kropsligt en andens nysgerrighed på vores krop, på vores seksualitet. Én der ikke har en forudindtaget idé om hvad vi kan lide, men som går på opdagelse, så vi mærker vores krop og vores seksualitet på ny. Det kan være svært at modstå, og er en af hovedgrundene til at affærer opstår. Enten emotionelle affærer, eller fysisk seksuelle affærer.

“At vi bliver tiltrukket af det fremmede, det ukendte, dét der vækker vores nysgerrighed ikke mindst på os selv, er ikke så mærkeligt”

Vi kan ofte “foregribe” affæren. Når følelsen af noget nyt og spændende melder sig, når du pludselig mærker det kilder i maven, du føler dig levende, spændende, interessant, og åben, så kan du stoppe op, og kigge på dig selv. Hvad er det for en side af mig selv, der kommer frem nu, og som er ny, eller som jeg ikke har set længe? Denne anden person der pludselig er spændende. Hvad føler jeg sammen med ham / hende? Hvad giver han/hun mig, som jeg har savnet? Du besidder allerede disse kvaliteter. Du ER spændende, interessant, åben og attraktiv. Og du kan være nysgerrig på, hvornår du holdt op med at føle dig sådan? Hvad holdt du op med at gøre? Hvad holdt du op med at nyde? Hvilke rolle er du i, som du gerne vil ud af? Hvis du i forvejen følte dig interessant, spændende og attraktiv, så hvad du ikke lagt mærke til, at du følte det særligt med denne nye mand og kvinde. Hvorfor føler du ikke dette i din hverdag? Hvad mangler?

Så kommer den mest udfordrende del; gå hjem og bed om lige præcis det du mærker at den udefrakommende person giver dig. Er den “nye part” nysgerrig på dig, spørger ind til dig, måske vurderer han dig ikke? Bed om disse ting. Ofte vil vores partner hellere end gerne opfylde disse behov, vi glemmer det bare i hverdagens konformitet og rutiner.

Vi kan implementere nysgerrigheden på hinanden igen. Det kræver en indsats, men det er muligt, og efter min mening, nødvendigt. 

LÆS OGSÅ: Sexolog & parterapeut Amanda Lagoni: Spørg løs om sex & parforhold

For den der lige nu sidder i affæren, eller oplever at deres partner er utro, er det ikke nok bare at tale om at være nysgerrig på partnerens behov. Man vil sidde med en masse følelser, som f.eks. skam, vrede, sorg, og lignende. Tag til en terapeut, der kan hjælpe jer med at kommunikere omkring utroskaben, og de følelser det medbringer. Jeg har set flere par komme ud over utroskab, og komme ud på den anden side, med en dyb kærlighed og med nye forståelser for parforholdet og større selvindsigt. Vi kan miste vores parforhold til utroskab, men ofte mister vi også en del af os selv i processen. At vælge at være nysgerrig på hvorfor jeg gør som jeg gør (eller hvorfor min partner gør som han gør) kan redde forholdet. Og hvis ikke dette forhold, så det næste.

Esther Perel (psykolog og parterapeut) skriver; “Hvis vi begynder at erkende, at sex i parforholdet befinder sig i et krydsfelt mellem tryghed og spænding, så har man de bedste chancer for at overleve som par – også efter utroskab”

“For den der lige nu sidder i affæren, eller oplever at deres partner er utro, er det ikke nok bare at tale om at være nysgerrig på partnerens behov. Man vil sidde med en masse følelser, som f.eks. skam, vrede, sorg, og lignende”

Når vi arbejder med at udfordre vores konformitet, og bevarer nysgerrigheden på hinanden, den nysgerrige tilgang til hinandens kroppe, skaber spænding i parforholdet ved at se hinanden udenfor comfortzonen, og i det hele taget øver os i så lidt forudindtagethed som muligt, så har vi gode forudsætninger for et parforhold der kan bevæge sig mellem tryghed og spænding. Og vi kan hjælpe hinanden med at forblive nysgerrige og åbne for os selv og hinanden, og dermed er udefrakommende “nysgerrighed og spænding” knap så farligt.

Kærlig hilsen Amanda

 

Du kan følge Amanda på @Amandalagoni og på Facebook samt kontakte hende på mail@amandalagoni.dk

Kilder: Sara Skaarup, “Kærlighedskontrakten”, Esther Perel, “Erotisk intelligens”

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide