[single_post_category_name]

Når kærlighed gør ondt

De fleste af os omtaler kærlighed som noget varmt og smukt, og noget der er forbundet med lykkefølelse, samhørighed og glæde. Men hvad sker der når kærlighed gør ondt? Når det gør ondt at elske, eller at blive elsket. Når alt det lyserøde forsvinder og kærligheden føles ensom og smertefuld?

LÆS OGSÅ: Del dit sexliv med din veninde

Kærlighed i sig selv gør ikke ondt. Kærlighed i sig selv, er uselvisk og givende. Og her er verdens mest berømte beskrivelse af kærlighed passende;

“Kærligheden er tålmodig, kærligheden er mild, den misunder ikke, kærligheden praler ikke, bilder sig ikke noget ind. Den gør intet usømmeligt, søger ikke sit eget, hidser sig ikke op, bærer ikke nag. Den finder ikke sin glæde i uretten, men glæder sig ved sandheden. Den tåler alt, tror alt, håber alt, udholder alt” – Bibelen, 1. Korintherbrev, Kapitel 13, vers 4-7.

Kærlighed gør ikke ondt. Kærlighed gør godt og heler. Afvisning, svigt, løgn, utilstrækkelighed, utålmodighed, utilgængelighed, ensomhed, ikke at blive set og hørt, ikke at blive anerkendt – dét gør ondt.

Vi overgiver os til et andet menneske, med ønsket om kærlighed og samhørighed, men med kærligheden følger ofte ovenstående følelser. Allesammen følelser der opstår, når kærligheden ikke er til stede. Man kunne kalde dem “hullerne i kærligheds-osten”. Og nogle gange er der bare flere huller, end der er ost.

Som parterapeut møder jeg mange par der oplever, at kærligheden gør ondt. At det ikke længere er sjovt at elske et andet menneske. At der er alt for lidt kærlighed og for meget smerte. Måske elsker de hinanden, men formår ikke at vise det på en måde så partneren forstår det. Måske er tålmodigheden lille, og konflikterne mange. Så mange, at det bliver svært at mærke samhørigheden, mildheden, sandheden, kærligheden.

Og ikke kun i parforholdet, men også i forholdet til sig selv kan kærlighed være svært. Det er ikke selvkærligheden der gør ondt, men mangel på samme. Det kan være så svært at elske sig selv, at tillade selvkærligheden, når man ikke kan se det smukke i sig selv, når man mister tålmodigheden med sig selv, når man skammer sig og synes man er forkert. Og når man er det sted, er det lige præcis selvkærlighed man har brug for. Tålmodighed, omsorg, overbærenhed, kærlige ord og mildhed. Fra dig til dig.

LÆS OGSÅ: Katrine Engberg: Når sorgen er størst, er kærligheden det også

Der kan være perioder i livet og i parforholdet, hvor det føles som om at kærlighed gør ondt. Men faktum er, at det vi mærker er mangel på kærlighed, hvor der burde være kærlighed. Vi mærker hullerne. Og det smerter, fordi vi ved hvad der kunne være istedet. Det gør ondt fordi vi allerede har erfaret hvad kærlighed er, og derfor også ved hvad der mangler.

Jeg har endnu ikke et mødt et menneske der kunne elske som beskrevet ovenfor. Ingen af os formår at elske ufejlbarligt. Hvor der er kærlighed, vil der også være smerte. Der vil altid være huller i kærligheds-osten. Og hos nogle er der flere og større huller end hos andre.

I vores kultur er vi vokset op med, at kærlighed er forbundet med forelskelse, romantik, tosomhed, og dybe altoverskyggende følelser. Når vi taler om kærlighed, taler vi som oftest om noget lykkeligt, og dejligt. Vi taler om følelser – om når “det bare føles rigtigt”. De fleste kan samtidig skrive under på, at det langvarige parforhold ofte oplever perioder, hvor det ikke bare “føles rigtigt”.

At elske et andet menneske, og at elske sig selv, kræver et aktivt valg. Kærlighed beror ikke alene på følelser, men på et aktivt valg om at elske, om at være tålmodig når det kræves, om at være gavmild, om at være overbærende, om at tåle, tro, udholde og håbe. Det er store ord der kræver stor vilje. Og det kan godt koste noget. Det kan til tider gøre ondt, fordi vi ikke altid formår at efterleve det, eller fordi vores partner ikke formår det.

LÆS OGSÅ: Hvilken plads har dit parforhold & dit sexliv?

De par jeg møder der har det bedst, er ofte de par der kender smerte bedst. Det er de par, eller mennesker, der ikke er bange for smerten. Det er de mennesker og par, der har forstået, at hvor der er dyb kærlighed, vil der også være dyb smerte. De to går hånd i hånd. Det er en del af at være menneske, og en del af at elske. For der vil være huller. Der vil være øjeblikke og situationer, hvor vi ikke formår at elske. Og har vi prøvet at elske og at blive elsket, så kender vi også følelsen af det modsatte. Det gør ondt.

Og selvkærlighed gør mindst lige så ondt. For hver gang vi elsker os selv, bliver vores indre lille pige, også mindet om alle de gange hvor vi ikke har elsket os selv. Hvor jeg har talt hårdt til mig. Været over-kritisk, utålmodig og body-shamet.

Det du ikke kan rumme hos dig selv, kan du ikke rumme hos andre. Det du ikke kan elske hos dig selv, bliver sværere at elske hos andre.

Det må starte med selvkærlighed. Og hvordan gør vi det? Vi taler pænt til os selv og til vores krop. Vi sætter grænser, og spørger os selv hvad vi har brug for. Vi sætter os selv lige så højt som alle andre.

Det kan opleves som om kærlighed gør ondt. Kærlighed gør ikke ondt, men det gør alle de små huller, de små udfald af kærlighed. Havde vi ikke dem, ville vi måske sætte mindre pris på kærligheden? Uanset så er de der. Og jeg ser dem som et sundhedstegn. Når jeg møder et par der oplever dyb smerte, bliver jeg fortrøstningsfuld. At de oplever dyb smerte må betyde, at der stadig er kærlighed. Ellers ville de ikke have ondt, så ville de være ligeglade.

Når vi bliver elsket kommer den lille sårede pige eller dreng frem, og vil have en bid af kærligheden. De vil også elskes. Når vi bliver elsket og mærker glæden ved at blive elsket, vil vi også samtidig mærke den dybe smerte over alle de gange vi ikke er blevet elsket.

LÆS OGSÅ: Kærlighed er hverken heldigt eller tilfældigt

Kærlighed koster noget. For hvor der er kærlighed vil der også snige sig smerte ind. Og hvor der er dyb kærlighed, vil der som oftest også være dyb smerte.

Vi skal ikke være bange for at kærligheden gør ondt. Det er ikke kærligheden der gør ondt, det er alt det der skal heles, der gør ondt og larmer. Og det er sundt. Så ved vi i hvilken retning vi skal kaste kærlighed.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide