Sund sex – og lysten til det

Facts


Amanda Lagoni er uddannet rytmisk sanger, og uddannet parterapeut og sexolog, samt udvikler af konceptet Vokalterapi.

Amanda driver egen klinik i Stefansgade, Kbh N, hvor hun arbejder med par og individuelle klienter.

Derudover holder hun foredrag, workshops, underviser og er fast skribent hos ChriChri.dk.

Læs mere på www.amandalagoni.dk

Hvorfor er sex sundt, og hvor meget sex er sundt? Og hvorfor kan det være svært at finde lysten? Kender du det ”at have lyst til at have lyst”?

Sex kan være vidunderligt, sex kan være decideret dårligt, og så kan det være alt derimellem. Sex er mange forskellige ting, og vi har forskellige udgangspunkter for at have sex – og for hvordan vi har sex.

Nogle af os kan have svært ved at finde lysten. Jeg møder mange par i min klinik, der har svært ved at finde sexgejsten og lysten, på trods af at vi ved, hvor meget godt sex gør for os. Vi har lyst til at have lyst, men overgivelsen udebliver. Hermed en lille motivation i artikelform.

LÆS OGSÅ: 3 sex-spørgsmål som du synes er for pinlige at spørge om 

God sex er sundt

Det øger vores selvværd, styrker vores seksuelle selvbillede og styrker den seksuelle selvtillid. Sex er også sundt set med videnskabelige briller. Det øger din krops dopaminniveau, og dopamin forbedrer hukommelsen og er blandt andet en af drivkræfterne bag alle positivt motiverede handlinger.

Det er videnskabeligt bevist, at hvis du har sex 1-2 gange om ugen, stiger dit niveau af antistoffer, og sex mindsker niveauet af stresshormonet kortisol i kroppen og får dig til at slappe af. Derudover forbrænder sex kalorier. Cirka 30 minutters god aktiv sex, forbrænder cirka 150 kalorier. Det er omtrent lige så mange kalorier, som der bliver forbrændt på en løbetur på to kilometer.

Undersøgelser viser, at folk, der har sex hyppigt – cirka to gange om ugen – lever længere og med højere livskvalitet. Der er ingen tvivl om, at god sex er sundt. Så hvorfor er det så svært at fastholde lysten til sex i parforholdet?

LÆS OGSÅ: De 5 kærlighedssprog 

Polaritet

Den seksuelle gnist opstår ofte, når der er en stærk polaritet, når to mennesker mødes fra hver deres tydelige ståsted. I mødet med et nyt menneske ser vi ofte os selv ganske klart. Begæret opstår blandt andet i afstanden, og afstand er der masser af i starten af en relation. Tiltrækningen og begæret er ofte knyttet til fascinationen af det ukendte, det fremmede, det nye. Både hos partneren, men også de nye sider vi ser af os selv.

Når vi mærker en andens tydelige begær og interesse, styrker det vores selvværd midlertidigt, og ved følt begær udløses en stigning i hormonerne androgen (testosteron) og østrogen. Det vil sige lysten, som er tæt knyttet til testosteron, og det feminine, som er tæt knyttet til østrogen, bliver boostet.

Efterhånden som vi lærer hinanden at kende og kommer tættere på hinanden både fysisk og mentalt, vil denne afstand blive mindre – og dermed også begæret. At kærlighed og begær hænger sammen, er en misforståelse. De trives ganske udmærket i hinandens fravær. Vi kan dog gøre noget for at forene dem:

Vi kan eksempelvis bevidst skabe afstand; sørge for at se nye sider af hinanden, indimellem adskilles nogle dage eller længere tid ad gangen, skiftes til at tage initiativ både til sex og samvær og dermed skiftes til at være den givende og den modtagende part. Vi kan bevidst forsøge at skabe polaritet og afstand, så begæret og tiltrækningen får så gode forudsætninger som muligt.

LÆS OGSÅ: Sexologen fortæller om sex 

Bedre sex

Sex er sundt, og det bliver endnu sundere, når der er lagt en god orgasme oveni. Når du får orgasme, stiger puls og blodtryk typisk til det dobbelte. Alene orgasmen svarer til, at du har løbet i 30 minutter (alt afhængig af orgasmetypen). Niveauet af hormoner som testosteron og DHEA stiger, hvilket har en beskyttende effekt på hjertet, og hormonet oxytocin femdobles hos mænd og bliver endnu højere hos kvinder.

Orgasmen udløser endorfiner og kortikosteroider, som er opiumslignende stoffer, der dulmer nerveenderne og mindsker smerter – også menstruationskramper, migræne og angst. Endorfiner er vanedannende og kan foruden den smertestillende effekt også give en følelse af lyst, succes og energi. Oxytocin skaber desuden behagelige følelser af samhørighed.

Jo bedre sex er, des mere har vi ofte også lyst til det. Jo større og dybere en orgasme, vi får, des flere endorfiner bliver der frigivet, og jo mere har vores krop brug for og lyst til at gentage succesen. Det kan være en god idé at udforske orgasmepotentialet. Cirka 80 procent af alle kvinder får primært orgasme ved stimulering af klitoris. Denne orgasme er oftest en ”peak-orgasme” – en hurtig og knap så dyb orgasme. Er der penetrering samtidig, vil den være dybere.

En vaginal orgasme eller en livmoderhalsorgasme er en noget anden oplevelse. Der findes mange former for orgasme, og stort set alle kvinder har adgang til dem. At udforske orgasmepotentialet med sig selv eller med sin partner er både sundt og motiverende for sexlivet.

 LÆS VIDERE 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og