Du får sex – jeg får fred

Facts


Amanda Lagoni er uddannet rytmisk sanger, og uddannet parterapeut og sexolog, samt udvikler af konceptet Vokalterapi.

Amanda driver egen klinik i Stefansgade, Kbh N, hvor hun arbejder med par og individuelle klienter.

Derudover holder hun foredrag, workshops, underviser og er fast skribent hos ChriChri.dk.

Læs mere på www.amandalagoni.dk

Det er de færreste, der vil indrømme, at de bruger sex som et konfliktløsningsmiddel, som “en nødvendighed” og ind imellem som en “handelsvare”. I vores kollektive bevidsthed og kultur er det “lysten, der skal drive værket”. Men ærligt – det er det langt fra altid, og det helt og aldeles OK. Der er mange gode grunde til at have sex – udover lyst.

LÆS OGSÅ: Sex gode råd

Selvfølgelig kan man have sex, fordi man har lyst til det – men ofte har sex et helt andet afsæt. Det er langt fra alle, der mærker spontan lyst – og som jeg tidligere har skrevet om her på chrichri.dk er lyst en meget nuanceret størrelse, og noget der for mange først opstår, når man er i gang og ikke inden.

Derfor vil sex for mange tage afsæt i en beslutning om at have sex, og ikke nødvendigvis være drevet af lyst eller liderlighed og det er helt almindeligt!

Det er desværre lidt et tabu – mange kan opleve, at det føles skamfuldt ikke at mærke lyst, og at sex er drevet af en beslutning eller tager afsæt i en oplevelse af en “nødvendighed” – frem for liderlighed.

Kommunikation og færre konflikter er for eksempel en god grund til at have sex.

Vi taler ofte pænere til hinanden, når vi har haft sex. God sex fremmer vores kommunikation – vi bliver mildere stemt og bider mindre af hinanden. Hvis man snerrer lidt ekstra af hinanden og lunten er særlig kort, så kan sex ofte hjælpe på stemningen.

De fleste har oplevet at tage initiativ til sex for at lette stemningen. Og med virkelig god grund – for det virker ganske ofte.

Forskellig lyst er ganske tit et emne i min klinik. Hvor den ene part oplever større libido og hyppigere sexlyst end den anden part. Det kan føles som et pres, og det er ofte frustrerende for begge parter. Mange vælger at have sex med deres partner for at dæmpe presset, eller for at møde partnerens behov for sex, selvom man selv måske godt kunne have ventet et par dage mere, men så er der til gengæld “ro” i parforholdet og sexlivet. “Du får sex og jeg får fred.” Og det er da helt ok, så længe begge parter har det godt med det.

Afstresning er også et hyppigt afsæt for sex. At komme ned i kroppen og koble hovedet fra. Det er ofte lettest for mænd at koble hovedet fra i forbindelse med sex, og mange beskriver også, at de “kobler fra”, når de har sex. Måske mærker man ikke decideret sexlyst, men lyst til at koble fra, og det kan sex bruges til.

Købmandssex er oftere forekommende end mange vil stå ved.

“Jeg giver et blowjob og så putter du ungerne” – kunne være et scenarie. Eller man har sex, for så er det nemmere at få sin vilje efterfølgende. At sex bliver brugt som overtalelsesmiddel er ganske almindeligt. Nogle gange er det helt udtalt og tydeligt, og andre gange mere subtilt og let manipulerende. Dette afsæt er ganske stereotypt hyppigere for kvinder end for mænd (Hvorfor, er en helt anden artikel).

Tryghed og bekræftelse er også et ofte forekommende afsæt for sex.

Når vi har sex, udskiller vi hormonet oxitocin. Det får os til at føle os forbundet til hinanden.

Hvis den ene part – eller begge – har tendens til at føle jalousi eller usikkerhed, f.eks. i forbindelse med, at den anden skal ud, så kan man have sex, inden den part tager afsted. For simpelthen lige at mærke hinanden.

Andre oplever bare generel tryghed ved deres partner gennem sex. 

Lyst til at have lyst er også lyst. Det starter bare i hovedet i stedet for i kroppen. Men er mindst lige så almindeligt som lyst, der mærkes i kroppen (hvis ikke mere!) og er et meget hyppigt udgangspunkt for sex, som ofte er i kombination med en eller flere af de ovenstående nævnte motivationsfaktorer.

Der er mange (gode) grunde til at have sex – måske kan du komme på en masse, der ikke er nævnt her. Og det er ganske almindeligt. Som et forsøg, kunne du jo spørge dig selv, hvad motivationen er, næste gang du har sex? Og hvis du tør – prøv at spørge din partner?

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og