Sex gode råd

Facts


Amanda Lagoni er uddannet rytmisk sanger, og uddannet parterapeut og sexolog, samt udvikler af konceptet Vokalterapi.

Amanda driver egen klinik i Stefansgade, Kbh N, hvor hun arbejder med par og individuelle klienter.

Derudover holder hun foredrag, workshops, underviser og er fast skribent hos ChriChri.dk.

Læs mere på www.amandalagoni.dk

Gør noget nyt – så sker der noget nyt

I sexlivet og i livet i det hele taget, søger vi det, der føles godt, giver mening og virker for os. Det er klart – det giver en lykkefølelse, når vi bliver belønnet med følelsen af succes. Når noget virker, så holder vi fast i det. Når vi gør det samme, så sker der det samme og det er perfekt og tilfredsstillende, hvis vi ønsker det samme udfald.

LÆS OGSÅ: Din partner er ikke ansvarlig for din lykke

Både livet og sexlivet ændrer sig – og det som virkede så godt i lang tid, virker måske knap så godt, efter at livet har bevæget sig.

Mange holder fast i at gøre det samme som altid – også når det kommer til sex. Og mange oplever, at det ikke bliver ved med at være lige tilfredsstillende. Dét, der virkede i starten, de første år, eller i sidste uge – har ikke den samme effekt længere.

Hvis der skal ske noget nyt, så må vi gøre noget. Det siger sig selv, og alligevel er det ofte ret svært at udskifte rutiner og vaner. Mange af de par, jeg møder i min klinik, ønsker forandring, men det er meget svært at skabe en forandring. De fleste holder fast i det, de gør – de vil gerne fortsætte med det, de ved har virket, men øsnker at ændre følelsen omkring det, så det virker igen. Det er omvendt rækkefølge. Vi kan ikke styre vores følelser, men vi kan styre vores handlinger. Frem for at ændre følelsen kan vi ændre handlingen.

Vi kan gøre noget andet, noget uventet – eksperimentere og overraske – ændre lidt på rækkefølgen eller tidspunktet, eller sætte noget andet musik på under sex (nogle gange skal der meget lidt til for at skabe en stor forandring). Når vi gør noget nyt, så sker der noget. Så vil følelserne også bevæge sig. Det er som regel små ting, der skal til for at skabe fornyelse.

Sex er som mad

Vi laver nem hverdagsmad, som smager fint og dækker vores sultbehov. Indimellem spiser vi fastfood, og så – når der er god tid og særlige anledninger, så spiser vi gourmetmad. Sådan ser jeg også på sexlivet.

Vi kan have “hverdagssex” – som i “nothing fancy”- hvad-har-du-lyst-til-i-dag sex. Den slags sex, hvor der ikke behøver at være en bestemt stemning eller anledning, men som dækker et behov og føles fint.

Vi kan have “fastfood-sex” som i “quickies” – den hurtige inden vi skal ud ad døren eller inden vi skal sove, enten fordi vi ikke orker eller, fordi vi synes, det hurtige “her-og-nu” sex er frækt.

Og så er der gourmet – der hvor man har god tid, kæler for detaljerne, gør sig særligt umage og der er kredset omkring sansning og en helstøbt oplevelse.

Al slags sex er fint. Der er en tid til det hele. Man kan evt bruge madanalogien, når man taler om, hvilken slags sex man er i stemning til. Det gør det lidt lettere, hvis begge parter er indstillet på, hvilken slags “måltid” vi skal til at indtage.

Lyst til at have lyst – er også lyst

Sex behøver ikke altid at komme fra et svulmende begær. Det kan også komme ud af en beslutning om at ville møde sin partner, og ud fra det faktum, at man ved, man får lyst, når først man er i gang.

Vi kan vælge at stole på, at vi har en underliggende lyst, som vi kan tappe ind i, når først vi er der. Så behøver vi ikke altid at køre den indre dialog, omkring hvorvidt vi har lyst eller ej. Vi kan vælge at handle i stedet og have tillid til, at vi er vitale, erotiske og lystfulde.

Det er ok at beslutte sig for at have sex med sit hovede – og så lade kroppen følge efter.

Sexmusklen – Mer avler mer

Man kan se på sexlivet som en muskel – Sexmusklen. Jo, mere man træner den, des større og stærkere bliver musklen. Lader man være med at træne musklen, bliver den slap og lille.

Jeg mener ikke, at sexmusklen skal være stor og stærk hele tiden, eller at vi skal lade den være slap og svag. Jeg mener dog, at vi kan tage et eget ansvar for, hvordan musklen har det.

I stedet for at sætte os ned og vente på, at der sker noget af sig selv, kan vi tage et ansvar for vores sexliv og selv gøre en indsats, frem for at vente på at noget sker på “magisk vis”. Vi kan træne den lige præcis så stor eller lille, som vi synes den skal være.

Langt hen ad vejen handler det om kontinuitet. Jo mere sex vi har, des mere har vi lyst til. Mere avler mere, og hyppigheden i sexlivet, giver os hormonerne til hjælp. Orgasmen udløser endorfiner og kortikosteroider, som er opiumslignende stoffer, der dulmer nerveenderne og mindsker smerter – også menstruationskramper, migræne og angst. Endorfiner er vanedannende og kan foruden den smertestillende effekt også give en følelse af lyst, succes og energi. Jo oftere vi har sex, jo mere vanedannende, og jo kortere vej er der til næste seksuelle oplevelse.

Dette er et godt argument for at have sex et par gange hver uge.

Leg lidt mere

Leg er en fantastisk indgang til løssluppenhed, fantasi og uhøjtidelighed. Det hjælper os væk fra hverdags-logistik og alvor og giver os et frirum hvor sex kan være sjovt og befriende let.

Man kan foreksempel slås (for sjov), spille spil – der findes diverse sexspil der er ret sjove, “mørkeleg”, gemmeleg, blindebuk – haha , – kun fantasien sætter grænser.

Tal om sex

Vi forestiller os, forudindtager og forventer alt muligt og ofte svarer det ikke helt til virkeligheden eller det som den anden part havde tænkt. Når det kommer til sex har vi også ofte forskellige forventninger, tanker og forestillinger og det handler som regel om hvad den anden part har lyst til, ikke har lyst til og hvad den anden tænker og oplever. Vi forsøger at regne det ud og handle derefter. Det kan give store misforståelser. Tal om sex og om det sex i har. Stil spørgsmål som; hvordan oplever du vores sexliv? Hvad synes du er særligt godt? Hvad kunne du godt undvære? Hvad længes du efter? Hvad tror du jeg synes er lækkert? Vi kan ikke læse hinandens tanker. Spørg – nysgerrigt og inviterende.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og