Redaktionens bekendelser: at være jyde i København

Efter at have boet i København i næsten to år, har jeg efterhånden lært en del om det, at være jyde i København. Jeg har lært hvad der er skønt ved vores hovedstad, hvad der er no-go at sige, og ikke mindst hvad københavnerne kan lære af os jyder. Der er nemlig stor forskel på jyder og københavnere, og jeg har nedenfor samlet nogle af de største forskelle.

 

Maria – et svært navn at udtale

Mit navn er Maria, og det er åbenbart et navn, der er meget svært at udtale. Københavnerne har lidt en tendens til at lægge trykket på I’et og så lyder det bare lidt mærkeligt. Min mission må være at få lært dem allesammen, at jeg altså hedder Maria på jysk!

Jylland – en stor by

Alle jyske byer findes ikke rigtig i københavnernes hoved. Hos dem hedder det faktisk bare Jylland, og spørgsmål som “Skal du hjem til Jylland i weekenden?” er meget normalt på trods af, at de alle jo ved, at jeg nok skal hjem til Aarhus, og ikke bare en tilfældig by i Jylland.

Forskellighed er dejligt!

I København er der altså plads til alle, og ved I hvad? Det er så dejligt. Her er ingen, som kigger skævt på dig, hvis du tager i byen i neon buffaloes eller flasher din numse i taxaen. Københavnerne smiler bare til dig 🙂

De der københavnere er da ret internationale

Hvis du skal flytte til København, skal du forberede dig på at dem, som arbejder i de københavnske butikker højest sandsynligt snakker svensk, norsk eller engelsk til dig. Det er så smart og lærerigt med alle de forskellige sprog.


Cykling bliver taget til et helt nyt niveau

Har du en bil og skal flytte til København? Så sælg den! Det kan simpelthen ikke betale sig at køre rundt i bil i København. Det tager alt for lang tid. Når det så er sagt, så har cyklisterne magten og her er cykelstierne altså dobbelt størrelse af hvad du finder derhjemme. Som en lille ekstra bonus, så har vores fantastiske hovedstad ingen bakker – wup wup!

Den jyske accent

Har I nogensinde tænkt over, hvordan I udtaler ordene? Det har jeg ikke – eller i hvert fald ikke før jeg flyttede til København. Nu kan jeg nemlig ikke andet end, at tænke over hvor jysk jeg egentlig taler, og hvis jeg tilfældigvis skulle have glemt det for en stund, så er mine søde kollegaer meget gode til at huske mig på det.

Offentlig transport er for nemt

Metro du er min ven! Når jeg en sjældent gang i mellem ikke cykler rundt i København, så er metroen altså min ven. Den er helt sikkert propfyldt, men kan du se bort fra dette, så er den altså både nem og hurtig. Hvorfor findes der ingen metro i Jylland?

Mobil-billet

Okay, Mobilbillet er en af de ting, som Århus, og muligvis også andre jyske byer, virkelig kan lære noget af. Til dem som ikke kender det, så er det en App, hvor du kan købe din billet til s-tog, metro eller bus. Det er simpelthen genialt – der er jo ingen, som render rundt med småpenge på sig længere – kom nu lige i gang Midttrafik!

Visse ord er no-go

Står du og skal flytte til København, eller har du planer om at besøge byen? Så har jeg lige par ord, som du skal undgå at sige, og siger du dem alligevel, så forbered dig på en kæmpe rettelse og muligvis en omgang mobning oven i hatten.

#1. Københavns banegård hedder hovedbanen og er altså ikke bare en banegård. #2. Din sko den skarver ikke, den gnaver åbenbart. (JA, som en mus)#3. Det er fuldstændig bandlyst at kalde strøget for en gå-gade – det hedder altså strøget.

#4. Byens midte hedder ikke midtbyen, men K.. bare K.

Kendisser

Kendisser er noget af det, som København har rigtig meget af, og efter meget kort tid lægger du altså hverken mærke til at Christopher kommer gående ned af gaden eller til at sidemanden på Café Viktor hedder Casper Christensen.

 

xxx

Maria 

 

 

 

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være