[single_post_category_name]

Redaktionens bekendelser: 5 ting jyder siger, som københavnere SLET ikke forstår

Jeg er nok det man kalder ”ærke-københavner”. Born and raised. Jeg har fået ”nederen”, ”fråderen” (hej hej 2001) og ”sygt nok” ind med modermælken – ish! Og jeg ved, at det hedder ”GÅthersgade” og ”Vester-fari-MAX-gade” – Jeg mener, hvordan kan man overhovedet være i tvivl?

LÆS OGSÅ: Redaktionens bekendelser: da jeg kom i fængsel

Ikke desto mindre, har en jyde eller to alligevel krydset min vej og sendt mig fuldstændig til tælling mere end én gang i livet. Faktisk har jeg, i perioder, været i københavnsk undertal her på ChriChri redaktionen! Hvad giver I mig? Så sidder jeg dér, helt hægtet af, når de jyske piger smider om sig med ”prø-lig-å-hør-her”’er, ”Bøvl” og ”dosk”. For slet ikke at tale om den opildnede diskussion, som udfoldede sig henover frokostbordet over, hvor man ligger trykket i ”Bh”. (Ja – det gør man på H! Seriously Maria!)  

Der er dog fem ting, som jeg nu er stødt på – op til flere gange – noget ALLE jyder, helt helligt, til deres død forsvarer, er helt korrekt brug af det danske sprog. Dem får I lige her – så kan I grine lidt af det. For vi får dem nok ikke til at lave det om alligevel:

1. ”Uha, sikke grattet bordet er blevet.”
– Citat af Maria, Jysk AD’er på ChriChri.dk.
Mig: ”Hvad”? *Emoji-der-ikke-fatter-en-skid*
Maria: ”Ja det er da blevet helt grattet.”
Mig: ”Hvaaad?”
Maria: ””A hva’?”

…….Det er senere hen gået op for mig, at det Maria mente var, at bordet var blevet beskidt. Hvorfor hun ikke bare sagde det, ved jeg stadig ikke. Jeg har endda slået ”grattet” op! Det ord findes slet ikke. Men det gør beskidt. 1–0 til København.

2.  ”Jeg går lige på toilet..”
Min kæreste og babydaddy er oprindeligt fra noget mere eksotiske himmelstrøg end Jylland. Men han kom til Jylland som 17-årig, og det har unægteligt sat sit præg på hans, ellers fuldstændig fejlfrie, danske sprog.  

I lang tid troede jeg rent faktisk, at det skyldtes hans udenlandske rødder, at han altid gik på ”toilet”. Indtil det gik op for mig, at han bare talte jysk!!I Jylland går alle nemlig bare på ”toilet”.  Det gør man altså ikke i København! Her har man anstændighed nok til at ”gå på toiletET” – altså et bestemt toilet, ikke bare et eller andet random toilet.

3. ”For dælan da, hvor jeg fryser fingrene..”
Denne her sendte mig helt på røven. Året var 2007, og jeg skulle møde en af min kærestes kammerater for første gang. Han lagde ud med at proklamere: ”Jeg fryser fingrene” – lige dér, midt i baren på Kultorvet, lagde han, i mit københavnske hoved, sine fingrer til nedfrysning – ligesom når man lige ”fryser isterningerne”.

Det gjorde han naturligvis ikke – han mente bare, at han frøs OM fingrene. Altså at hans fingre var kolde. Jeg måtte rette ham og har gjort det lige siden…. (ps. Hvem siger i øvrigt dælan?)

4. ”Stop, stop, min sko den skaver!”
Nej, nej, stop dig selv! Din sko den gnaver. Og det er vi i øvrigt ligeglade med i København – bare skoen er dyr og designet af en selvudnævnt modeguru med rødder i Chicago…  

5. ”Jeg tror, vi flytter tilbage til Jylland…”
Undskyld, hvad?……

 

xxx Mette 

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide