Rejsen der ændrede mig

Rejsen der ændrede mig


af Carina Frank & Lone Dröscher Nielsen

Foto: Björn og Pierce Vaughn / Red Orangutangen.

”- Nu stod det klart, jeg kunne ikke bare tage hjem og fortsætte mit liv som stewardesse og lade som om intet skete derude, og rejse kloden rundt og bo på luksushoteller. I stedet tog jeg hjem, sagde mit job op, tog afsked med familie og venner, solgte alt jeg ejede og drog med rygsæk tilbage til Borneo…”

Lone Dröscher Nielsen var i 1993 på en rejse der senere skulle ændre hendes liv for altid. Her fortæller hun den ærlige beretning, om dengang hun flyttede på den anden side af jorden, for at kæmpe en uselvisk kamp, for noget der stod hendes hjerte meget nært. En kamp der sidste år udmundende i, at Lone kunne kalde sig ridder af Dannebrog.

I 1993 var du på en rejse til Borneo, som senere skulle ændre dit liv for altid, hvad skete der på Borneo?

Da jeg kom til Indonesien for første gang I 1993, var jeg lige så naiv som alle andre. Jeg vidste en lille smule om regnskovsødelæggelse, og om at orangutangen var en truet dyreart, men det var der jo så mange andre dyr, som var.

Jeg kom faktisk til Indonesien for at hjælpe med at indsamle informationer om vilde orangutanger. Det betød, at jeg var ude i regnskoven sammen med lokale dayakker i Tanjung Putting Nationalparken, som hovedsaglig er sumpskov, og vi spenderede timevis i sumpvand op til armhulerne…. Det var de mest fantastiske, spændende og smukke uger, jeg nogen sinde havde oplevet, og jeg lærte spandevis om skoven og orangutangerne. Jeg kan huske, hvor afslappet jeg var, og jeg forelskede mig hovedkulds i regnskoven.

Efter 2 ugers søgen så jeg endelig min første vilde orangutang. Det var en stor voksen han, og jeg blev smækforelsket. Men jeg så også ødelæggelsen af den smukke tropiske regnskov med mine egne øjne. Tusindvis af træstammer blev ført ned ad floderne, og jeg husker, hvor ofte jeg tænkte, hvordan der overhovedet kunne være noget skov tilbage. Det gjorde så ondt at stå på flodbredden og se de træer som bare dage forinden havde stået ranke og stolte ude i regnskoven ligge i floden på vej til savværker. Og så at finde ud af at det hovedsagligt var for at mætte den vestlige verdens appetit for tropiske træsorter, det gav mig en fantastisk dårlig samvittighed og følelsen af, at jeg burde gøre noget! 


"Tusindvis af træstammer blev ført ned ad floderne, og jeg husker, hvor ofte jeg tænkte, hvordan der overhovedet kunne være noget skov tilbage"


Selvom det at se denne smukke skov blive ødelagt, sikkert ville have været nok til at få mig til at ændre situationen, blev det først mødet med 3 orangutanger, som virkelig satte skub i mig. Den første var en lille moderløse orangutang og hun tog totalt vejret fra mig. Hendes mor var blevet dræbt bare et par dage forinden, og ungen var blevet vristet brutalt af morens døde krop og bragt i et lille bur til en landsby. Der var absolut intet liv i den lilles øjne, og hun var på vej til at opgive livet. Aldrig havde jeg set et dyr se så opgivende ud. Hun døde et par dage senere.


"Hendes mor var blevet dræbt bare et par dage forinden, og ungen var blevet vristet brutalt af morens døde krop og bragt i et lille bur til en landsby. Der var absolut intet liv i den lilles øjne"


Den anden var Meli, en voksen hunorangutang, som havde været holdt fanget i en logging-camp i over 5 år, da hun var yngre. Der havde hun lært at ryge og at drikke alkohol. Hun var blevet mishandlet og værst af alt: seksuelt misbrugt. Noget som jeg selv i min vildeste fantasi aldrig havde forestillet mig mennesker kunne gøre.

"Der havde hun lært at ryge og at drikke alkohol. Hun var blevet mishandlet og værst af alt: seksuelt misbrugt. Noget som jeg selv i min vildeste fantasi aldrig havde forestillet mig mennesker kunne gøre"


Det tredje møde var med Somalia, som var blevet smidt ud på en affaldsdynge, da ejeren sikkert ikke havde råd til at give ham mad og den medicin han havde brug for. Han havde ligget i solen i måske et par dage. Han havde ingen hår, og hans hud var svedet sort. Der var praktisk taget ingen liv tilbage i ham, og der var ingen som troede, han skulle overleve. Men jeg ville ikke give op og tog ham til mig…og tre uger senere kunne jeg endelig få ham til at spise lidt af sig selv uden at skulle tvangsfodre ham.  

Nu stod det klart, jeg kunne ikke bare tage hjem og fortsætte mit liv som stewardesse og lade som om intet skete derude og rejse kloden rundt og bo på luksushoteller. I stedet tog jeg hjem, sagde mit job op, tog afsked med familie og venner, solgte alt jeg ejede og drog med rygsæk tilbage til Borneo.

Hvordan var det at rive livet op med rod, og flytte på den anden side af jorden?

Det var et eventyr på så mange måder, at jeg aldrig tænkte over, hvad jeg havde gjort. Man bliver revet med i livet omkring sig, og det var absolut aldrig kedeligt. Så jeg følte aldrig at jeg savnede noget fra min gamle livstil. Jeg havde ikke engang tid til at savne familen faktisk.


Efter hårdt slid fik du etableret centeret ’Nyaru Menteng’ I 1999, hvad var formålet med centeret?

Da jeg startede centret Nyaru Menteng var det hovedsagligt for at redde de orangutanger, som var endt som kæledyr hos lokalbefolkningen efter deres mor var blevet slået ihjel. Jeg ville give dem en opvækst så lig den de ville have haft med deres mor, og til slut genudsætte dem i deres rette hjem, regnskoven. Desuden ville jeg give oplysning og uddannelse til lokalbefolkningen, om vigtigheden af at beholde regnskoven og den myriade af dyreliv som lever der, for på den måde både at redde regnskov og orangutanger.

"Han havde ingen hår, og hans hud var svedet sort. Der var praktisk taget ingen liv tilbage i ham, og der var ingen som troede, han skulle overleve"


Senere, da palmeolieindustrien tog fat, var det ikke bare moderløse orangutanger men også vilde orangutanger, som vi blev nødt til at redde fra at blive dræbt, når deres hjem blev ødelagt. De skulle i realiteten ikke igennem et rehabiliteringsprogram og kunne udsættes kort tid efter. Der blev altså også tilføjet oplysning og samarbejde med regering og palmeolieindustrien til  vores agenda.


Du er igen rejst fra Borneo, hvordan kan det være?


Det gjorde jeg, fordi mit helbred/min krop besluttede, at jeg ikke kunne klare det mere. Jeg havde et totalt fysisk burn out, og mine organer begyndte at råbe lidt for højt. Jeg var ude og inde af hospitaler, men kom altid tilbage til projektet - det var trods alt mit hjem. Til sidst sagde læger og mit forsikringsselskab, at jeg skulle ud af troperne og væk fra al den stress som jeg levede under. Det tog mig to år at komme oven på igen.

"Det gjorde jeg, fordi mit helbred/min krop besluttede, at jeg ikke kunne klare det mere. Jeg havde et totalt fysisk burn out, og mine organer begyndte at råbe lidt for højt"


Hvad arbejder du på i dag?


Hovedsagligt at bruge mit navn og ry på at rejse penge til projektet på Borneo. Men jeg spenderer også alt mellem 3 til 6 mdr. om året på projektet for at holde standarden og motivationen oppe blandt de ansatte.

Hvorfor var det så vigtigt at kæmpe orangutangernes kamp?

Det er jo ikke bare orangutangernes kamp vi kæmper. Ved at redde orangutangen som art, redder vi også et af verdens rigeste økosystemer.

Nu har jeg selv ingen børn, men jeg syntes jo også, at vi skylder de kommende generationer, at der stadig eksisterer disse fantastiske skove og dyr som lever deri, når de vokser op. Jeg har allerede hørt unge teenagere i dag spørge hvorfor vi ikke passer bedre på vores jord? Det er trods alt dem, som kommer til at stå med alle problemerne. Tænk dig en verden, hvor de kommende generationer spørger deres forældre og bedsteforældre, “Hvorfor gjorde I ikke noget, da noget kunne gøres?”.

I 2014 havde du den store ære, at blive slået til ridder af Dannebrog. Hvordan var det?

Det var en kæmpe overraskelse! Det var ikke noget jeg nogensinde havde skænket en tanke. Jeg har altid levet i den tro, at en Ridder  er noget, man bliver, hvis man har ‘givet noget’ til Danmark, såsom store forretningsfolk eller entertainere. Ikke som mig, en naturforkæmper ude på den anden side af kloden. Men det var der andre, som syntes jeg fortjente, og det er jeg super, super taknemmelig for.


Hvis du ser tilbage på de sidste 20 år, hvordan har din tid på Borneo og dine oplevelser på øen så ændret dig som menneske?

Det ved jeg faktisk ikke helt? Jeg syntes nok ikke jeg som sådan har ændret mig som menneske. Jeg er bare blevet ældre og mere klog på så mange ting - og det sker jo for os alle.
Jeg er måske blevet mere kynisk end de fleste, af at have set det, som jeg har set. Derfor har jeg måske heller ikke så megen tiltro til os mennesker, som den intelligente dyreart i verden.

Lyst til at vide mere om Lones spændende rejse, og hendes kamp for orangutangerne? Så kan du læse meget mere www.redorangutangen.dk.

Foto: Lisbeth Holten / Red Orangutangen 

Alternative sommerferiedestinationer 2018

Læs mere

Vind en flybillet til et valgfrit sted i verden

Læs mere

Redaktionens drømmedestinationer

Læs mere
ChriChri Food Gå til shop
Din Barndom Gå til shop
Din Barndom Gå til shop

Tilmeld dig
nyhedsbrevFølg os

Abonnér på
ChriChri Mag

Læs mere

Abonnér på
ChriChri Mag

Læs mere


#chrichridk #chrichriinterior #chrichrimom


chrichridk
🙋🙋 Vi startede morgenen ud til Magnum Pleasure Store Event og fik lov at designe og SPISE vores egen unikke magnumis - lige fra morgenstunden! 🍦🍪🍭 MUMS! Psssst.. Det koster kun 40 kr. 🙆 #magnumCPH #chrichridk #magnumpleasurestore

chrichridk
Er du også vild med blomster? 🌸🌸 Se Christianes smukke kjole fra ELLE Style Awards, og af hvem og hvordan kjolen blev designet! 💋 🔹 Link i bio 🔹 #ellestyleawards #welove #flowersallover #chrichridk

chrichridk
FARS DAG er allerede på søndag d. 5. juni. Har du fået købt en gave til en af de vigtigste mænd i dit liv? 😳🙆 Vi har fundet 10 gaveidéer frem til dig! 💋 🔹 Link i bio 🔹#fathersday #chrichridk

chrichridk
Nu kan du læse dit horoskop for Juni måned! 🐑🐠🦁🦀 Kunne du tænke dig et personligt horoskop? Læs hvordan på sitet. 🔹 Link i bio 🔹 @kvindetid #chrichriscope #chrichridk #june

chrichridk
Vi har taget en 'walk down memory lane' og set tilbage på vores top 7 over tidligere kendispar! 😍 Hvilket par er din favorit? ❤️❤️ 🔹 Link i bio 🔹 #hollywoodcouples #memorylane #chrichridk

pernillesschristensen
😍🙌🏼 #finally #igotmyyellowshirt 🍌 #Ganni #chrichridk

chrichridk
"Save your skin" og beskyt dig selv og dem, du har kær, mod solens dejlige, men farlige stråler ved at bruge høj solbeskyttelse. 🙅 Hvem vil du beskytte? 🌞💋 🔹 Link i bio 🔹 #saveyourskin #chrichridk #sponsoreret #vierrykketudpåtagterrassen @larocheposaynordic

hverdagsguf____
Coffeemoment ☕️

chrichridk
Vi siger farvel til maj måned og kigger tilbage på nogle fantastiske minder! 💗 Vi viste bl.a. vores Lady Boss' babybule, tog i biografen med vores læsere og meget meget mere! 💋💋 🔹Link i bio 🔹 #chrichridk #newmonth #newmemories #hellojune

chrichridk
🍻 Så er det i morgen, damer! Distortion 2016 byder på et hav af fester, og det kan være svært at finde rundt i! Vi har fundet de ting frem, som vi mener, at du i hvert fald skal opleve 👀🎤🍻💃🏻💥 🔹 Link i bio 🔹 #distortion #distortion2017 #guide #chrichridk

kyssclerosefarvel
#Repost @chrichridk ・・・ Støt godt om et godt formål og modtag disse bedårende kort tegnet af @simonethoruperiksen til fordel for kampagnen "Kys sclerose farvel" 💋💋 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
🙋🙋 Husker du at prioritere dig selv en gang imellem i en presset hverdag? 😘 Det er vigtigt at huske din kvindetid, så du kan få fornyet kræfter 💪🏻 Vi bruger kvindetid.dk som en virtuel veninde der er fyldt med gode råd! 💗 🔹 Link i bio 🔹 @kvindetid #kvindetiddk #chrichridk #rememberyou

chrichridk
Genbrug er det hotteste for tiden 🙋 Læs Christianes tanker om tendensen 👠 🔹Link i bio🔹 #chrichridk #sponsoreret

chrichridk
Støt godt om et godt formål og modtag disse bedårende kort tegnet af @simonethoruperiksen til fordel for kampagnen "Kys sclerose farvel" 💋💋 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Mondayvibes..... 🙈🙉🙊 Kan I også mærke, at det er mandag?? #chrichridk

chrichridk
Der er words fra @christianesm og de mest fantastiske billeder fra den ferie, hun netop er vendt hjem fra 💕 Find ud af, hvor turen gik hen ✈️ 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Pærer og chokolade klæder hinanden godt, så den her pære-chokolade kage kan ikke være andet end god! 🍐🍐🍐😋 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Forkæl din krop med fødevarer, der giver dig et skønt boost 🍉 🔹Link i bio🔹 @tinalykkegaard #chrichridk

chrichridk
Har du husket at deltage i konkurrencen om billetter til Chris Brown-koncerten? 💕🙋 🔹Link i bio🔹#chrichridk

chrichridk
😵😵😵 Har du nogen idé om, hvor meget det forringer dit sexliv, hvis du faker en orgasme? 😵😵😵 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
😍 Kender du til taskebrandet "Coach"? Vi er faldet pladask for det amerikanske mærke 😍 Læs mere om mærket og se, om ikke også du bliver lige så forelskede, som vi er! 🙏 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Sommer er lig med sommerlige håropsætninger! 😍 Vi guider dig på sitet N U ! 🙏 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Husk, at det er om en lille halv time at du kan se HELE videoen til @szhirleys nye single "Splittet" 💕 Vi er SÅ spændte! 😀😀😀😀 🔹Link i bio🔹 #chrichridk #splittet

chrichridk
👠 Vi starter dagen på Israels Plads, hvor vi er klar til besøg 🙋 Vi sælger nemlig ud af vores garderober, så kom og sig hej og gør et godt køb👗💄 Vi står her fra 10-16 💋 Ses vi? #chrichridk #CPHSB #Tradono

chrichridk
Dagens undskyldning 👆 🙈😂🙈😂 #chrichridk #sunday

chrichridk
Doppelbanger, Hotline Bling, Postboned...... Er du helt up to date med 2016's sexslang?? 😆 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Vi er helt skudt i vinduetrenden! Se, hvordan du kan indrette dig på charmerende vis med vinduer ☺️ 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Forkæl din søde tand med denne forårskage og støt samtidig op om en god sag! 🙏 Skal du bage i eftermiddag? ❤️ 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Får du nok søvn? 💤 Hvis ikke, vil du med garanti få en ekstra time på øjet fremover, når du har læst dette 😳😳 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Det sporty look er det nye sort, og H2O har netop lanceret deres første fashion kollektion! 😍😍 Se alle billederne via link i bio 🙋 #chrichridk

chrichridk
Vidste du, at hudkræft kan kureres i 90% af tilfældene, hvis blot det opdages i tide? Sørg derfor for at beskytte dig selv med en høj solfaktor og tag ingen chancer! ☀️ @larocheposaynordic #saveyourskin #sponsoreret #chrichridk

chrichridk
🚨SNACK-ALERT🚨 😻😻😻 #chrichridk #fredagssnack

chrichridk
🍸🍸 Vi har brugt dagen på 3 Days of Design, hvor vi har kigget på smukke nyheder, drukket champagne og spist masser af kage 🍰🌸 Tak for en dejlig dag! 🙋#chrichridk #3daysofdesign

chrichridk
Hvad enten du bor i København, Århus eller Odense, guider vi dig til, hvad du skal bruge weekenden på ☺️☀️ - og så krydser vi fingre for godt vejr! 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

nicciwelshacademy
Today the students are also creating looks inspired by a beauty photoshoot that @nicciwelsh created💕 How cool is that? #nicciweshacademy #nicciwelsh #makeupskole #beauty #photoshoot #colours #chrichridk

chrichridk
Vi har i dag været til pressemøde i forbindelse med Top Model Curves! 💕 I kan godt glæde jer, dejlige damer 💕 #chrichridk #kvinderkommeriallestørrelser

chrichridk
Kvadratisk, praktisk og god opsummerer fredagens kage 😋 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Cointreau Fizz er det ULTIMATIVE alternativ til vores elskede gin&tonic's, og så er den både elegant og sofistikeret ligesom de 'parisiennes' vi alle drømmer om at være 💁💕 🔹Link i bio🔹 @cointreau_officiel @cointreau @perrier #cointreaufizz#cointreaudk#chrichridk

suitfood.dk
Skal du grille i aften? Så er der en idé til grillet spidskål på bloggen ☀️ #grilletspidskål #grilldinegrøntsager #spidskål #grill #grillaften #grøntsager #kål #summer #sommer #grillaften #tasty #healthy #healthyfood #chrichridk #chrichrifood #food #mad #grillmad #foodie #colourful #suitfood #dansksommer #dkblogs find opskriften på www.suitfood.dk

chrichridk
Psssst.... Få et eksklusivt sneak peak på vidunderlige @szhirleys nye single "Splittet" 🎤 🔹Link i bio🔹 #chrichridk#sneakpeak

chrichridk
Er du i tvivl om, hvorvidt dit crush er lige så meget "into" dig, som du er "into" ham? 🤔 Vi har 8 tegn, som kan gøre dig klogere 💕 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
😂 Det er lille fredag, ladies! Bare én dag mere til weekend 🙋💗 #yay #onedaytogo #chrichridk #happythursdaynight

lifeby_baarsoe_
BØF SALAT ALA CHRI CHRI | skønne @chrichridk er inspirationen bag aftenens middag. Den står på bøfsalat med parmesan/peberrodsdressing og lækkert brød #chrichridk #bøfsalat #sundmad #sommermad #mandengrillerbøffen

chrichridk
Det er ikke altid, at din fyr er lige så begejstret for pastelfarver og nipsting, som du er! 🙄 Vi har derfor fundet 4 måder frem, hvorpå du kan snige dine feminine fund ind i boligen 🙊🙋💗 🔹 Link i bio 🔹 #girly #interior #howtotrickhim #chrichridk

chrichridk
Vi er vilde med den sarte, babyblå farve til sommer! 💙💙 Vi har fundet 7 items frem til dig, som alle koster under 600kr. Hvilken farve crusher du på til sommer? 💋 🔹 Link i bio 🔹 #shopping #fashion #chrichridk

chrichridk
❤️❤️ Vi ved alle sammen, hvor nemt det er at holde forelskelse ved lige på rejsen, eller når kontoen er på sit højeste og kun fantasien sætter grænser. Men vi har fundet 25 søde og billige idéer, som du kan lave med din kæreste, når økonomien er presset! 💑 🔹 Link i bio 🔹 #todo #love #nomoneyinthebank #chrichridk

chrichridk
Vi starter morgenen ud med det helt store photoshoot 📸 Glæd jer til lækkerier på sitet! 🍸🍸 @cointreau_officiel @perrier #cointreaufizz #cointreudk #cointreu #sponsoreret #chrichridk

chrichridk
Var det noget med en rigtig nem og lækker sommermad på sådan en grå torsdag? 💋🍴 Vi giver dig lidt inspiration til weekenden! 🙋 🔹 Link i bio 🔹 #foodporn #foodlovers #morefoodplease #chrichridk

chrichridk
🍸🍸 Kunne du tænke dig at lære at nyde smagen af snaps og få nye idéer på drinkskortet til weekenden? På redaktionen har vi lært det. 🙋😍 Nu er det din tur 💋 🔹 Link i bio 🔹 #minbasis #aalborgbasis #sponsoreret #chrichridk @aalborgbasis

chrichridk
Sexolog og parterapeut @amandalagoni hjælper dig lige nu med at besvare alle de tanker omkring dit sexliv, som du måske går rundt med i din graviditet! 💗💑👶🏻 🔹 Link i bio 🔹 #sexornot #preggolife #sextalk #babytalk #chrichridk
ChriChri.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Denne information deles med tredjepart. Læs mere