[single_post_category_name]

Insider Guide: på roadtrip i Sverige

Du behøver slet ikke rejse langt væk, for at få spændende eventyr. Faktisk er det nok blot at krydse Øresund, hvor vores svenske naboer byder på oplevelser i massevis. Vi har teamet up med den svenske blogger Linn Grubbström, der her kommer med insidertips til ferien i det svenske.

LÆS OGSÅ: 48 timers guide til London

Jeg hedder Linn og kommer fra Skåne i Sverige. Da jeg blev student i 2006, pakkede jeg mine kufferter og flyttede til Kalmar i Småland for at uddanne mig til journalist. Her cyklede jeg byen rundt, producerede radio og drak store mængder kaffe. Tre år senere flyttede jeg til Danmark for at læse videre. Her bor jeg endnu.

Jeg elsker mad og rejser. Så meget, at jeg for nogle år siden startede den danske madblog Frk. Kræsen, som jeg fylder med opskrifter og rejseguides fra forskellige lande og byer. Og lige så meget som jeg holder af at fylde bloggen med guides fra eksotiske egne, så holder jeg også af at vise mit Sverige frem. Her er nogle af mine svenske favoritsteder. 

Dag 1

Turen begynder i København. Et par timer senere drejer vi af fra motorvejen og ind mod Ronneby i Blekinge. Vi er kun kommet halvvejs, men som teenager campede min familie ofte på Ekenäs Camping ude ved havet, så der har jeg besluttet, at vi skal drikke formiddagskaffe.

Da kaffen er drukket og de hjemmebagte kanelsnegler spist, kører vi videre mod Kalmar. Da vi er checket ind på Stadshotellet midt i byen, når vi kun at gå 50 meter, inden vi finder det perfekte frokoststed. På Stortorget står nemlig en lille food truck. På menukortet, som er dejligt kort, er der libanesisk mad, som vi skyller ned med zingo – svensk sodavand.

kalmar-krusentiernska.png

Vi fortsætter fra det libanesiske køkken til noget meget mere svensk. Gemt i den gamle bydel af Kalmar ligger Krusentiernska Gården. En smuk blomstrende have. Her kan du både medbringe egen picnic og købe svensk ”fika” i den lille café. Vi bruger over en time med at nyde solen og den svenske sommer.

profilbillede1.png

Kalmar er ikke så stor, så vi kan sagtens nå hele byen rundt til fods. Her besøger vi alle mine gamle yndlingssteder, inden vi spiser aftensmad med udsigt udover havnen. Sådan ender den første dag på vores mini-roadtrip. 

Dag 2

oland-gardbylanthandel.png

Efter en solid morgenmad på Calmar Stadshotell har vi besluttet os for at kigge forbi Kalmar Slott, inden turen går videre til Öland. Slottet har forskellige udstillinger, og vi har fundet en fotoudstilling, som vi gerne vil se.

Efter en portion kultur er det tid til formiddagskaffe. Det sker på Kullzenska, mit gamle stamsted, dengang jeg boede her. Kullzenska ligner en gammel dames hjem og de old school-værelser med lige så old school og charmerende møbler fortsætter i det uendelige her på første etage. Her er hyggeligt, og kagerne er lækre.

Tanket op med koffein fortsætter turen til Öland. Jeg har udfordret min kæreste og spurgt, om han tør smage den ölandske nationalret, ”kroppkakor”. Han er aldrig bleg for en god udfordring, så en time senere sidder vi i haven ved Evas Kroppkakor, det mest kendte kroppkak-sted på øen. Kroppkakor er stegt flæsk, pakket ind i en bolle af revne kartofler. Bollerne koges og serveres med kold fløde og tyttebærsyltetøj. En helt speciel ret, som bare skal smages, når man er på besøg her. Hvis du tør!

oland-kroppkakor.png

Vi kører videre til den nordlige del af øen. Efter endnu en kop kaffe og lækkert hjemmebagt brød på Kaffestugan i Böda parkerer vi ved Böda Sand. Her strækker sig en lang strand. Selv om det står, at vandet kun er 13 grader, har jeg besluttet mig for at tage årets første svømmetur. Ihh! Det er koldt, men meget frisk og klart vand.

Linn_Bodo_sand, kopi 2.jpg

Vi skal bruge aftenen på Halltorps Gästgiveri midt på øen. Vi finder en lille vej langs havet på øens vestvendte kyst. Her må man kun køre 30 km i timen, men naturen er så smuk, at vi gerne sænker tempoet. Et sted står en gruppe køer på vejen, så der må vi stoppe fuldstændigt, indtil de besluttet sig for at gå videre. Her bestemmer naturen.

oland-halltorps2.png

Vel fremme på Halltorps er vi en anelse trætte. Derfor er det skønt, at maden serveres i Gästgiveriets egen restaurant. Vi spiser tre lækre, sommerlige retter ledsaget af en frisk hvidvin, imens solen stille går ned. Her er så smukt.

Dag 3

oland-olandshvede2.png

Man kan ikke tage til Öland uden at købe Ölandshvede med hjem. Vi er blevet fortalt af de lokale, at den bedste af slagsen er at finde på Isgärde Gård. Da vi kommer frem til gården, finder vi et lille hul i væggen. Der må man selv lægge penge og tage en pose mel med, og jeg er nødt til at tage et ekstra billede, inden vi kører videre, fordi det hele simpelthen er så fint.

oland-olandshvede1.png

Dagens kaffe drikker vi på Gårdby Lanthandel, et tantefint sted midt på øen. Her sælger de den slags slik, min mor spiste, da hun var ung. Retro! Men der er også de flotteste kager. Her er det plads til de fleste allergier, og der findes også flere raw-kager, man kan smage. Vi hviler i deres grønne baghave, inden vi kører tilbage mod Kalmar.

kalmar-bonbons1.png
Den lille butik Bon Bons, som drives af den svenske vintage-blogger Madelaine, havde ikke åbent, da vi var i Kalmar den første dag. Jeg er nødt til at besøge den, inden turen går videre til Västervik. Bon Bons er en lille vintage-perle, hvis man er til pæne kaffekopper, smukke notesbøger og andre fine sager.

To timer nord for Kalmar ligger Västervik. Her har jeg været hver sommer i mange år, så jeg er bekendt med byen. Inden vi besøger byen, skal vi dog lige besøge Lofta Caffé. Den lille café ligger midt ude i ingenting, men er så fin, at det er værd at køre efter alligevel. Den ligger i en gammel folkeskole, som et tysk-schweizisk ægtepar købte for 10 år siden. Mandens hobby er at reparere gamle kaffemaskiner. Så da han en dag, havde fikset en smuk italiensk en af slagsen, så var det jo naturligt at åbne en café. Så nu laver laver de regionens lækreste cappuccino, som man kan drikke ude i haven. Der er også en hængekurv, som jeg lige tester, inden vi kører videre til Västervik.

vastervik-saltmagasinet.png

Klokken fem checker vi ind på Gränsö Slott – et fantastisk hotel 50 meter fra havet. Vi har en aftenmadsreservation klokken syv, så det betyder, at vi har nok med tid til at besøge slottets spa, som er tilgængeligt for gæsterne. Selv om det er sommerligt udenfor, vælger vi at blive indenfor, hvor der både er jacuzzi og pool. Da vi endelig er klar til at tage videre for at spise, ligner jeg nærmest en rosin!

Vi spiser middag på Saltmagasinet, som måske har Västerviks smukkest udsigt over vandet og byen. Jeg vælger den blå menu. Forretten er anrettet som et lille kunstværk, og smager lige så skønt som den ser ud. Det er lokalproduceret sommermad, når det er bedst.

Dag 4

vastervik-salsafari2.png

Turens sidste dag er uden tvivl også den mest action-fyldte. Efter en lækker morgenmad på Gränsö Slott tager vi ud til Hornsudde, 10 minutter uden for Västervik. Her skal vi med Lasse på sælsafari! Jeg har kun set sæler i zoologisk have, så da båden sejler ud i skærgården, er jeg meget spændt. ”Det er perfekt vejr til at se på sæler,” siger Lasse. Det har han ret i. 15 minutter senere er de over det hele. I kikkerten kan jeg se dem tæt på.

Efter en blæsende og spændende tur ude på vandet sejler Lasse til Idö. Her står hans kone bag Idö Skärgårdskrog, som har udsigt ud over skærgården. Vi spiser deres hjemmerøgede laks og smager øl fra byens lokale bryghus.

vastervik-lofta-caffe.png 

Inden Lasse sejler os tilbage til fastlandet, går vi på opdagelse på Idö. Midt på øen finder vi et gammelt udkigstårn, som frem til 1985 var i brug. Da det blev nedlagt, lod man alt blive, som det var dengang, og det er en tur i tidsmaskinen at kigge rundt derinde. Med lidt rystende ben går jeg helt op i tårnets top og kigger ud over hele Västerviks skärgård.

Tilbage på fastlandet pakker vi os og alle vores oplevelser ind i bilen. Nu skal vi hjem. Jeg tæller to fregner mere på næsen, tænker tilbage på mit premierebad i havet for 2015 og glæder mig til at bage Ölandshvedebrød, når jeg kommer hjem. Vi ses snart igen, Sverige.

Her boede vi

Calmar Stadshotell
Stortorget 14, Kalmar
Sverige

Halltorps Gästgiveri
Landsvägen Halltorp 105, Borgholm
Sverige

Gränsö Slott 
Gränsö Slott, Vastervik
Svergie

Se mere på min profil på Visit Sweden og få videoguide her.

Psst.. du kan også finde masse andre lokale guides til det svenske her

Kan indeholde affiliate links. 

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide