[single_post_category_name]

Din insider guide til det Shanghai’ske gadekøkken

Shanghais mange små sidegader simrer af liv, både fra den massive menneskemængde, men i høj grad også fra de mange gadekøkkener.

Shanghai er Kinas største by og også den rigeste. Byens pulserende liv mærkes især når man står på The Bund og nyder udsigten mod det storslående Pudong, hvor en smuk væg af skyskrabere står flot. Her findes også verdens tredje højeste bygning ’Shanghai Tower’, kun overhalet af ’Pingan International Finance Center’ i Shenzhe, Kina og naturligvis verdens højeste bygning ’Burj Khalifa’ i Dubai.
Med over 23 millioner indbyggere, er det svært ikke at blive revet med af den altid vibrerende stemning i byen og der er intet tidspunkt i Shanghai, hvor man føler sig alene. Der er mennesker overalt.

Shanghai byder på adskillelige store oplevelser, som spænder vidt fra shopping, kinesiske parker, utrolige bygningsværker og vandbyerne, som er nogle kilometer fra Shanghais travle centrum. Dog står én oplevelse tilbage som noget af det største, især for et madøre som jeg. Nemlig det Shanghai’ske gadekøkken.

Drop hotellets ’western breakfast’

De fleste hoteller i Shanghai tilbyder deres overnattende en ’western breakfast’, ofte bestående af en omgang stegte ris og en halvflydende omelet. Når man nu er rejst hele vejen til Kina, så kan man lige så godt få en autentisk oplevelse, som både kan bidrage til anderledes rejsefortællinger til venner og familie, men i særdeleshed også bidrage til at holde rejseudgifterne nede.
Rundt om alle gadehjørner i Shanghai (som i resten af Kina), findes tusindevis af gadekøkkener og cykelkøkkener. Sidstnævnte er en lille bod, bygget oven på en cykel, hvor kineserne vrimles omkring for at købe alt fra dumplings, fladbrød til nudler. Disse gade og cykelkøkkener er åbent døgnet rundt og fyldt op med lækre råvarer og en varm wokpande. Hver morgen kokkerer kineserne de lækreste morgenmadsretter, såsom æggewraps, fladbrød med forskellig smag, søde boller og ’menukortet’ er meget længere. Der er nok at vælge imellem og du kan frit vælge lidt forskelligt, da det kun koster hvad svarer til 5 danske kroner pr. person.

Udsigt til Shanghai Financial Tower eller tykke kinesiske maver?

Shanghai er uden tvivl en international metropol, og det er både muligt at spise fransk gourmet, amerikanske mega burgere og drikke kaffe på Starbucks. Hvordan man griber opholdet i Shanghai an er naturligvis op til ens egne behov, men obligatorisk er det, at nyde udsigten over The Bund, og det gjorde jeg naturligvis også. Jeg valgte at besøge Jin Mao Tower, hvor Grand Hyatt Shanghai byder gæster velkommen på 87. etage mod en betaling på 100 Yuan, som dog inkluderer en valgfri drink. Udsigten over Yangtze floden og de mange oplyste bygningsværker er storslående, og især hvis man timer gin & tonic’en med at solen langsomt går ned og forvandler dag til nat.
På 87. etage i det flotte Jin Mao Tower fik jeg senere serveret en velsmagende agurke-cocktail og en yderst smagsfuld snack, i form af friteret blæksprutteringe med krydret mayonnaise.  Mens udsigten by night er et festfyrværkeri af farver og lys og et absolut must see i Shanghai, kan jeg hverken anklage drink eller snack for ikke at være yders delikate, men det kom dog til at stå i stor kontrast til resten af min aften.

Efter at have fundet tilbage til jorden igen, bevægede resten af selskabet og jeg os på jagt efter en hvilken som helst lille sidegade, hvor vi kunne få en omgang stegte nudler. Det fandt vi – hurtigt. Siddende på hver vores plastikstol, midt på en eller anden tilfældig sidegade og med en kold øl i hånden, ”serverede” vores nye ven os hver en omgang stegte nudler med æg, chili, massere af forårsløg samt en masse smagsfulde saucer. Hele tilberedningen af nudlerne går så stærkt, så jeg ved ikke hvad de ’hemmelige’ ingredienser er, men godt det smagte det.
Ved nabobordet sad otte runde og glade mandlige kinesere, som alle havde rullet trøjen op og stolte viste deres mætte maver frem, mens de grinede, spiste, slog sig på maven og – som os – nød aftenen.

I Shanghai er kontrasterne store og det er både muligt at købe dyrere vine og finde gourmetrestauranter med udsigt over byen eller man kan nyde nudler til 10 Yuan og se på kinesiske maver. Personligt foretrækker jeg det sidste.


Østers til 7 kroner

Jeg har haft mange store madoplevelser i Shanghai, men den bedste og mest overraskende var – desværre – min sidste aften i byen. Udmattet efter en hel dags vanderen rundt (og shopping) var jeg gået tidligt tilbage til hotellet, havde pakket min kuffert og senere på aftenen ville jeg bare finde ’noget nemt og hurtigt’ i de små gader omkring hotellet. Sådan gik det ikke. 30 minutter senere sad jeg godt placeret blandt unge, smarte kinesere og nød kammuslinger, krebs og østers.  Det lyder voldsomt fint – og dyrt. Det var det ikke.
Det var et utroligt syn der mødte mig, da jeg drejede til venstre fra hotellet og blev mødt af en højlydt, velduftende og travl lille gade, hvor gadekøkken efter gadekøkken serverede skaldyr, søslange og kolde øl i et væk. Det var et svært valg – og det endte ret tilfældigt – men jeg fandt et ledigt bord, fik peget mig frem til en stor skål med de knaldrøde krebs, som jeg pillede iklædt plastik forklæde og handsker. Kineserne havde samme uniform på, men de puttede hele krebsen velkendt ind i munden og meget rutineret kørte tungen rundt og jævnligt fik de spyttet skalden ud. Knap så rutineret valgte jeg at pille mine krebs med hænderne, så jeg dermed kunne fjerne diverse tarme. Uanset metode, så var det utroligt velsmagende. Og den kolde øl gjorde heller ingen fortræd, da aftenen forsat var varm.

Dernæst kom fadet med kammuslinger og østers. De blev tilberedt på en stor grill, midt ude på gaden og var marineret i en smagseksplosion af hovedsageligt hvidløg og chili. Det var himmelsk og en måde jeg aldrig før har smagt østers på. Og ja, så kostede en østers kun 7 Yuan, svarende til 7,5 kr..

Hvad med min sarte mave?

Måske er jeg heldig, men jeg har aldrig oplevet at få ’feriemave’ efter mine adskillige besøg hos gadekøkkener, ikke blot i Shanghai, men rundt i hele Kina. Mit trick er at vælge de gadekøkkener som tilbereder maden lige foran dig. Oftest tilberedes maden i kogende supper (Hot Pot) og de velsmagende nudelretter tilberedes over åben ild, så min teori er, at skulle der være ukendte bakterier tilstede, så dræbes de på stedet og maden kan nydes uden nervøse trækninger. Vælger man derimod at købe mad der er tilberedt og måske har stået fremme længe, ja så kan det meget vel være at man taber lotteriet, og så er det naturligvis træls at de offentlige toiletter i Kina ikke helt lever op til de velkendte danske standarder. Men et hul i jorden er jo et hul i jorden, som man siger – i hvert fald i Kina.

 

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide