[single_post_category_name]

Den ultimative insiderguide til Berlin

For godt 4 år siden tog Maria Baré Johansen valget om at blive udenlandsdansker. Dengang var det kærligheden til både en karriere i udlandet og kæreste, der fik hende til at flytte teltpælene. Kærligheden hun i mellemtiden har opbygget til den pulserende tyske hovedstad, vægter nu højt på skalaen samt hendes spændende job som Zalandos PR- og kommunikationsansvarlige for Norden. Når hun ikke er på arbejde elsker Maria at gå på opdagelse i byen, og er efterhånden blevet Berliner-ekspert med stort B. 

LÆS OGSÅ: Insider Guide: De 3 bedste drinkssteder i Paris

ChriChri mødte Maria til en insider-snak, om tysk know-how, do’s and don’t’s i Berlin, og lidt tips til, hvor man skal shoppe og spise i 2017. Dette resulterede i en lille Berliner-guide, som vi er glade for at kunne dele med jer.

Amano Home

Hvor skal du bo?

Hvor skal jeg bo, når jeg kommer til Berlin? Det spørgsmål får jeg ofte, men faktisk er det sådan, at jeg stort set aldrig bor på hotel i byen hvor jeg bor fordi jeg, ja… bor her. Men heldigvis har jeg – via mit arbejde hos Zalando – en del hoteller at anbefale som vi ofte bruger til pressegæster. Jeg bor selv i det gamle øst-Berlin, og er klart størst fan af denne del af byen.

Hvis pengepungen tillader det, så er Soho House et virkelig fint sted at bo med en lækker morgenmad og en pool på øverste etage. Hvis det er en anelse for dyrt, kan jeg anbefale Weinmeister Hotel eller det nyligt åbnede Amano Home, som mere er små lejligheder end et hotel.

Alle tre steder er meget centralt beliggende og kan skaffe dig alt fra kebab til Kenzo.

Til venstre: Superfoods and organic liquids, til højre: Betty’n Caty

Hvor skal du spise?

Berlin har rigtig mange gode steder at spise, og i en by med 3,8 millioner mennesker kender jeg langt fra alle steder, men nu er jeg ret glad for mad, så en perfekt dag baseret på mad ser sådan her ud; morgenmad på Betty’n Caty som serverer lækker avocado og poached eggs eller laks med røræg. Det er et hyggeligt lille sted og en god idé at reservere, da der er trangt i weekenden. Superfoods and organic liquids er der, hvor jeg tanker op med en lækker smoothie eller juice, og de har et virkelig lækkert udvalg af salater, smoothie bowls og andet lækkert.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du rejse til Riga 

Klub Kitchen

Frokost på Klub Kitchen, som serverer en seriøst lækkert sweet potato nuddelsalat eller en citrongræs meat ball vietnamesisk sandwich på Cô Cô bánh mì deli (lyder måske specielt, men tro mig det smager SÅ godt). Pit-stop sidst på eftermiddagen med kaffe hos Zeit für Brot. De laver deres eget brød, og er meget populære i weekenden. Det er som sådan ikke en café, men der er få borde, og om sommeren bænke udenfor. De er især kendt for deres kæmpe snegle (tænk blød luftig bolledej med glasur, kanel, kakao)

Til venstre: Cordobar, til højre: Dal Contadino

Jeg er ret stor fan af vinbarer, og jeg elsker et glas vin (eller to), inden jeg skal ud og spise. Her kan jeg anbefale både Cordobar eller Dal Contadino, som serverer kølige hvidvine eller dybe røde og let tapas til den lille sult. Et super hyggeligt sted jeg altid nyder at besøge er Katz Orange, en lækker restaurant, der ligger inde i en baggård. Her kan man få lækre cocktails, super god mad og stemningen er altid virkelig hyggelig. Besøg det en fredag eller lørdag, når de har en ældre mand (oftest i whifebeater) som DJ, der spiller det bedste soul.

SPIS IKKE (!) curry wurst, hvis du tror det er en knasende god pølse med karry. Det er, i al sin enkelthed – og til min store skuffelse – en bleg pølse skåret i mindre stykker oversvømmet i ketchup og med karry pulver drysset udover. Er man eventyrlysten og stadig begiver sig ud i at prøve det, så er en af de bedste Konnopke tæt på Eberswalder station.

Hvad skal du opleve?

Jeg er desværre ikke udstyret med det største kulturelle museumsgen, men hvad der gjorde stort indtryk på mig er Helmut Newton-museet. Så hvis interessen for en portion kultur ligger udover de sædvanlige Brandenburger Tor og TV-tårnet, kan jeg klart anbefale at tilbringe en eftermiddag der.

LÆS OGSÅ: Olivia Joofs bedste tips til flyveturen

Hvis turen går til Berlin over foråret eller sommeren er et must Mauerpark, hvor en del af muren stadig står. Der er et kæmpe loppemarked hver weekend med alt mulig (oftest lidt i skrammel afdelingen), men hvad der altid får mig til at stoppe op, er når der afholdes karaoke. En form for amfiteater danner rammerne for en fantastisk plads, hvor du kan opleve karaoke fra gæsterne og endda selv synge, hvis du tør. Der er altid fantstisk stemning, og jeg har ikke oplevet nogen, der ikke har fået applaus, for her er alle ens og lige gode (næsten). Jeg har oplevet alt fra generte turister, tyske schlager fans til folk, der har friet.

The Store, Soho House

Hvor skal du shoppe?

I forlængelse af mit job er jeg endt med primært at shoppe online, og jeg får stress af fyldte prøverum på en lørdag. Har jeg en fridag, elsker jeg dog virkelig at gå en tur og nyde at have tiden og albuerum til at kigge i butikker. Igen i takt med hvor jeg bor, kommer jeg oftest på en tur, der tager mig ned ad Alte Schönhauser Strasse videre til Weinmeister strasse, hvor der ligger lidt mere high street butikker og ender oppe på Kastanienallee, hvor der er mindre butikker og cafeer. Hvis der er ekstra kredit på kontoen så er The Store, som ligger i stuen hos Soho House, virkelig fin og de har en lille café, hvor man kan få lækker og sund mad. Men pas på, for man bliver let forelsket og kommer hjem lykkelig men fattig. Nyligt åbnet Anine Bing er et stort plus i min bog, og butikken er enkel og smukt indrettet, klart et besøg værd.

Hvad skal du undgå?

Alexander Platz hvis man tror det repræsenterer Berlin, for det gør det bestemt ikke. Det er ligesom at sige, at Københavns charme er at finde på Rådhuspladsen.

Hvis det skulle regne en dag så lad for alt i verden være med at tage i den nærmeste biograf. Tyskerne er vokset op med synkronisering, og du finder meget sjældent en biograf, der viser de store film på deres originale sprog. Jeg har haft diskussionen om, hvor tåbeligt det er, og hvor svært det er at tage seriøst, når Ryan Gosling pludselig taler flydende tysk med både min kæreste og venner, men det lader til at man skal være ’rigtig tysk’ for at forstå – og kunne se bort fra – ham tyskeren, der taler henover stakkels Ryan.

Kitty Cheng

Hvor skal du danse?

Jeg må nok ærligt indrømme jeg ikke går så meget på klub her i Berlin. Elektro dominerer ret meget den berlinske nattescene og lige meget hvor meget jeg prøver, bliver jeg træt af det efter et par timer. Jeg er nok bare mere til det, der bringer minder frem som man kan synge med på, end det at genkende beats. Så når jeg danser, ender det oftest med at være i min egen stue, og jeg har holdt de bedste fester (nok ikke hvis du spørger naboerne, der klagede tre gange). Når det en sjælden gang sker, at jeg danser ude, har de bedste aftener været på Kitty Cheng eller Prince Charles.

LÆS OGSÅ: Guide: Spis dig igennem Rom

 

Hvor skal du købe drikkevarer?

Det gode ved Berlin er, at du kan få ret meget god kaffe for absolut ingen penge, i forhold til, hvad det koster derhjemme. Jeg er selv cappuchino tilhænger, og du kan få en virkelig god for under 3€ i Berlin. En af mine seneste favoritter kan jeg ikke engang selv tage æren for, for den introducerede Frederikke Toftsø (fredesblog) mig for, sidst jeg mødte hende. Vildt fint sted i Kreuzberg med seriøs god kaffe og avocado-mad til den sultne.

Hvis der skal alkohol til kan jeg anbefale Reingold bar, der har nogle af de bedste cocktails jeg har fået. De uddanner bartendere her også, så det er med hvid skjorte og lidt som at træde ind i en hemmelig klub. Man finder det ikke så let, og skal banke på en stor metaldør for at komme ind. Hvis man vil joine trenden i Berlin, kan man så supplere op med Apfelschorle, Club Mathe eller Michelberger coconut water.

Shiso burger

Hvor skal du spise med tømmermænd?

Spis dig igennem Berlins mange lækre burgersteder. Det er mit klart bedste bud, for du kan få alt her ligefra veganske burgers til de store fedtede sataner. Blandt mine favoritter er Yellow Burger, Shiso burger, Tommi’s Burger Joint, og hvis du er burger-lover er The Bird et af de mest kendte steder, og har et stort udvalg af fedtede lækre tunge burgers.

 

Hvad skal du huske?

Kontanter! Det er klart mit bedste råd, for de bruger langt mindre kort end vi er vant til i Danmark, hvor vi køber tyggegummi med kort. Større steder tager imod Visa, men mindre steder, taxaer – og endda offentlig transport – er oftest med kontanter. Så husk at spørge, og tænk cash is king!

Se mere til Maria og Berlin på hendes Instagram-profil @m.at.work

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide