[single_post_category_name]

Læsø: en uspoleret perle i Kattegat

Stephanie Brink Harck er uddannet journalist og er utrolig glad for at rejse. Hun har i flere år arbejdet som rejseleder, hvor hun har rejst land og rige rundt. I dag rejser hun stadig ofte  – og er heldigvis ikke bleg for at skrive om sine mange rejser. Senest gik rejsen til Læsø med veninden Sara Amos Pedersen.

Når vejret er godt – som det jo har været de sidste par dage – findes der ikke noget bedre end at købe en MASSE nyt forårstøj og tage på en lille miniferie herhjemme i Danmark. En ferie, hvor man for alvor kan nyde solen, afprøve sine nye Ray-Bans og opleve Danmarks flotte natur. Og selvom København er helt utrolig dejlig, når solen skinner, så er det næppe her, du får de smukkeste naturoplevelser. Læsø, derimod, er en lille, skjult naturskøn perle.

LÆS OGSÅ:  Fantastiske Færøerne

Midt imellem Frederikshavn og Göteborg ligger Læsø. Den største ø i Kattegat med mindre end 2.000 indbyggere. Og hvis du ikke allerede har været på Læsø, kan jeg fortælle, at øen byder på en masse traditioner og oplevelser, heriblandt deres unikke tanghuse, flere hundrede år gamle saltsydeteknikker og tænder-løber-i-vand-lækre stjerneskud, som du alt sammen kan opleve i en naturskøn kulisse af lys, vand, sand og klitter. Et oplagt rejsemål, hvis du vil have mest muligt ud af den flotte danske natur og de der nyindkøbte solbriller. Desuden emmer her af en ro, som du nok kun kan opleve på en ø som Læsø, hvor dagligvarebutikkerne lukker tidligt og busserne sjældent kører.

Sådan kommer du til Læsø

Der er flere måder, du kan komme til Læsø på. Også selvom det kan virke lidt besværligt, hvis du ligesom mig bor i København og ingen bil har.

De fleste tager færgen fra Frederikshavn, som i løbet af højsæsonen sejler helt op til syv gange om dagen. Overfarten tager omkring 90 minutter, hvorefter du vil blive sat af i Vesterø Havn, en by på nordvestsiden af Læsø.

Hvis du let bliver søsyg eller synes transporten til Frederikshavn er for lang, kan du i stedet flyve fra Københavns Lufthavn i Roskilde. Flyvepladsen på Læsø ligger nær Byrum midt på øen. Til gengæld er der ingen offentlige transportmidler til og fra flyvepladsen bortset fra taxa.

Her skal du bo

Når det først er lykkedes dig at komme til Læsø, skal du selvfølgelig finde et sted at bo, hvor du kan få fuldt udbytte af øens smukke natur. Jeg vil derfor anbefale, at du bor i en af Læsø Strands ferieboliger, som i øvrigt ligger mindre end 500 m fra Vesterø Havn, hvor færgen sætter jer af.

Ferieboligerne har en enestående panoramaudsigt ned til havet, direkte udgang til klitterne – tættere på vandet kommer du altså ikke –  og så emmer de af denne her ro, som gennemsyrer hele øen. Mens vi boede her, fik jeg ikke kun den bedste nattesøvn, men også en masse smukke øjeblikke med naturoplevelser, udsigter og stemninger. Vi tilbragte eksempelvis de fleste af vores aftener i ferieboligens lænestole med et glas rødvin i hånden og fuldt udsyn til himlen, som hver aften bliver farvet i alverdens smukke farver af solnedgangen over Kattegat. Vi nød virkelig livet og stilheden, dvs. når kameraerne ikke lige skulle på overarbejde.

Læsø Strand er ikke det billigste alternativ. Til gengæld får du virkelig et luksus break fra hverdagen.

Her skal I spise

Læsø er kendt for sine jomfruhummere, som vi desværre ikke fik mulighed for at smage. Jeg har dog fået fortalt, at Carlsens Hotel i Vesterø Havn serverer en lækker en af slagsen med hjemmerørt dressing og citron. MUMS!

Det har jeg ikke svært ved at forestille mig, eftersom jeg smagte deres næsten lige så kendte stjerneskud, som helt sikkert også kan anbefales. Stjerneskuddet kan købes i to størrelser: den helt almindelige portion og så deres XL-udgave, som må være stor nok til at slå en død mand ihjel 🙂 Vi nøjedes – som du nok godt kan høre – med den lidt mindre portion, som stadigvæk består af 3 stegte fiskefileter og 1 kogt Læsø rødspættefilet til 150 kr. Det var LÆKKERT!

Carlsens Hotel byder generelt på et dansk traditionelt køkken, en hyggelig atmosfære og så ligger hotellet med udsigt til vandet. Vil man ikke direkte hjem efter aftensmaden, kan man gå ind i baren ved siden af restauranten. Her kan man få sig en kold øl og en snak med øens lokale beboere.

Dét skal I opleve

Tag på vandretur og oplev øen i dit eget tempo

Kun 5% af Læsø er bebygget – resten er natur. Man skal altså næsten være et skarn, hvis ikke man går på opdagelse i naturlandskabet. Hvis du er på jagt efter den rene og uspolerede natur, kan jeg anbefale, at du bevæger dig ind i den kuperede klitplantage. Plantagen ligger på den nordlige del af øen og består af løv, nåleskov, klitter, søer og moser. Her kan du virkelig forsvinde væk fra dine egne tanker, mens du går rundt på en af de mange markerede vandreruter. Vi smurte en madpakke og valgte en rute på 5 km. Undervejs fandt vi en bænk i læ, hvor vi kunne sidde og nyde de medbragte rugbrødsmadder med sol i ansigtet.

Læsøs smukke kystlinje strækker sig over 100 km, så der er også rig mulighed for at tage sig en lang og idyllisk gåtur på stranden. Og da I jo bor helt nede ved havet, er det nemt og fristende at gå sig en tur om aftenen, mens stjernerne spejler sig i vandet.

 


Læsø Saltsyderi, et levende museum

I har sikkert allerede hørt om Læsø Salt? Men vidste i også, at saltet bliver fremstillet efter ældgamle metoder i en rekonstrueret sydehytte?

LÆS OGSÅ: Turen går til: Frankrig

I middelalderen var udvinding af salt den største indtægtskilde på Læsø, så det er langt fra et nyt fænomen. Men det særlige er, at saltet stadig fremstilles efter de gamle forskrifter. Først henter de det saltholdige grundvand i brønde på Rønnerne syd for Læsø og hælder vandet i store jernpander, som hænger over et ildsted. Herefter inddampes vandet, indtil saltlagen er mættet og saltet krystalliseres. Til slut skovles det op i store kurve, hvor det drypper af, inden det tørres. Og vupti, så har du verdens dyreste salt.

Saltet er selvfølgelig eftertragtet, fordi det fremstilles efter de her ældgamle sydeteknikker, men også fordi det har en porøs, letopløselig struktur og en blid smag af havmineraler.

Du skal besøge museet, fordi saltsyderne er utrolig gode til at fortælle om de gamle processer på en levende og fængende måde samtidig med, at man ikke kan undgå at blive en lille smule bjertaget af stemningen: vandets syden, de gamle bjælkekonstruktioner og røgen fra ildstedet.

Tangtage, der holder i flere hundrede år

I en lang periode havde man hverken strå eller træ på Læsø. Til gengæld havde man masser af ålegræs og strandingstømmer. Træet brugte man derfor som bindingsværk i husene, mens ålegræsset blev brugt til tag. I 1900 tallet var de fleste tage på Læsø derfor tænget med tang – i dag er der kun 19 huse tilbage.

Tanghusene – som de bliver kaldt – er blevet kåret som et af Nordjyllands syv vidundere og må betragtes som en del af øens kulturarv. Jeg vil ikke nødvendigvis kalde resultatet flot, men det er imponerende at tænke på, at man dengang formåede at konstruere et tag, med de ressourcer, man nu engang havde til rådighed, og at dette tag så skulle vise sig at holde i flere hundrede år.

Ét af de tilbageværende tanghuse på øen er Læsø Uldstue, som har gennemgået en større renovering for at bevare det unikke tangtag. Uldgården er en stemningsfuld butik med et kæmpe udvalg af uldvarer. De er bl.a. kendte for deres ulddyne, som efter sigende skulle sikre dig en rolig søvn i en konstant temperatur – det synes jeg i hvert fald ikke lyder dårligt 🙂

Hos Læsø Uldstue får du altså ikke kun mulighed for at købe dig fattig i uld, du kan også se det unikke tangtag, som ikke findes andre steder i verden, høre om hvordan man tænger et tanghus og se, hvordan strandingstømmeret blev brugt som bindingsværk i de gamle bygninger.

Uldgården ligger et stykke fra Vesterø havn, men det er muligt at tage bussen dertil. Og bussen er næsten en oplevelse i sig selv. Buschaufførerne er i hvert fald utrolig hjælpsomme og snakkesalige. Vi fik nærmest en guidet tur til og fra uldstuen og blev kørt direkte til døren.

En kirkelig spaoplevelse

Selvom Læsø er karakteriseret af den flotte natur, så vil jeg nu alligevel anbefale, at du også tager et smut forbi Læsø Kur. Hvem vil ikke gerne forkæles lidt i ferien?

Læsø Kur er historien om det moderne nordiske kurbad i den gamle havnekirke. Kirken blev bygget i 1954 og fungerede som sognekirke frem til 2003, hvor den sidste gudstjeneste blev afholdt. Da man så fik den idé, at man kan bruge restprodukter fra øens saltproduktion til kurbehandlinger, var det oplagt at bygge de tomme lokaler om til et kurbad. Kirketårnet har de bevaret, hvorfra der er en ganske salig stemning og en helt utrolig flot udsigt.

Badene og behandlingerne er baseret på det salt, som øen er så kendt for. Du kan bl.a. prøve deres tre forskellige saltbade med en saltopløsning på henholdsvis 12% og 30%. I badet, hvor saltopløsningen næsten svarer til vandet i det døde hav, kan du virkelig mærke saltvandets opdrift. Opdriften er faktisk så stor, at det næsten er svært at blive stående på gulvet. Vi prøvede også deres 50 minutters bodyscrub behandling, hvor du kan vælge imellem en salt eller rav peeling. Det resulterede i, at vi tog hjem derfra som bløde, olierede barnerumper.

Alt i alt er en ferie på Læsø en afslappende og rolig ferie med mulighed for en masse oplevelser. Du vil tage derfra og føle dig frisk og veludhvilet som aldrig før. Dét kan man da vidst kalde en rigtig dansk ferie 🙂

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide