[single_post_category_name]

Få eventyret i baghaven på Bornholm 

Hvis du ikke er bange for at være aktiv på din ferie, så skal du tage til øen i søen. Her får du den perfekte kombination af oplevelser og gourmet.

LÆS OGSÅ: Fantastiske Færøerne

Jeg elsker at rejse og opdage nye steder. Så det gør jeg. Tit. For nyligt gik turen til Bornholm. Og selvom øen langt fra levede op til sit ry som ”Solskinsø” satte den alligevel et varmt aftryk.

Første gang jeg besøgte Bornholm var i 2000, hvor jeg var af sted på en familieferie. Herfra husker jeg bedst, hvordan Rokkestenen slet ikke rokkede og at man kunne lede længe efter ekkoet i Ekkodalen. Men jeg havde fuldstændig glemt, hvor smuk og rå en natur, man finder på Bornholm, hvor mange sjove, udfordrende og vanedannende udendørsaktiviteter, øen byder på og hvilket madmekka, der gemmer sig her- solskin eller ej. Så her kommer min guide til Bornholm.

Book et værelse
Hotel Nordlandet
Alle værelserne på Hotel Nordlandet er forskellige, indrettet i en enkel nordisk stil, inspireret af det omkringliggende landskab og med udsigt ud over havet. Og det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg forelskede mig lidt i stedet. Ikke mindst, fordi lejligheden havde spa (præcis!) og produkter fra L:A Bruket, hvilket betød, at jeg gik og duftede af citrongræs på hele turen.

Hotellet ligger på Bornholms nordlige kyst, 1,5 km fra det centrale Allinge. Det er derfor en god ide – også sådan helt generelt – at leje en bil eller en cykel, hvis man ikke er kommet over færgen med sin egen.

Bon Appétit
Restaurant Nordlandet
Nordlandet kan mere end at tilbyde bløde senge. Ved siden af hotelværelserne ligger nemlig en yderst anbefalelsesværdig restaurant, ejet af drengene bag michelin-restauranten Kadeau. I forhold til Kadeau får du her lidt større tallerkner med lidt mere mad og en klassisk menu inspireret af Bornholm og det nordiske køkken. Maden er generel enkel og lavet af lokale råvarer, hvilket betyder, at de ikke serverer Coca Cola. Til gengæld serverer de smagen af sommer, hvis ellers du bestiller en af deres moste fra Bornholms Mosteri.

Menuen bestod i mit tilfælde af krogmodnet Rib-eye med bearnaise. Og hvis ikke det var fordi, at jeg skulle bruge hænderne til at spise, havde de været svære at få ned! Altså, hænderne J

Restaurant Le Port
Forestil dig den smukkeste udsigt på Bornholm, en imponerende solnedgang, klassisk mad fra det danske og franske køkken og Nicole Kidman med sangen ”Something Stupid” over højtaleren. Så har du en aften på Le Port.

Restauranten er ejet af Gabriela og Kim Jantzen, som sørger for utrolig venlig og personlig betjening. På Bornholm er det en generel tendens, at fokus er på lokale og friske råvarer, men her på Le Port tager de det til et helt nyt niveau. Flere af råvarerne i vores menu havde Gabriela eksempelvis selv plukket tidligere på dagen, da hun alligevel var ude at gå tur med hunden. Menuen bestod af helleflynder, økologisk gris og nøddebrud. Ikke i samme ret, selvfølgelig, men i tre retter for sig. Og det fik virkelig den typiske rugbrødsmad – og alt andet jeg desuden har smagt – til at blegne.

Madkulturhuset Gaarden
Hos Madkulturhuset kan du være med til at finde krydderurter, frugter og svampe i naturen for derefter at tilberede dem i køkkenet sammen med uddannet personale.

Gaarden er ikke en typisk restaurant, da du her ikke får lov til at smage på noget, før du selv har haft fingrene nede i det. Vi tog derfor på en vandretur med naturvejlederen Jens Kofoed, som fortalte os om Bornholms historie og underviste os i den lokale dialekt (fa nu af udtaler jeg kun København som ’Tjøbenhavn’ og en sti for en ’stai’) samtidig med, at vi plukkede skvalderkål og ramsløg til frokosten. Vi fik altså ikke kun en lækker – og frisk – frokost, men en sjov og anderledes madoplevelse.

Madkulturhuset ligger i øvrigt side om side med landbrugsmuseet Melstedgaard, hvor man kan opleve det gammeldags bondegårdsliv og gå en tur i en nyttehave, som de så ud i slutningen af 1800-tallet.

Bornholm, Bornholm, Bornholm
Tør du klippeklatre og rappelle?
Mit hjerte galoperede og jeg var dybt fokuseret, da jeg med små skridt bagud bevægede mig udover kanten og ned af den 20 meter høje klippe. Jeg kiggede ikke ned. Jeg turde ikke. I stedet mærkede jeg, hvordan hele kroppen dirrede, mens jeg roligt løsnede rebet og firede mig ned langs klippekanten. Da jeg igen stod på jorden, blev jeg ramt af det største energikick: ”Stephanie, du gjorde det!”

Bornholm er det eneste sted i Danmark, hvor du kan klatre og rappelle på klipper. Og selvom du er sikret med reb, seler og hjelm, er det ret så grænseoverskridende at klatre op af en væg, hvor det er klippens sprækker og revner, du skal bruge til at hive dig op. Men det lykkedes – hele tre gange – for da jeg først havde prøvet det én gang, var jeg ikke til at stoppe igen.

Obs: jeg var af sted med Bornholms Outdoorcenter

Mærk den friske havluft i kajak
Vejret var, som jeg også nævnte tidligere, ikke særlig godt. Det blæste. Regnede. Og kajakken, som jeg havde vovet mig ned i, føltes alt andet end stabil. Vi sejlede langs havnekanten, hvor vinden blev ved med at skubbe os ind og jeg frygtede konstant, at jeg ville kæntre. Men det gjorde jeg ikke. Altså, kæntrede! Til gengæld fik jeg bedre og bedre styr på havkajakken og endte med at brillere, da vi én efter en blev bedt om at dreje båden ved på skift at ro forlæns på den ene side af kajakken og baglæns på den anden. Havkajak begyndte at blive fedt!

Hos Paddle Bornholm er der mulighed for at få skræddersyede forløb til dig og din familie. Anne-Mette Hansen, som ejer Paddle Bornholm, er utrolig sød og hjælpsom og tilpasser kajakturen til jeres styrker og niveau. Helt sikkert anbefalelsesværdigt, hvis i vil se øen i søen fra et andet og mere vippende perspektiv.

Trailløb i flotte omgivelser
Trailløb viste sig også som lidt af en oplevelse! Vi zigzaggede igennem landskabet og løb op af snoede trapper for at slippe kroppen fri igen, når vi løb ned. Naturoplevelserne på Bornholm er så bjergtagne, at jeg næsten var bange for, at de ville slå benene væk under mig. Men det måtte ikke ske. Ikke nu. Vi løb inde i en skov, langs en sø og forbi granitbruddet, hvor vi klatrede dagen forinden.

Trailløb er en anderledes måde at se øen på – og så er det vanvittigt sjovt (og hårdt! 🙂 ). Vi løb med Tejn IF, som træner to gange om ugen, hvor det er muligt for alle at deltage. Man får røde kinder, pulsen i vejret og små fif med på vejen: læn dig forover! Løb med mindre skridt, så bliver det lettere.

Obs: det er en fordel, hvis du er vant til løbeture hjemmefra

LÆS OGSÅ: Rejseguide: Christianes Bangkok

Syng færgen til Christiansø til havs
Det startede med en lille skare af Gudhjem-beboere, der sang Ertholm ud af havnen i Gudhjem hver morgen kl. 10. Men stille og roligt voksede det sig større.

Mens vi var på Bornholm var vejret så dårligt, at færgen til Christiansø slet ikke sejlede. Alligevel var omkring 20 faste beboere OG turister mødt op for at synge færgen til havs – nøjagtig som de plejer at gøre hver eneste formiddag.

Jeg må indrømme, at jeg var ret skeptisk, da jeg hørte, at vi skulle til morgensang på Gudhjem Havn. Men det endte faktisk med at blive enormt hyggeligt. Stemningen var fantastisk, solen tittede engang imellem frem og man fik virkelig et indblik i det fællesskab, som er i Gudhjem og generelt på Bornholm. Efter morgensangen satte vi os ind på Cafe Provianten og fik os en god, lokal snak og en varm kop kaffe. Perfekt start på dagen.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide