[single_post_category_name]

Fortællinger fra min karriere: Vigga Svensson

Når Vigga Svensson tvivler, bliver hun samtidig skarpere og mere fokuseret. Tvivlen driver hende nemlig sammen med lysten til at skabe. Netop derfor kan hun i dag kalde sig iværksætter for to virksomheder; Katvig, et bæredygtigt børnetøjsmærke, og nyopstartede VIGGA, som er det første mærke der kombinerer børnetøjsmode med cirkulær økonomi og bæredygtighed. Med opstarten af VIGGA vil Vigga Svensson gerne vise forbrugerne en helt ny måde at forbruge på. En måde vores planet også vil nyde godt af.

Q

Hvad er du uddannet?

A

Jeg har ikke nogen formel videregående uddannelse, bare en studentereksamen. Det der kommer tættest på en uddannelse er, da jeg i 1996 blev ansat på DR som en del af et talenthold. Her gennemgik vi en slags mesterlære indenfor radioproduktion.

Q

Hvordan ser en almindelig dag ud for dig?

A

Lige nu er dagene meget forskellige. De indeholder alt lige fra møder med samarbejdspartnere, miljøkonsulenter, jobsamtaler, interviews, besøg hos leverandører, design af nye kollektioner, masser af kommunikation med kunder på de sociale medier og helt lavpraktiske ting som indretning af lager.

Q

Hvor opstod ideen til VIGGA fra?

A

I Katvig blev vi henover årene rigtig gode til at producere bæredygtigt børnetøj, men efterhånden gik det op for mig, at det kun var den halve løsning. Den måde forældre forbruger børnetøj på har nemlig også enormt meget at sige. Hvis et sparkedragt kun bliver brugt 5-10 gange, før den bliver for lille, er det et stort spild af ressourcer, og så kan det næsten være ligegyldigt, hvor grønt produktet egentlig er. Derfor havde jeg lyst til at lave et koncept, der favnede bredere og tilbød en helt ny måde at forbruge på.

Q

Hvilket budskab er det, du gerne vil sende til forbrugerne med opstarten af VIGGA?

A

Jeg vil gerne fortælle, at der er en meget sjovere, mere spændende, økonomisk attraktiv og ansvarlig måde at forbruge på, end det vi gør i dag. Simpelthen give et alternativ til det hjernedøde ’køb og smid væk forbrug’, vi alle er en del af. Tænk at vi kan tilbyde økologisk designertøj i superblød kvalitet til din baby til en pris, der matcher supermarkedspriser – simpelthen bare fordi vi gentænker den måde, vi forbruger på.

Q

Hvordan kan det være, at bæredygtighed, økologi, genbrug mm. er en så vigtig del af dine to firmaer?

A

Jeg har altid været optaget af at bevise, at bæredygtighed ikke bare er det rigtig etiske valg, men også kan være en god forretning. Med VIGGA synes jeg, at det er lykkes os at skabe et koncept, hvor bæredygtighed er den grundlæggende driver i forretningsmodellen. Jo bedre kvalitet vi producerer i, jo flere gange kan tøjet cirkulere, og jo bedre en indtjening får vi.

Q

Hvordan var det at gå fra fast job som tv-vært til at blive iværksætter?

A

Jeg tænkte faktisk ikke så meget over det på det tidspunkt. Det virkede som et helt naturligt skridt for mig, og det handlede i virkeligheden bare om at lave noget fedt tøj til mine egne børn. Det var først mange år senere, jeg begyndte at se mig selv som en iværksætter.

Q

Hvad er den største forskel på at gå fra en fast stilling til at være iværksætter?

A

For mig er den største forskel følelsen af at skabe selv. Det, at dette tøj eller denne ide ikke ville være i verden, hvis ikke jeg havde skabt det. Det var og er en stor driver for mig.

Q

Hvad har været din største succes som iværksætter?

A

Jeg er rigtig glad og stolt af VIGGA. Det, at vi identificerede et stort problem, satte os ned og tænkte os om i mange måneder og til sidst løste det. Den tålmodige og grundige tilgang til vores koncept, synes jeg, er en stor succes. Særligt fordi tålmodig og grundighed virkelig ikke er ord, jeg normalt forbinder med mig selv.

Q

Hvilke konsekvenser, hvis nogen, har det haft at blive iværksætter?

A

Helt konkret et farvel til pensionsopsparing og den slags ting, der følger med en fastansættelse i store virksomheder.

Q

Er der noget, du ville ønske, at du havde vidst, før du tog springet og blev iværksætter?

A

Der er mange ting, der kunne have ændret historien om Katvig. Men den uvidenhed, der grundlagde Katvigs store bankgæld i tidernes morgen, var samtidig den energi, som gjorde, at vi følte os uovervindelige og var i stand til at overbevise resten af verden om, at vi var det. Men klart klassiske dyder som costpriser, dækningsbidrag, likviditet-styring og lagerstyring kan jeg mærke giver mig et helt andet udgangspunkt i dag, hvor jeg netop har startet min anden virksomhed.

Q

Tvivler du nogensinde på dig selv og i så fald, hvad gør du for at formindske og fjerne denne tvivl?

A

Jeg tvivler tit på mig selv og ser det som helt nødvendigt, for tvivlen er samtidig det, der gør mig endnu skarpere, endnu mere sulten og fokuseret. Så jeg skal tvivle. Det lærer jeg også mine børn; det er både sundt og naturligt at tvivle. Den, der ikke tvivler, lever med skyklapper på og har svært ved at udvikle sig. Jeg bruger helt konkret tvivlen som afsæt til handling.

Q

Hvor håber du, at firmaet VIGGA er om 5 år?

A

Mit helt store håb er, at vi lykkes med at lancere en helt ny måde at forbruge på, som er fed for alle, både for VIGGA, for forbrugeren, for dem der laver vores tøj og for planeten. Om 5 år er VIGGA måske en fuldservice platform for småbørn, hvor du ikke kun kan abonnere på tøj, men også på barnevogne, børnecykler, høje stole og babyvugger. Desuden har vi for længst krydset landets grænser.

Q

Har du et råd til andre, der går med lysten til at blive iværksætter?

A

Mit bedste råd er at dele din gode ide med andre. Fortæl vidt og bredt og lyt til reaktionerne, for på den måde at få glæde af andre menneskers erfaringer, meninger og netværk. Jeg oplever, at mange er så nervøse for at fortælle, hvad de har i tankerne, men min egen erfaring igennem de 11 år, jeg har været iværksætter, er 100% positiv. Så medmindre du har opfundet en dims, der skal patenteres så lad hele verden vide, hvad du har gang i.

Læs mere om VIGGA.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide