Fortællinger fra min karriere: Ida Auken

Som barn drømte hun om at holde en tale der ville skabe fred i verden. Som voksen kæmper hun for at gøre Danmark til et bedre sted. Med en familie der var meget politisk aktiv, lå det i kortene, at Ida Auken skulle blive politiker, også selvom det langt fra var planen i gymnasietiden. Men politiker blev hun, og fra 2011 til 2014 var hun sågar Danmarks Miljøminister. Her kan du møde Ida Auken, til en ærlig fortælling om karrieren i politik, og livet på Borgen.

Q

Hvad er din uddannelse?

A

Jeg er uddannet teolog. Teologi er et godt fag at tage med sig i politik, fordi det betyder, at man har tænkt meget over, hvad meningen med tilværelsen er, hvad der er vigtigt for et menneske, hvad der er et godt samfund og meget andet. Derudover giver det et dybdegående kendskab til vores kultur, vores historie, vores traditioner og vores sprog. Alt det, der har været med til at danne os som samfund.   

Q

Hvad drømte du om at blive da du var barn?

A

Da jeg var barn havde jeg en drøm om at holde en tale til alle i hele verden om, hvorfor vi havde brug for fred. Siden da har jeg tit tænkt, hvad jeg mon egentlig ville sige til folk dengang. Hvad mon det var, der fik mig til at tro fuldt og fast på, at det kunne lade sig gøre? 

Q

Hvordan kom du ind i politik?

A

Jeg er født ind i en politikerfamilie og ville absolut ikke være politiker. Mine venner fra skolen og gymnasiet vil vide, at det absolut ikke var min plan at ende i politik. Men da jeg for 15 år siden opdagede, hvad klimaforandringer er, tænkte jeg, at jeg blev nødt til at forsøge at gøre noget for at være med til at løse problemerne. 

Q

Hvordan ser en typisk arbejdsdag i Ida Aukens liv ud?

A

Dagen begynder ofte med et morgenmøde fx i et af ministerierne på de områder, hvor jeg er ordfører. Dernæst er der gruppemøde i den radikale folketingsgruppe. Så kan der være afstemninger i folketingssalen og lovbehandlinger. Senere skal jeg måske tage imod gæster på Christiansborg, fx lobbyister eller partimedlemmer, og sidst men ikke mindst skal jeg måske holde en tale til en konference et sted uden for Christiansborg. 

Q

Hvad er det bedste ved dit job?

A

At man møder så mange forskellige mennesker og får lov til at gøre en forskel for mange andres liv. Jeg er meget optaget af at skabe resultater i virkelighedens verden, og at være med til at flytte holdninger og forme vores visioner og værdier som samfund. 

Q

Hvad er din hidtidige største succes som politiker?

A

I den tid hvor jeg var miljøminister, nåede vi at beslutte meget store planer for at få  klimasikret Danmark, sorteret og genbrugt mere affald samt for at beskytte vores drikkevand bedre. Alt sammen på en måde, der skaber nye teknologier og løsninger, som Danmark kan leve af i fremtiden ved at sælge til andre lande. 

Q

Man hører ofte, at livet på Christiansborg er benhårdt. Hvad betragter du som den vigtigste egenskab, for at få succes inde på “Borgen”?

A

Den egenskab jeg har mest respekt for er mod. Det kræver mod at stille sig frem med sin holdninger. Det kræver mod at holde fast, når der kommer modstand. Og det kræver mod, når man pludselig får al den indflydelse og de muligheder for at forandre verden, som man har drømt om. 

Q

Som politiker er du altid i søgelyset, både for det negative og det positive. Hvordan tackler du, at så mange har en mening om dig?

A

Når man er politiker ved man, at de fleste af ens kolleger er ordentlige mennesker, der gerne vil gøre en forskel for andre. Derfor forsøger jeg at skelne mellem mennesker og holdninger. Jeg kan godt være dybt uenig med en fra Dansk Folkeparti, men samtidig respektere dem som mennesker. På samme måde tænker jeg, at hvis folk ikke kan lide mig, så er det nok især mine holdninger, de ikke bryder sig om. Det behøver jeg ikke at tage som en dyb kritik af hvem jeg er som menneske, selvom der selvfølgelig er en sammenhæng mellem hvad man mener og hvem man er som menneske. 

Q

Hvad betegner en god politiker?

A

Mod, engagement og holdninger. Og hvis man så endda er udstyret med humor og selvironi, er det en rigtig god blanding. 

Q

Du har efterhånden været i politik i nogle år.  Hvilke konsekvenser, hvis nogen, har dine jobs haft?

A

Det skal du nok især spørge min familie om. Jeg er klar over, at det er dem, der betaler en del af regningen. Selv synes jeg, det er det hele værd, fordi det er så givende et job. 

Q

Et liv som politiker, er ikke just en 9-17 stilling. Hvordan balancerer du arbejdsliv og fritid?

A

Jeg forsøger at være meget praktisk omkring det. Mit liv er temmelig planlagt og jeg køber som regel ind på nettet. Jeg forsøger at lave mad til min familie mindst to gange om ugen og så har jeg heldigvis en mand, der laver mindst lige så meget som jeg i hjemmet. 

Q

Hvad gør du for at udvikle dig selv?

A

Jeg arbejder i øjeblikket med en stemmetræner og overvejer at begynde hos en skuespiller for at blive en bedre og mere inspirerende taler. 

Q

Hvem inspirerer dig?

A

Min mand og mine venner. Mit internationale netværk, der altid har en spændende analyse af de seneste politiske udviklinger rundt omkring. 

Q

Hvad forestiller du dig du laver om 10 år?

A

Mon ikke det er noget med politik 🙂

Q

Hvad er dit bedste råd, til kvinder der drømmer om et liv i politik?

A

Gør det. Det er fantastisk. 

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være