[single_post_category_name]

Fortællinger fra min karriere: Lene Espersen

Som barn drømte hun om at blive astronaut eller læge, i stedet endte hun som en af Danmarks mest succesfulde politikere til dato, med bl.a hele tre ministerposter. Efter 20 år som folketingspolitiker, forlod Lene Espersen dog sidste år dansk politik, til fordel for en ny og anderledes karriere som direktør for Danske Arkitekt Virksomheder. ChriChri har her sat Lene Espersen i stævne, til en snak om karrieren, og hvad hun egentlig har gjort, for at opnå så meget succes.

Hvad drømte du om at blive da du har barn?

Jeg er født i 1965 og derfor var månelanding og mennesket i rummet en stor del af min barndom. Jeg ville være astronaut – da jeg indså Danmark nok ikke ville bygge en måneraket, skiftede mit drømmejob til læge.

Hvad er du uddannet?

Jeg var på en international skole i Canada – fik fuldt legat til at gå der – sammen med unge fra hele verden og fik større international indsigt. Jeg valgte efter at have taget min IB (international Baccalaureate) at læse økonomi, fremfor medicin, fordi jeg syntes samfundsøkonomi var spændende. Jeg er cand.oecon (nationaløkonom) fra Aarhus Universitet.

Du har haft en lang og meget succesfuld politisk karriere, bl.a. med hele tre ministerposter. Hvorfor gik du ind i politik i sin tid?

Fordi jeg ønskede at præge samfundet i en retning med større ansvar og frihed til den enkelte, og ikke mente man bare skulle kritisere de politikere, der var valgt. Det er bare for nemt. Man må selv komme ind i kampen, hvis man vil forandre noget. Og det gjorde jeg så.

Sidste år forlod du så igen Christiansborg. Hvorfor tog du den beslutning?

Efter 20 år som folketingspolitiker var tiden kommet til at prøve noget nyt. Det er dejligt at skulle varetage arkitektvirksomhedernes interesse. De skaber fantastiske rammer i hele verden og bedre liv.

Var det en svær beslutning?

Egentlig ikke. Jeg har prøvet mere end de fleste, der har været folkevalgt. Det var svært at sige farvel til gode kolleger og ikke mindst mine trofaste støtter i Nordjylland.

I dag er du direktør hos Danske Arkitekt Virksomheder. Hvad går dit job ud på her?

Sikre at vores branchestrategi bliver ført ud i livet – vi vil skal skabe stærkere forretning for Arkitektvirksomhederne (tjene flere penge), have flere alliancer (så vi kan ændre tunge byggeprocesser og reducere de store omkostninger mine medlemmer har) og skabe synlighed om arkitekturens merværdi.

Hvad er det bedste ved dit ”nye” job?

Frihed. Jeg hænger ikke længere i en mobiltelefon 24-7 i 365 dage om året . Det skaber tid til fordybelse og mindre stress.

Du har to børn derhjemme. Hvordan balancer du arbejdsliv og familieliv?

Min mand Danny og jeg, er gode til logistik og planlægning. Vi forbereder ugens menu samt bestiller mad via nettet, eller køber ind primært i weekenden. Børnene er meget selvkørende (Marcus er 13 år og er Robert 11 år), så vi syntes at det fungere godt nu.

Hvad ser du som din største succes til dato?

Mit fantastiske ægteskab og to skønne børn. Som jo, uanset hvordan man vender og drejer det, er et visitkort på om du lykkedes med work/life balancen, og det at holde fokus på, hvad der er vigtigst i livet. Bunken med de mange politiske sejre, er heldigvis meget større end den med nederlag. Og jeg håber at jeg har været med til at flytte hegnspæle omkring kvinders rolle i samfundet – Vi vil vurderes på vores evner, ikke vores køn. Jeg har været en af de længst siddende Justitsministre og Danmarks første kvindelige Udenrigsminister- så jeg mener at have gjort en forskel.

Hvad tror du ligger til grund for din store arbejdsmæssige succes som politiker og nu som direktør?

Et meget højt selvværd, der bygger på at jeg fik ansvar fra en meget ung alder, og at mine forældre altid har troet på mig. Så er jeg (sådan som min mand og jeg altid siger til vores børn): Flink, flittig og fremadrettet – samt ukuelig optimist.

Hvad gør du for at udvikle dig selv?

Jeg holder mig i form med løb og dyrker triathlon (olympisk distance). Jeg mener, vi alle skal uddanne os hele livet i almen dannelse. Så jeg læser bøger, ser film, hører musik og interesser mig for rigtig meget – lige fra fodbold til naturvidenskab. Jeg har både apps ( bl.a. sporty trader) hvor jeg følger fodboldkampe, samt en quiz app om det periodiske system. Jeg vil holde min hjerne og krop skarp, så jeg kan overholde mit løfte til min mand Danny, om mindst at blive 100 år.

Ser vi nogensinde Lene Espersen tilbage i politik?

Nej

Hvad er dit bedste karriere råd?

Tro på dig selv og vær tro mod dig selv. Giv dine børn selvværd fremfor selvtillid. Og husk, at hvis der er et problem, så start ligesom Michael Jackson med ”Man in the mirror” ( eller skulle jeg skrive; ”Woman in the mirror”

 

 

 

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide