[single_post_category_name]

Fortællinger fra min karriere: Jane Kønig

Det lå ikke ligefrem i kortene, at Jane Kønig skulle slå sine folder i smykkebranchen. Alligevel er hun i dag endt på toppen med sit eget smykkemærke. ChriChri har taget en snak med den inspirerende kvinde, der deler ud af sine erfaringer fra sin karriere der i øjeblikket drøner derudaf i en hastig fart. 

Q

Hvad drømte du om at blive, da du var barn?

 A

Der var som sådan ikke noget specielt jeg drømte om at blive, da jeg var barn. Dog var jeg meget betaget af at lave møbler til minedukkehuse, som mine fine dukker kunne bruge. Jeg kunne bruge flere timer på at sidde og klippe og klistre i sølvpapir, som jeg formede til møbler og derefter legede jeg, at jeg havde min egen møbelbutik, hvor jeg solgte dem.

 Q

Hvad er du uddannet?

  A

Jeg er uddannet beklædningsdesigner. Under min uddannelse på Danmarks designskole, lavede jeg accessories til mine opgaver og da jeg var færdig efter fire fantastiske år, havde metalarbejde vokset sig fast på mig og derfra blev det smykker der var min verden.

 Q

Hvordan er du nået til der hvor du er i dag?

  A

Det har været en lang vej at nå hertil hvor jeg er i dag. Det hele startede med min første ordre som var til Birger Christensen i København og til Harrods i London. Jeg havde en veninde der boede i London og hun ville gerne prøve at sælge mine smykker for mig der. Det var noget af en overraskende da hun ringede og sagde at Harrods havde lagt en stor bestilling. Vi fik travlt! Min mor, min veninde og min søn Jeff og hvem der ellers kunne noget, blev sat i arbejde, og vi fik lavet ordreren på mit lille værksted i løbet af 2 ugers arbejde i døgndrift. Den start gav mig et godt drive og det er årsagen til at jeg er her hvor jeg er i dag.

 Q

Hvad er tanken bag Jane Kønig?

  A

Tanken bag Jane Kønig er at udfordre kvinders måde at bære smykker på og få dem til at eksperimentere med deres look. Mine smykker skal give mulighed for at dresse et casual jeans og T-shirt look op, men i særdeleshed også give mulighed for at mikse og matche og skabe dit eget personlige look – om du så er til det enkle og feminine eller det mere rå og edgy.

 Q

Hvordan er det at være selvstændig, og se sine egne designs i gadebilledet?

  A

Det er altid dejligt, når jeg ser mine designs i gadebilledet, men det er ikke noget jeg tænker så meget over. Jeg går meget op i at mit liv ikke skal ændre sig som sådan. Jeg har aldrig været drevet af at have succes, mit drive har været fokus på at kunne gøre det bedre, lave forbedringer omkring alt, lige fra design, medarbejders trivsel, butikken, værkstedet og selvfølgelig god service til vores kunder.

 Q

Hvad er det mest givende ved dit arbejde?

  A

Det mest givende for mig er mine arbejdskollegaer. Det er et godt hold mennesker jeg arbejder sammen med og vi arbejder godt som et team. Det har været utrolig vigtigt for mig at skabe en god atmosfære, så alle glæder sig til at komme på arbejde. Hos os, er vi er som en familie.

 Q

Hvad er det mest udfordrende ved dit arbejde?

  A

Det mest udfordrende for mig er at give afkald på den sociale del af mit liv; minus weekender, ferier og helligdage i rigtig mange år. Jeg har ofte tænkt over hvad jeg har brugt så mange år på, men indtil videre har det hele givet mening for mig. Jeg kender mig selv rigtig godt, og når jeg kan mærke at det ikke giver nogen mening mere, vil jeg bevæge mig videre og det bliver helt sikkert til noget andet end design.

 Q

Hvor finder du inspiration?

  A

Jeg finder min inspiration i forskellige byer. Jeg elsker at rejse til større byer og mærke pulsen, blive inspireret af mennesker, museer og smukke flagship butikker med artistisk interiør. Jeg samler dog også mine indtryk herhjemme.

Fashion er også noget der inspirerer mig meget – jeg kan blive helt ”høj” over et fantastisk og modigt design, samt et godt håndværk fra store og små designere. Modet og den konstante “på vej til noget nyt”, giver mig et drive og glæde. Udover dette, finder jeg inspiration i mit indre bibliotek – alle de indtryk jeg har samlet igennem tiderne, hiver jeg frem i design processen. Det er som en historie, når du er i gang med et smykke og det næste begynder at tage form. Jeg kigger aldrig bevist efter ny inspiration – det der er vigtigt for mig er ro og fordybelse, og tid!!! ingen stress – men at få ro, samtidigt med at jeg hygger mig og har det sjovt i processen – det er det der er vigtigt for mig.

 Q

Hvad gør du for at dygtiggøre dig?

  A

Jeg gør som sådan ikke noget specielt for at dygtiggøre mig. Jeg husker bare på at det jeg laver, er min passion og den bor i mig! Det er vigtigt for mig altid at være på vej – jeg bliver aldrig færdig. Målet har ikke nogen værdi som stoppested, det er jo processen der holder mig i gang. Jeg har aldrig sat mig tilbage i stolen og tænkt “det var det” – NO, det kommer aldrig til at ske for mig, jeg vil hellere sige til mig selv ”JEG HAR TID NOK TIL ALT DET SKØNNE DER LIGGER FORUDE!”

Q

Hvad er det bedste råd, du har modtaget?

  A

At holde liv i arbejdsglæden! Det er vigtigt at man sørger for at blive ved med at nyde det der er fedt ved ens arbejde – det kan give energien til at blive ved.

 Q

Hvordan ser en typisk dag i Jane Kønigs liv ud?

 A

Det er vigtigt at min dag starter meget ZEN. Jeg giver mig tid til at komme af sted hjemme fra uden stress, og går en lang tur med min hund Viggo. Under turen med Viggo, går jeg igennem 2 skønne parker, som er vejen til og fra arbejde. På kontoret er der som regel et morgen møde, med div. beslutninger og info om de næste tiltag. Udover dette arbejder jeg på mit kontor og værksted, hvor jeg tegner, klipper og klistrer og arbejder på nye designs. På min vej hjem fra kontoret, går jeg forbi butikken og værkstedet, som ligger i Gothersgade. Her får jeg en lille snak med de sødeste piger fra både butik og værksted og med vores kæledægge Goya – vores gamle (78år) papegøje, som bor på værkstedet.

Fredag efter at butikken lukker, mødes mange af os til et glas vin og her taler vi om alt for A-Z. Aftener som disse vil jeg meget nødigt undvære!

  Q

Hvordan balancerer du arbejdsliv og fritid?

  A

Somme tider er det svært at balancerer arbejdsliv og fritid, men jeg er holder utrolig meget af mit arbejde, så for mig er det underholdende at drøfte design idéer med min kæreste, når vi sidder derhjemme – Mit arbejde er jo min hobby, så jeg ser også arbejdet som ”fritid”. Når jeg er træt nok, er jeg god til at lukke af og ikke tænke på arbejdet.

  Q

Hvad mener du, er de vigtigste egenskaber, hvis man vil have succes i din branche?

  A

Jeg synes at det er utrolig vigtigt at være tro overfor dig selv igennem hele processen. Det er vigtigt ikke at tabe sig selv i processen og det tror jeg desværre at mange godt kan have en tendens til, hvis alt udvikler sig hurtigere end forventet. Jeg mener ikke kun at dette vigtigt indenfor min branche, men for alle der ønsker at være selvstændige.

  Q

 Hvad er du mest stolt over at have opnået?

  A

Jeg har haft flere tilfælde hvor nogle af mine gamle kunder har henvendt sig til mig og fortalt en historie om hvor stor en affektionsværdi et smykke jeg tidligere har kreeret har haft for dem. At en del af mig kan leve videre på et andet menneske, og betyde så meget for dem, det er utrolig dejlig følelse og det er jeg rigtig stolt over.

  Q 

Hvad drømmer du om?

  A

Jeg drømmer om at fortsætte i firmaet mange år endnu. Dog har jeg også andre drømme, som har sneget sig ind under huden på mig. Det omhandler helt andre projekter som er indenfor CSR men også indenfor dyrevelfærd. Jeg føler at der er nok at tage fat i, hvis man engagerer sig i hvad der sker rundt omkring i verden.

   Q

Hvad er dit bedste karriereråd?

  A

Tag nogle chancer og gør det med et våget overblik! Hold dig ikke tilbage og stol på din mavefornemmelse. Nogle gange giver det pote og andre gange ikke, men du lærer af dine fejl. 

 

 

 

 

 

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide