[single_post_category_name]

Fortællinger fra min karriere: Sara Maria Franch-Mærkedahl 

Sara Maria har siden hun var barn gerne ville være skuespiller. Hun ville gerne underholde folk, og synes allerede fra hun var lille at det var spændende at stå på scenen. Hun er vokset op med en far som er cirkusartist, som gav Sara et råd: At uanset hvad det måtte være, så er det altid godt at kunne stå foran en masse mennesker, og det må man sige hun har brugt både som vejrvært, som danser i Vild Med Dans og i Vild Med Dans – trin for trin, som lige er afsluttet.

Q

Hvad drømte du om at blive, da du var barn?

A

Da jeg var barn ville jeg gerne være skuespiller. Fra jeg var lille har jeg været med min far rundt i verden når han skulle optræde. Og det at stå på scenen syntes jeg allerede den gang jeg var lille, var spændende. Jeg ville (og vil) gerne underholde folk. Jeg syntes også det var spændende at sy kostumer – min mor syede oftes min fars kostumer, og mit dansetøj når jeg skulle til turneringer. Da jeg blev stor nok til det hjalp jeg med at sy og ville gerne den vej også. Så så ændrede drømmen sig til designer – hvis nu det viste sig at jeg ikke kunne blive skuespiller.

Da jeg så begyndte på handelsskolen (hvilket jeg gjorde fordi jeg tænkte det var godt at have styr på økonomi og tal) syntes jeg matematik var vildt spændende – og kombinationen var egentlig lidt underlig. Så på et tidspunkt drømte jeg også om at være revisor men vidste nok godt inderst inde at det ikke var noget for mig.

Heldigvis har jeg kunne bruge alle 3 drømme til noget. Mit skuespil i mange af de ting jeg har lavet som model, danser, børneteater, sang, jeg har lavet kostumer til koldinge revyen, haft eget agentur og produceret tøj til skandinaviske butikker og når man har sit eget firma er det meget rart at have det økonomiske overblik også. Så blandingen af alle 3 ting har egentlig været et meget godt drømme fundament.

 Q

Hvad er du uddannet?

A

Jeg er uddannet markedsøkonom med speciale i Marketing og kommunikation fra Handelshøjskolen.

Du er vokset op med en far der er cirkusartist, tager du noget fra din opvækst, med ind i dit karriereliv?

Uden tvivl. Min far har altid bedt mig optræde for ham. Uanset hvad det måtte være. Og han sagde altid til mig: Sara uanset hvad du optræder med er det altid godt at kunne stå foran en masse mennesker – det skal du nok komme til at bruge når du bliver stor.

Jeg har nok alligevel været en lidt generet pige som barn – præcis som mine egne børn – men jeg har altid gerne ville noget med mit liv. Blive inspireret og finde spændende ting i det man laver eller udvikle nye projekter. Den kreativitet og overlevelses indstilling kommer nok både fra min far og min mor. Men der er ingen tvivl om at underholdnings genet blev udviklet på grund af min far.

Q

Hvad arbejder du primært på i øjeblikket?

A

Lige nu skriver jeg på et bog projekt sammen med Gitte Høj. Vi er ved at skrive en løbe bog – som også får et ekstra led i forhold til almindelige bøger. Og så arbejder jeg på et par hemmelige projekter som jeg glæder mig til at afsløre lige om lidt.

Q 

I år skiftede du værtsrollen på TV2 vejret ud med en i Vild med dans – trin for trin. Hvordan er det?

Det har været virkelig godt for mig. Inspirerende og levende. Jeg har været rigtig glad for at være på vejret og nyhedsafdelingen på TV2 har været et rigtig godt sted at starte. Jeg har jo været så privilegeret at få lov til at arbejde med noget helt nyt i en sen alder. Og det har været så fedt. Men det var også rart at komme på VMD – TFT fordi de kreative rammer var større og friheden til selv at udvikle var mere til stede. Det har været et virkelig godt skift og en oplevelse og erfaring jeg ikke kunne drømme om at være foruden.

Du har flere erfaringer du kan skrive på dit CV både model, reklamefilm, dit eget eventbureau, tøjbranchen og vært. Har disse jobs påvirket din karriere for hvor du er i dag? 

 A

Jeg har nok altid været meget bevidst om mine valg. Ikke at man ind imellem tager nogle beslutninger der ikke er så velovervejet men jeg tror alligevel altid at jeg har mærket efter indeni – om det var noget der ville gøre mig godt, gøre mig glad og føre mig af den rigtige sti i forhold til hvor jeg er i livet på det tidspunkt.

Jeg er dybt taknemmelig for at jeg har fået muligheden og taget chancerne i forhold til alt det jeg har nået og oplevet karrieremæssigt. Men jeg kan også godt lide at arbejde og har altid haft gang i et eller andet. Jeg skal nok nogle gange lære at arbejde mindre – men det er også inspirerende, for når jeg arbejder bliver jeg kreativ og det er i den kreative proces at de fleste ting opstår.

Jeg er dog blevet bedre til at rive stikket ud men kan så ofte kalde det et ”hygge møde” så i stedet for at side inde på et kontor og afholde møde, så tager vi ud og spiser, i spa eller noget andet – så vi kan slappe af og nyde samtidig – og det gør mig på en eller anden måde, efterhånden, mere kreativ.

 Q

Hvad er det, der er så fedt ved at være foran kameraet?

 A

Jeg tror bare jeg er født med et underholdnings gen. Jeg kan godt lide at underholde folk. Fortælle dem noget – men det er også rigtig vigtigt for mig at seerne/tilskueren ved at jeg vil den noget og kan mærke det. Det er møg svært og også virkelig sjovt og gir en pokkers rar følelse indeni.

 Q

Får du aldrig nogensinde ”sceneskræk”?

 A

Jeg kan godt være virkelig spændt og ind imellem også nervøs. Det tror jeg er meget sundt og får en derhen hvor man levere bedst. Men sceneskræk vil jeg nok ikke kalde det.

Hvordan ser en typisk dag i Sara Maria Franch – Mærkedahls liv ud?

 A

Det kommer helt an på hvilket projekt jeg har været på. Men tager man fx den sidste mandag hvor vi lavede vores sidste TFT program. Jeg står op 6.30 og aflevere pigerne kl 8 i skole og børnehave. Så spiser jeg ofte morgenmad med en veninde i Hellerup og kører derefter på arbejde. Der møder jeg ind på produktions selskabet hvor vi gennemgår det manus vi har skrevet på ugen inden, hvorefter vi går i gang med at klippe det program vi sende om onsdagen. Efter et par møder kører jeg hen og henter pigerne og vi får hygget og fikset al det praktiske inden de tager med retur på arbejdet fordi jeg lige har et par speaks der skal laves. De sidste mange mandage når jeg har haft pigerne er vi kørt fra arbejdet og direkte ned og forkælet os med sushi og så er det hjem og putte med godnat historie og en 10-12 sange. Når de så sover har jeg enten besøg eller også sætter jeg mig og arbejder på nogle af de projekter jeg ellers har gang i. Jeg går sjældent i seng før kl 24.

Hvordan balancerer du arbejdsliv og fritid især med børn?

 A

Jeg syntes jeg har fundet en meget god balance hvor jeg i de uger jeg har pigerne prioritere at have god tid sammen med dem. Det fungere rigtig fint. I de uger jeg har dem arbejder jeg ikke til så sent men så arbejder jeg ofte lidt når de sover. Og når jeg så ikke har dem har jeg mulighed for at arbejde igennem. Men jeg har glædet mig til december. Jeg har nemlig fri og har lovet at hente pigerne så snart Kastanje har fri fra skole kl 14- Så der skal vi hygge igennem.

Q

Hvad betyder din familie for dig?

 A

Mine familie realtioner har altid været rigtig gode og tætte. Jeg er meget tæt med min familie og det har selvfølgelig også smittet af på den måde jeg har det og er overfor pigerne.

Hele min familie har altid støtte og bakket mig op – og det forhold og de følelser vil jeg gerne give videre til mine børn.

Jeg tror at det at få børn sætter tiden i perspektiv. Jeg er blevet meget mere effektiv fordi jeg ved at jeg er begrænset af mine timer i de uger jeg har pigerne. Der skal jeg være færdig til tiden så de ikke sidder på ventebænken og ikke er blevet hentet.

Familie for mig et støtte, trofasthed, ærlighed og ubetinget kærlighed.

 Q

Hvordan slapper du bedst af?

Uden tvivl sammen med mine børn eller når jeg er sammen med venner. Mine børn fordi de tvinger mig til at være til stede og det er noget af det bedste at bruge tiden sammen med sine børn. Det er noget af det der giver mig aller mest overskud indeni.

Og selskab med tætte venner hvor man kan være sig selv, grine, græde og te sig tosset – det er ikke til at undvære.

Hvad mener du, er de vigtigste egenskaber, hvis man vil have succes i din branche?

 A

Man skal helt klart ville det heltind i hjertet. Og så skal man ikke tro at man bare kan være en heldig kartoffel og ting som jobs, talent og succes bare kommer dumpene. Det har jeg yderst sjældent set. Men skal arbejde for det og altid yde sit bedste. Og så skal man selvfølgelig turde. Jeg har altid levet efter Pippi mottoet: Det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg nok godt finde ud af. Og det har helt klart været til min fordel.

Hvad ser du som din største succes til dato?

 A

Jeg syntes jeg har haft mange milepæle i mit liv og gode succeser i de ting jeg har foretaget mig. Men at vinde VMD er helt klart på min top 5 – fordi det udviklede mig så meget både i mit sind, min krop og min lyst. Jeg er også stolt af at have leveret et helt nyt live program med knap 1 mio seer hver fredag – det er virkelig optur.

Men når jeg kigger længere tilbage har det at få mine firmaer op at køre, knokle for det og få succes med det uden tvivl også været med til at bygge et gå-på-mod op.

 Q

Hvad gør du for at udvikle dig selv?

 A

Jeg tror hele tiden jeg mærker efter. Stopper op ind imellem, trækker vejret og mærker efter hvad Sara Maria har lyst til, hvordan det hele føles lige nu og hvad jeg kan gøre for at blive ved med at føle mig inspireret og i udvikling. Men hvad jeg præcis gør afhænger af situationen.

Hvad drømmer du om?

Jeg drømmer nok stadig inderst inde om at blive skuespiller.

Hvis du vil se mere til Sara Maria kan du følge med på hendes Instagram (@Saramariafm)

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide