[single_post_category_name]

Charlotte Biehl: Om at sige sit job op og følge drømmen

Charlotte Biehl, designer og stifter af byBiehl sprang for 6 år siden fra en nålestribet karriere i et af verdens største konsulenthuse og ud i drømmen om at starte sit eget smykkemærke. I sin frokostpause havde hun i mange år tegnet og skitseret smykkedesign i den notesbog, som hun altid havde i tasken, og da hun var nogenlunde klar med de første designs, sagde hun sit topjob op og hoppede ud i drømmen og uvisheden. Her 6 år senere bliver byBiehl solgt i over 60 butikker i hele Danmark samt i 10 lande.

Q

Hvilken uddannelse har du?

A

Jeg er uddannet Cand. Merc. i Applied Economics og Finance fra Copenhagen Business School. Undervejs har jeg studeret på HEC Montreal i Canada og på UCLA i Los Angeles, USA. Desuden skrev jeg mit speciale for Novo Nordisk Inc. i New Jersey, USA.

Q 

Hvad vækkede din interesse for smykker?

A

Jeg har en iværksætter i årerne. Min mor, min stedfar og mine søskende er alle iværksættere. Vi må ud og skabe noget! Jeg har derfor en lille bog, hvor jeg skriver alle mine iværksætteridéer ned. (Der bliver stadig tilføjet nye idéer til bogen løbende) 

En af de idéer, som virkelig hægtede sig fast, var smykker. Det var der flere årsager til:

1. Jeg talte med en del veninder og kolleger om, at vi alle manglede de samme smykker. Enkle og stilige, i god kvalitet og lækkert design – som vi havde råd til.

2. Jeg arbejdede som konsulent hos Boston Consulting Group – og der lavede jeg en række projekter indenfor luxury goods og smykker, som gav mig en god forståelse for branchen og

3. Jeg har altid godt kunnet lide at lave smykker til veninder og mig selv i min fritid.

Grundet disse ting blev jeg simpelthen nødt til at kaste mig ud i eventyret og drømmen. 

Q 

Hvad er dine smykkedesigns ofte inspireret af?

A

Jeg bliver inspireret af flere ting. Ofte finder jeg inspiration i en form, en symbolik eller designsproget fra en bestemt tidsalder.

Q

Du lancerer nu et nyt smykkevedhæng, Beautiful World, hvor tanken er, at man skal sætte pris på det skønne, vi har i verden. Hvordan fik du idéen til vedhænget? Er det mon noget personligt, som spiller ind?

A

Det er et meget personligt design. Jeg elsker selv at rejse og udforske verdenen. Jeg elsker at møde mennesker. Jeg synes, at vi har en fantastisk verden, og jeg vil meget gerne minde folk om, at vi skal huske at hylde vores skønne planet.

Der er ofte fokus i mediebilledet på mindre positive ting, og nogle gange kan det virke som om, at folk prøver at isolere sig og tage afstand fra resten af verden. Hvorfor ikke hylde og nyde alle de skønne ting, der er? Alle de fantastiske oplevelser, verdenen byder på, er med til at gøre os til rigere mennesker på det personlige plan. 

Jeg er rigtig glad for at se, hvordan designet et blevet modtaget. Folk er vilde med det. Det viser mig, at designet også betyder noget for dem.

Q 

Hvordan ser en typisk dag ud for Charlotte Biehl?

A 

En typisk dag starter helt som hos andre børnefamilier med at få vores datter godt i skole og få luftet hunden. Kommer jeg afsted i god tid, prøver jeg ofte at komme ned og gå eller løbe en tur langs stranden. Det er den skønneste måde at starte dagen på, hvor hovedet bliver helt klart.

Som selvstændig er arbejdstiderne lidt flydende. Jeg har som regel skimmet alle mine mails og besvaret nogle af dem inden kl. 7.00 om morgenen, men den rigtige arbejdsdag begynder oftest først ved 8.30-9 tiden. Der får jeg styr på mine To Do’s og prioriteter for mine kolleger og mig selv.

Derefter har jeg sjældent to dage, der ligner hinanden. Nogle dage er jeg hele dagen på vejen til møder med diverse leverandører, samarbejdspartnere og forhandlere. Andre dage bliver brugt på kontoret. (Mange tror, at man som designer sidder og designer hele tiden… men der går også rigtig meget tid med drift, salg, marketing, etc.) 

Q

Da du startede dit smykkebrand, forlod du på samme tid en høj stilling på dit tidligere arbejde. Hvordan var det at tage springet fra de trygge rammer? 

A

Det var selvfølgelig nervepirrende at gå fra en sikker indkomst til selvstændighed, hvor der ikke er noget sikkerhedsnet. Men det trak så meget i mig, at jeg ikke på noget tidspunkt har fortrudt det.

Jeg var også glad før, men jeg er blevet et endnu gladere menneske – og nu brænder jeg virkelig for det, jeg laver.

Så gør det ikke helt så meget, at jeg har måttet prioritere lidt mere rent økonomisk, end jeg gjorde før. 

Q

Hvad er du mest stolt af i din karriere?

A

At jeg altid har fulgt mine drømme. Det har selvfølgelig været velovervejede valg, og jeg har forberedt mig (f.eks. sparede jeg op i en del år, inden jeg lancerede byBiehl, så jeg havde et økonomisk fundament at starte op på).

Når jeg bliver gammel, kommer jeg forhåbentligt ikke til at tænke tilbage og fortryde, at jeg ikke gjorde de ting, som jeg drømte om. 

Q

Du har en datter på 6 år og venter nu dit barn nummer to. Hvordan får du karriere- og familieliv til at hænge sammen? Har du nogle gode råd? 

A 

Mit bedste råd er nok af meget personlig karakter: ”Lad nu være med at stresse sådan. Nyd livet og tænk positivt i stedet. Det hele skal nok gå”.

Folk, der kender mig, ved, at der skal rigtig meget til at stresse mig. Jeg har en indstilling, der hedder, at selvfølgelig finder vi en løsning.

Jeg er heldigvis heller ikke typen, der stresser over ”de perfekte mødre”, som laver alt mad fra bunden og henter deres børn kl. 14 i daginstitutionen.  Jeg har det fint med, at de prioriterer, som de gør, men jeg har det også fint med, at min verden ser lidt anderledes ud.

Da jeg arbejder ret meget og er meget på farten (om det er ture til Jylland eller udlandet), prøver jeg at prioritere vores datter så meget som overhovedet muligt. Hun er ofte med mig på forretningsrejser. På disse ture har man ofte relativt god tid mellem møderne, hvor vi virkelig hygger os. På samme måde holder jeg også en halv fridag, hvis jeg har været væk i længere tid uden hende, og så bliver hun hentet tidligt, og vi kan lave noget hyggeligt sammen.

Det bliver selvfølgelig en udfordring med en lille baby, men mon ikke også han med tiden lærer at holde af at være med mor på tur? 

Q

Hvad er dit bedste karriereråd? 

A

Det kommer an på, hvor man er i sin karriere. Til start er mit råd helt klart at få bygget et ordentligt fundament. Start med en god uddannelse, gør det godt på din uddannelse (altså sørg for at få gode karakterer) og tænk over dine første jobs: De danner basen for dit videre forløb. 

Når man har fået fundamentet på plads, hvor man så at sige altid har noget godt at falde tilbage på, så synes jeg, at man skal gå efter noget, som man er passioneret omkring og gøre det ordentligt. For mig er det vigtigt at man gør sig umage på alle niveauer i ens karriere og gør sit ypperste for at gøre det godt. Folk, der har attituden ”hvad kan jeg gøre for, at min arbejdsplads gør det endnu bedre”, når altid længere og har det oftest sjovere end dem, der tænker ”hvad kan jeg få ud af min arbejdsplads”.

Så gør dig umage og giv en masse af dig selv. Det skal nok komme rigtig positivt igen! 

Q

Hvordan ser fremtiden ud for Charlotte Biehl og byBiehl?

A 

Fremtiden står i vækstens tegn. 2016 tegner allerede rigtig godt. Vi oplever større og større efterspørgsel efter byBiehl både i Danmark og internationalt. Det er rigtig spændende og udfordrende på den gode måde. Og personligt skal jeg blive ved med at forfølge mine drømme. byBiehl er min drøm lige nu og vil nok også være det en del år frem, og måske kommer der en dag nogle flere drømme, som skal forfølges.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide