[single_post_category_name]

Kaya Brüel: “Jeg lytter til mit hjerte”  

Sangerinden og skuespillerinden Kaya Brüel debuterede i 1991 med sit album “KAYA”, som hun udgav i samarbejde med et større pladeselskab. Hun blev dog træt af, at hun ikke var nok involveret i produktionen af udgivelserne, og at selskabet ikke tilgodeså hendes ønsker til sangene. Derfor har hun i dag 25 år senere indspillet sit kommende album “NU & NÆR” hjemme i soveværelset med sig selv som producer. 

Q

Du skriver, at du ikke selv har været nok involveret i dine tidligere udgivelser med store pladeselskaber. Hvilke erfaringer og kompetencer har du kunnet trække på, siden du turde kaste dig ud i dette store projekt?

A

Jeg fik en pladekontrakt, da jeg var 19 år. Jeg blev kastet ind i branchen ret pludseligt, og jeg lod mig påvirke meget af andres meninger. Jeg husker, at min mormor sagde til mig, at jeg sang så fantastisk, men at jeg skulle lære at lytte til mit hjerte. Det har jeg siden arbejdet med. Min nye udgivelse har faktisk været en virkelig lang og hård proces, men i dette tilfælde har det været vigtigt for mig, at jeg selv tog stilling til det hele og turde at tage de endelige beslutninger. For hvad kan der ske?

Q

Er der pådet nye album sange, som har større personlig betydning for dig end andre? 

“Nu og Nær”, “Du” og “Blomsten” handler om min mor, der døde af kræft for fem år siden. Men alle sangene er om egne oplevelser og har selvfølgelig stor betydning for mig. Det er jo lidt som at publicere sin dagbog.

LÆS OGSÅ: Maysoun Kanaan: Derfor laver jeg smykker

Kan du bruge dine erfaringer som skuespiller, når du skriver musik?

Jeg er ofte blevet spurgt, om jeg er mest sanger eller skuespiller. For mig hænger de to ting bare rigtigt godt sammen. Begge dele handler nemlig om indlevelse og om at fortælle en historie.

Q 

Hvordan får du familie- og kunstnerliv til at hænge sammen?

 A

Jeg har været gift i 20 år og har en datter på 17 år og en søn på syv år. Min mand arbejder som filminstruktør og har derfor et fleksibelt job. Vi har stor forståelse for hinandens brancher, og vi får altid det hele til at løse sig. Og så har jeg etableret et super godt forhold til min svigermor, der flytter ind, når det brænder på. Det er virkelig mit råd til andre kvinder: ”Make it work” med de svigerforældre – det er en gave!

 

Har du et godt råd til andre kunstnere, der ønsker at producere deres musik hjemme?

For det første er det godt at søge nogle fonde, legater og andre foreninger, så man kan få noget økonomisk støtte. Jeg kastede mig over et musikprogram, der hedder ”Logic” og sad og nørklede med det derhjemme. Man behøver ikke en vildt dyr mikrofon eller andet dyrt udstyr. Der findes også mange fede apps til at lave musik på, og nemmest er nok bare Macs program ”GarageBand”. Det er bare at lege sig frem!

Hvordan ser en typisk dag ud for Kaya Brüel?

 A

Mine dage er som vinden blæser. Ofte har jeg en koncert i weekenden, og såhar jeg nogle ugedage, hvor jeg ikke laver såmeget andet end at se serier på”HBO” og ”Netflix” og leger søndag påen onsdag. I andre perioder spiller jeg teater om aftenen. Sågår jeg påjob, når andre har fri. Jeg plejer at sige til mig selv, at jeg som kunstner altid er i arbejde. Jeg kan altid sætte noget i gang selv, og det skal jeg. Jeg kan ikke bare sidde og vente på, at telefonen ringer.

Q

Hvor ser du dig selv i fremtiden som kunstner?

 A

Næste gang vil jeg lave en mere jazzet plade, men stadig pådansk og måske med lidt elektroniske elementer. Derudover ønsker jeg at spille flere koncerter og producere mere musik. Jeg ønsker mig brændende altid at lave det, jeg nu har gjort i 25 år: At synge og spille skuespil. Og heldigvis kan jeg jo sagtens blive ved, så længe jeg orker. Og når jeg nu lever af min interesse, så tror jeg, at jeg orker rigtigt længe. 

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide