Cathrine Østerberg har gjort sin passion for is til sin levevej

Berlingske Business udråbte i sidste uge de 100 største danske talenter netop nu. På listen finder man kvinder og mænd, under 35 år, som alle har ambitioner og faglig ballast til at nå hele vejen til tops. En af dem er 28-årige Cathrine Østerberg som står bag is-succesen Østerberg Ice Cream. Vi har taget en snak med Cathrine om hendes karrierevalg og det hårde men spændende arbejde som selvstændig.

LÆS OGSÅ: Louise Korpela: Advokaten der forbedrer kvindelige jurister karrieremuligheder

Hvad motiverede dig til at starte din egen is-virksomhed?

Jeg kunne ikke lade være. Jeg er opvokset i en familie, hvor omdrejningspunktet har været iværksætteri og arbejde. Min far har bygget sin egen virksomhed op, og det har jeg været meget fascineret af. Da jeg var 9-10 år startede jeg med at sælge hjemmelavede smykker, tasker mm. Senere kastede jeg mig over salg af kager, og da jeg var 12-13 år husker jeg tydeligt, at jeg fik tanken: jeg vil starte min egen virksomhed. Dengang tænkte jeg, det skulle have noget med kager at gøre. Jeg blev klogere 🙂

Hvordan startede din passion for is?

Som mange andre børn har jeg altid elsket is. Mit første job var i en isbutik som 13-årig. Jeg husker tydeligt hvordan nogle is var bløde og andre var hårde. Der var også stor forskel på de isvarianter, folk valgte. Det var en meget fascinerende verden, jeg som 13-årig fik et indblik i. Da jeg var ca. 22 år, faldt det hele på plads for mig; kombinationen af at studere fødevarevidenskab og arbejde som produktudvikler var startskuddet. På studiet fandt jeg ud af, at der var en hel masse viden bag at producere en is. Dét havde jeg aldrig tænkt på før. Samtidig var jeg produktudvikler hos min fars frugtvirksomhed. Her stod jeg og udviklede frugt til yoghurt, smoothies mm. Der opstod et behov for at kigge nærmere på frugt til is, og her kunne jeg kombinere min faglige viden med min kreativitet. Jeg havde fundet min passion – eller den havde fundet mig.

“Da jeg var 9-10 år startede jeg med at sælge hjemmelavede smykker, tasker m.m. Senere kastede jeg mig over salg af kager, og da jeg var 12-13 år husker jeg tydeligt, at jeg fik tanken: jeg vil starte min egen virksomhed. Dengang tænkte jeg, det skulle have noget med kager at gøre. Jeg blev klogere”

Hvordan ser en typisk dag ud for dig?

Der er ikke to dage der er ens for mig. Det er det, jeg elsker ved mit arbejde. Nogle dage arbejder jeg i Danmark, andre dage i Vietnam. Nogle dage kan jeg stå i isbutikken fra 8 morgen til 22 aften. Andre dage kan jeg sidde ved computeren og få sendt e-mails afsted og koordinere projekter eller være ude til møder. Jeg har dog en fast rutine om morgenen. Jeg står op kl. 6 og bruger en time på at dyrke yoga og meditere. Så drikker jeg en kop varm citron/ingefær vand og får en god stor morgenmad. Hvis ikke jeg får denne rolige start på morgenen, så har jeg svært ved at holde til de mere travle dage.

Hvad gør dig glad på arbejdet?

Jeg bestemmer selv over min arbejdsdag. Det er altafgørende for mig. På den måde kan jeg altid lave de opgaver, jeg har allermest lyst til (til en vis grænse indenfor deadlines mm.). Det giver mig glæde. Hvis jeg udvikler en ny is, hvor strukturen og smagsoplevelsen går op i en højere enhed, så bliver jeg glad. Der kan komme en e-mail fra en potentiel samarbejdspartner, jeg er fascineret af. Så bliver jeg vildt glad for, at de henvender sig til mig. Jeg bliver generelt rigtig glad af mit arbejde. Derfor bruger jeg så meget tid på det. Mit arbejde og fritidsliv kan ikke rigtig skilles ad.

Har en karriere som din også resulteret i visse fravalg?

Helt sikkert. Men jeg er nu meget bevidst om dem. Så hver gang jeg vælger at arbejde et par timer mere, så er jeg helt klar over, at jeg ikke når at ses med veninderne, løbe en tur, læse en bog eller lignende. Det var jeg til gengæld ikke i starten. Så der var det en lidt hård erkendelse, at jeg ikke kunne nå det hele. Det var især svært at indse, at jeg ikke kun holde kontakten til alle mine venner og veninder. Nu har jeg meget mere fokus på kvalitet frem for kvantitet. I mange af mit livs aspekter.

Hvad er de største udfordringer ved at være selvstændig?

Det har overrasket mig, hvordan tingene lige pludselig kan gå stærkt. Jeg troede, jeg kunne det hele selv, men det kunne jeg selvsagt ikke. Vi er nu 13 medhjælpere i butikken i København. Det kræver en hel del ledelse og administration, som jeg slet ikke havde forudset. Det skal jeg også lige lære at håndtere.

Udover din butik i København, har du også en butik i Ho Chi Minh City. Hvorfor har du valgt at åbne butik der?

Vietnam er et land i stor udvikling. Den økonomiske vækst er høj, vejret er varmt og iskvaliteten er ikke fantastisk. Så her var der en mulighed for at præge et umodent ismarked. Vietnameserne er heller ikke vant til frisklavet is med hyldeblomst, lakrids, rabarber, havtorn mm. Så vi kan virkelig udfordre isspiserne. Derudover er det også en måde at hjælpe på. Ved at starte op i Vietnam, så er vi med til at skaffe flere arbejdspladser under gode forhold. Det synes jeg også er vigtigt. Jeg har arbejdet en del i Vietnam for et par år tilbage i forbindelse med mit job som produktudvikler, og der er virkelig mange, der ikke har ret meget. Så hvis vi kan hjælpe et par stykker med jobs og gode arbejdsforhold, så har vi også gjort en lille forskel.

“Vietnameserne er ikke vant til frisklavet is med hyldeblomst, lakrids, rabarber, havtorn m.m. Så vi kan virkelig udfordre isspiserne. Derudover er det også en måde at hjælpe på. Ved at starte op i Vietnam, så er vi med til at skaffe flere arbejdspladser under gode forhold”

Hvad er vejen til succes som selvstændig?

Det ved jeg ikke, for jeg betragter ikke mig selv som en succes. Hver gang nogen siger til mig, at jeg er en succes, så kigger jeg helt underligt på dem, for jeg kan ikke se det. Jeg synes, jeg gør det rigtig godt, men jeg er ikke en succes. Hvis jeg tror på, at jeg er en succes, så svarer det til at sige, at jeg har opnået mine mål og mine ambitioner er blevet udlevet. Det bliver de aldrig, for jeg vil blive ved med at rykke mig fremad og udvikle mig.

Hvilken arbejdsrelateret bedrift er du mest stolt af?

Jeg kan ikke udpege én bedrift, men nok snarere se på det som en helhed. Dog kan jeg tilføje, at jeg er enormt stolt og taknemmelig, når nogen anbefaler isbutikken til andre. Det er både privatpersoner og restauranter. Det er for mig et tegn på, at jeg gør noget godt.

LÆS OGSÅ: Camilla Olsen flyttede til Australien for drømmejobbet hos Carlsberg

Hvad er det bedste ved dit job?

Glæden ved at lave noget, der får mig ud af sengen om morgenen og som jeg kan ligge søvnløs over om natten af ren og skær begejstring. Hvis jeg for eksempel får en ny idé til et projekt, samarbejde eller lignende, så kan jeg næsten ikke sove af bare spænding over at få det eksekveret.

Hvor ser du dig selv om 10 år?

Jeg vil gerne have isbutikker rundt om i verden. Så jeg håber på, at jeg rejser rundt og udvikler konceptet, sikrer kvaliteten og nyder de nye kulturer jeg hele tiden får indblik i. Jeg elsker at rejse med et formål.

Har du et råd til andre der har en drøm om at drive selvstændig virksomhed?

Du skal kun gøre det, hvis ikke du kan lade være. For det kommer til at kræve virkelig meget af dig. Så passionen er altafgørende. Hvis du elsker det du laver, så er det det hele værd.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og