Berlingske Business udråbte i sidste uge de 100 største danske talenter netop nu. På listen finder man kvinder og mænd, under 35 år, som alle har ambitioner og faglig ballast til at nå hele vejen til tops. En af dem er 35-årige Nilüfer Sahin som til dagligt arbejder som kommunikationschef hos Rockwool. Vi har taget en snak med Nilüfer om hendes karrierevej og hendes bedste råd til, hvordan man opnår succes inden for den eftertragtede kommunikationsverden.
LÆS OGSÅ: Louise Korpela: Advokaten der forbedrer kvindelige jurister karrieremuligheder
Hvordan kan det være, at du har valgt at specialisere dig inden for kommunikation?
Fordi jeg mener, at kommunikation som regel er den afgørende faktor for, om en virksomhed, organisation eller politiker opnår succes. Hvis en virksomhed gerne vil tiltrække de dygtigste medarbejdere eller sikre de mest fordelagtige politiske reguleringer, er det ikke tilstrækkeligt, at virksomheden producerer gode løsninger. Kommunikationen omkring virksomheden aktiviteter og bidrag til samfundet kan i sidste ende afgøre, om virksomheden når dens mål.
Hvordan endte du i det job du har nu?
Jeg fik Public Affairs og kommunikationsfaget rigtig ind under huden på et bureau, hvor jeg hjalp danske og internationale kunder med forskellige former for kommunikation. Herefter kom jeg ind hos en af mine kunder som rådgiver for topledelsen inden for Public Affairs og kommunikation. Selvom jeg var glad for min position, takkede jeg ja til stillingen hos ROCKWOOL Nordics, der med sine produkter bidrager til at løse en af klodens største udfordringer. Samtidig skulle jeg bygge en kommunikationsenhed op fra bunden, og det tiltalte mig.
“Hvis en virksomhed gerne vil tiltrække de dygtigste medarbejdere eller sikre de mest fordelagtige politiske reguleringer, er det ikke tilstrækkeligt, at virksomheden producerer gode løsninger. Kommunikationen omkring virksomheden aktiviteter og bidrag til samfundet kan i sidste ende afgøre, om virksomheden når dens mål.”
Hvad er det bedste ved dit job?
At jeg skaber reel værdi for forretningen og har indflydelse på de store linjer. Og så er det helt afgørende for min arbejdsglæde, at jeg er et sted, hvor der ikke er plads til bullshit og hvor ambitionsniveauet er højt – både for forretningen og samfundsansvaret. Så mine kolleger spiller en stor rolle i, at jeg hver morgen møder glad på arbejde.
Hvordan ser en typisk dag ud for dig?
Typisk er så meget sagt. Men hvis jeg skal tage udgangspunkt i en relativ typisk dag på kontoret i Danmark starter jeg hjemmefra med at tjekke dagens medieovervågning og de mails, der er tikket ind i løbet af natten. Så vidt muligt holder jeg den første time på kontoret mødefri for at kalibrere de sidste mødeforberedelser og prioriteringer for dagen. Ellers er jeg i dialog med journalister, samarbejdspartnere og går til mange møder – både planlagte og spontant opståede. Jeg er så heldig at have kolleger og ledere, der er meget bevidste om kommunikationens værdi. Så typisk har jeg kolleger fra de forskellige kontorer og også fabrikkerne, der kontakter mig for sparring. Der er én ting, som er typisk og det er, at dagen aldrig går som planlagt. Og det passer mig udmærket.
Har en karriere som din også resulteret i visse fravalg?
Det er vigtigt for mig at gøre plads til familien og til at tilegne mig ny viden og inspiration. For jeg tror simpelthen ikke på, at man er særlig værdifuld for sin arbejdsgiver i længden, hvis man ikke prioriterer at have et liv ved siden af. Når det er sagt, kræver mit ansvarsområde, at tempoet er højt og arbejdsmængden stor. Så prioritering er et nøgleord for mig.
“Det er helt afgørende for min arbejdsglæde, at jeg er et sted, hvor der ikke er plads til bullshit og hvor ambitionsniveauet er højt – både for forretningen og samfundsansvaret.”
Hvad er de største udfordringer ved dit arbejde?
Det er at fastholde balancen mellem de langsigtede indsatser, der skal skabe høj værdi for virksomheden og dag til dag håndteringen af muligheder, der dukker op og risici, der skal minimeres.
Hvad er vejen til succes inden for din branche?
Det er at blive ved med at være den, som ser tingene udefra. Som kommunikationschef for en virksomhed og som ledelsens sparringspartner kan jeg bedst skabe værdi ved at se det hele udefra. Kun ved at tænke som journalisten, der skal dække os eller ved at sætte mig i stedet for medarbejderne, der for første gang skal høre om en forandringsproces, kan jeg skræddersy kommunikationen, så den virker mest hensigtsmæssigt.
Har du et råd til andre der gerne vil uddanne sig inden for kommunikation?
Ja. Konkurrencen på kommunikationsområdet er benhård. Udviklingen går lynhurtigt. Og alle har en mening om kommunikationen, fordi man ikke kan sætte to streger under. Hvis du skal have succes i faget, skal du være indstillet på at arbejde hårdt, have 110 procent styr på tingene og trives med rådgiverrollen.
LÆS OGSÅ: Cathrine Østerberg har gjort sin passion for is til sin levevej
Hvilken arbejdsrelateret bedrift er du mest stolt af?
Det er nok, da jeg efter få måneder i mit nuværende job skulle hjælpe vores globale koncern CEO med kommunikationen omkring hans forandringsprogram, og det lykkedes os at få vores budskaber ud præcis som vi ønskede det. Det var ikke en del af mit ansvarsområde til at starte med. Derfor er jeg stolt af den tillid, som blev vist mig så relativt kort tid efter min ansættelse.
Hvad tror du, er de vigtigste kompetencer man skal have inden for dit felt?
Jeg kan ikke nævne det nok gange. Det vigtigste er evnen til at sætte sig ind i modtagerens sted og turde udfordre dem, du er ansat til at rådgive. Det er grundstenen, som alle kompetencerne kan bygges ovenpå.
Hvor ser du dig selv om 10 år?
Jeg tror ikke på karriereplaner 10 år frem i tiden. Men jeg tror på, at jeg også dér arbejder med at skabe resultater for en virksomhed, der har værdierne i orden og som skaber nytte ikke kun for virksomheden selv, men også for samfundet. Samtidig motiverer det mig meget at kunne skabe resultater ud fra en holistisk tilgang. Derfor ser jeg mig selv med ansvar for et endnu bredere område, end jeg sidder med i dag.