Artiklen er et uddrag fra The Positive Issue no. 4
Vi får SÅ tit at vide, at vi skal blive bedre til at netværke og ikke mindst bruge vores netværk. Vi ved ikke med jer, men vi synes i hvert fald, at det er ret svært – hvor starter man eksempelvis? Derfor har vi bl.a. spurgt Susie Lynge, hvis passion er netværk og videndeling, hvad man skal gøre, hvis man ønsker at tage netværksudfordringen op og blive helt skarp på den front!
Hvorfor skal vi netværke?
Vi skal netværke, fordi vi på den måde kan nå det, vi drømmer om hurtigere og bedre, end hvis vi skal gøre det alene. Og det gælder uanset, om vores drømme omhandler et nyt job, en ny lejlighed eller en større personlig udvikling.
Hvem kan netværke?
Alle kan netværke! Mange tror, at man skal have en bestemt personlighedsprofil for at være god til at netværke, men det skal man slet ikke. Både introverte og mere ekstroverte personlighedsprofiler kan være rigtig gode til at netværke, hvis de blot får lov til at gøre det på deres egen måde.
Hvilke udfordringer er typisk forbundet med at netværke?
Mange glemmer, at netværk hviler på, at man gør en forskel for andre. I stedet for at tænke på hvad man selv får ud af at netværke, så skal man tænke, hvad andre kan få ud af dig. Man må heller ikke tro, at man kan se resultater, før man investerer tid. Det er simpelthen en nødvendighed at investere tid, før man kan forvente at se resultater. Sidst men ikke mindst er folk ikke modige nok, og det gælder særligt kvinder. Netværkets værste fjende er Janteloven, hvor man hverken må kunne eller ville noget. Når man skal netværke, skal man turde prale.
Hvor skal jeg starte?
Forskningsmæssigt findes der to slags netværk: et designet netværk og vores løse forbindelser. Et designet netværk består af netværksmøder og –grupper, hvor du kan deltage, hvis det strategisk giver mening for dig. De løse forbindelser er de mennesker, som vi er forbundet med via vores liv, fx venner, familie, studiekammerater osv.
Du skal selvfølgelig kun aktivere de netværk, som giver mening for dig og dine drømme.
Hvordan bliver jeg god til at netværke?
Jeg plejer at sige, at du kan starte med tre ting:
- Vær bevidst om dig selv og dine relationer: Hvad vil du gerne opnå? Hvad kan du selv byde ind med? Hvad drømmer du om? Hvem kan hjælpe dig? Osv.
- Du skal have hjertet med! At netværke handler om, at man vil andre det godt. Du skal altså starte med at gøre noget godt for andre, før du kan få noget godt tilbage.
- Du skal være dygtig til at stille spørgsmål, sætte mål, kortlægge netværk og arbejde med brobygning mellem mennesker.
Hvordan kortlægger jeg netværk?
Først skal du kortlægge dig selv: Hvilken personlighed har du? Hvad kan jeg hjælpe andre med? Hvilken uddannelse har jeg? Hvilke erfaringer har jeg, som jeg kan byde ind med? Og hvem kender jeg?
Dernæst skal du kortlægge dine superkontakter:
- Find først ud af, hvem der inspirerer dig fagligt? Hvor tæt en relation du har med dem, og hvordan du kan pleje de relationer?
- Find dine personlige løftestænger – altså mennesker, som får dig til at blive mere modig, gør dig bedre, klogere eller på anden vis bidrager med energi forskellig fra den faglige.
- Find dine connectere. Connectere er mennesker, som kender alle og enhver. Og hvis netværk måske kunne være mere interessant for dig!
Hvis du skal være god til at netværke, skal du kort sagt vide, hvem du kender, kortlægge dem og lave en strategi for, hvordan du kan pleje og udvikle dine kontakter. Så er du faktisk allerede ret godt kørende! Hvis du har brug for nogle konkrete værktøjer, kan du læse Susie Lynges bog ”DNA networking – udnyt dit netværkspotentiale”.
God netværkslyst!