[single_post_category_name]

Fem gode råd – sådan netværker du i din barsel

Aaah, den søde barselstid. Tiden, hvor man bare skal kigge sin lille guldklump intenst i øjnene og være i symbiose 24/7. Sådan er der nok mange, der forestiller sig at skulle tilbringe sin barsel. Men den kan også være bittersød. Man kan føle sig bundet til sofaen, kede sig, føle sig ensom, og man skriger for at få noget ”ilt til hjernen” og andet indspark end dikke-dikke og bøvs. Heldigvis er der hjælp at hente.

LÆS OGSÅ: 10 ting, jeg lærte i min barsel

Du er ikke alene

Dét at blive forælder og være på barsel er en kæmpe livsomvæltning. For første gang i ens liv nedprioriterer man fuldstændig sine egne behov til fordel for det nye familiemedlem, som kræver ens fulde opmærksomhed med mad og bleskift i alle døgnets 24 timer.

Mange oplever barselsperioden som et identitetsskift, hvor man går fra at være kollega, kæreste og ven til at blive en madmaskine, der kun ånder og lever for at tjene det lille væsen. Mange føler sig isoleret fra omverdenen, og endnu flere oplever ensomhed. Og det er okay, disse følelser er helt naturlige. Du er ikke alene om det.

Men hvad gør man så, hvis man har brug for at komme ud fra hjemmets fire vægge, møde andre ligesindede og få andet input end babysvømning og bleskift? Og hvordan går det op med ingen søvn, manglende overskud og en unge, der konstant skal have mad og pusles?

Fat mod. Her får du nemlig fem gode råd til, hvordan du kan møde nye mennesker, sparre med andre barslende og få ny viden i løbet af din barselsorlov.

1. Find det rigtige tidspunkt

Der er mange faktorer, der spiller ind for, hvornår man både kan og har lyst til at netværke i sin barsel. Har du lige født og fysisk svært ved at rejse dig, er det nok ikke lige der, du skal springe ud og fortælle om, hvor fantastisk tilværelsen som nybagt mor er. Har dit barn kolik, eller er søvn bare en by i Rusland for dig, er det nok heller ikke den rette periode at gøre sig umage med at gøre et godt indtryk over for fremmede, når man går rundt som en zombie. Om det er ens første, andet eller tredje barn, spiller også ind for, hvornår behovet for at komme ud melder sig, og om man har lært sit barns rytmer at kende.

Du skal først begynde med netværksarrangementer, når du føler dig ovenpå både fysisk og mentalt til at møde andre og socialisere. Og den eneste, der ved det, er dig. Det er derfor vigtigt at mærke efter for, hvornår dit overskud og energiniveau er ved at komme tilbage. For nogle er det efter to uger, efter barnet er født, for andre efter tre måneder.

2. Gør dig tanker om, hvad du gerne vil opnå

Gør dig klart fra start, hvad du gerne vil opnå. Det gør det hele meget lettere. Har du brug for specifikke kontakter, oplysninger om et særligt emne, sparring, ny viden, inspiration eller et job? Det er vigtigt at gøre sig de overvejelser, inden man begynder at finde det forum, der passer bedst til ens behov og ønsker. Vær realistisk og fleksibel. Har du kun fået to timers sammenhængende søvn, natten før du har besluttet dig for at mødes med en til netværkskaffe, så udskyd, og find en dag, hvor du føler dig bedre rustet og har fået din skønhedssøvn (eller bare noget, der minder om det. For lad os være ærlige: Søvn er en luksusvare, der bliver givet ud i helt særlige og små mængder i de første to år af barnets levetid).

3. Find netværk, hvor der er plads til at have den lille med

Når man har født, får man automatisk tilbuddet om at komme i en mødregruppe med andre i ens nærområde, der har født på relativt samme tidspunkt. Hvis mødregrupper ikke lige siger dig noget, eller du har brug for at supplere babysnakken med fx arbejdsrelaterede drøftelser, så findes der faktisk et hav af barselsnetværk, hvor den lille også er velkommen. Uanset om du gerne vil have et fortroligt sparringsrum, hvor dine idéer og udfordringer kan vendes, eller bare godt kunne tænke dig at få stillet din nysgerrighed om mangt og meget, så tilbyder barselsnetværkene det hele. Fælles for dem alle er, at der er plads til at pusle, give mad og kravle rundt på gulvet. Afhængigt af hvor du bor, og hvad dine behov er, får du her nogle bud på forskellige muligheder:

  • DJØF barselsnetværk i København
  • Inspired Beyond Babies med månedlige foredrag i Aarhus, Odense og Storkøbenhavn
  • Børn og business i Aarhus for årgang 2018
  • CA A-kasses barselsnetværk i Gentofte.

4. Vær dig selv

Uanset hvilket netværk du vælger, er det vigtigt, at du er dig selv. Alle, der mødes i et barselsnetværk, har de samme forudsætninger: gylp på trøjen, rande under øjnene, og måske man også har glemt at få sutten med i pusletasken, og nu skriger ungen helt hysterisk. Det er der plads til. Og hvis det bliver for meget for dig, og du gerne bare lige vil trække dig i 10 minutter, så gør det. Og kom så tilbage, når den lille er faldet til ro, eller du lige har sundet dig. Vær ærlig om dine frustrationer, glæder og tanker, og spørg om hjælp, hvis du har brug for det, i netværket. I er alle i samme båd, og rammerne er skabt til, at du og din lille skal føler jer afslappede og trygge.

5. Gør det, der giver dig energi

Uanset hvad du vælger at bruge din barselstid på, er det alfa og omega, at det giver dig fornyet energi og overskud. Hvad enten det er at søge job, strikke, tegne, arbejde frivilligt eller deltage i forskellige netværk. For når man i forvejen er i underskud på nattero og alenetid, kan det ikke nytte noget, at du gør ting, der dræner dig yderligere. Spørg dig selv, hvad du godt kunne tænke dig at udforske og lære noget om, når den lille sover. Hvad synes du, er sjovt at lave? Og skab så et frirum for dig selv, hvor du får mulighed for at udleve det – måske bare 1 time om ugen eller 10 minutter om dagen. Brug dine venner til at få skabt plads til det, afstem med din partner, kontakt dit netværk, og spørg, om de kan mødes hjemme hos dig, fordi det er lettest, eller tag ud og mød dem, fordi du brænder for at få noget luftforandring.

Husk dig selv på, at den bedste udgave af mor kan være den udgave, hvor man skaber tid til sig selv og plejer de behov, man har. Og man ikke behøver at gå på kompromis med nærværet med den lille, for at det kan lade sig gøre. På den måde kan barslen blive mulighedernes land i stedet for en begrænsning.

Denne artikel er oprindelig fra ChriChri Magasinet ‘The Sweet Issue’. Bliv abonnent på ChriChri Magasinet HER.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide