[single_post_category_name]

De bedste børnebogsanbefalinger i november

Artiklen indeholder reklamelinks

Mangler du inspiration til, hvad du skal læse højt for familiens yngste? Så kommer Rosanne McCollum hver måned med de bedste børnebogsanbefalinger. Nedenfor kan du læse, hvilke bøger valget er faldet på i november.

Kroppen – rim og mirakler

Skrevet af Marianne Iben Hansen. Illustreret af Peter Bay Alexandersen.

Alder: Fra 4 år.

En flot bog med rim, fakta og forunderligheder om din fantastiske krop.

En slags faktabog for de mindste hvor hele menneskekroppen gennemgås fra inderst til yderst. Det forklares, hvad alle kroppens dele kan, og hvorfor de er væsentlige for vores liv. Via sjove rim, fakta, lækre illustrationer og engagerende øvelser lærer man om det magiske vidunder, som menneskekroppen er.

Flere afsnit er krydret med fortællinger fra den virkelige verden. I afsnittet om arme og hænder hører man om verdens stærkeste mand Eddie Hall, som er så stor, at han må bestille to flysæder, når han skal ud at flyve. Og i afsnittet om munden hører man om Michel Lotitos’ mærkelige verdensrekord, som han fik for at spise sære ting som cykler, indkøbsvogne og fjernsyn.  De flotte illustrationer fanger essensen af emnet og giver anledning til mange spørgsmål.

Øvelserne er med til at aktivere børns sansestimulation og give dem en bevidsthed om, hvad deres krop kan. Kan man samle en blyant op med tæerne? Kan man slikke sig på albuen? Hvordan slår hjertet før og efter fysisk aktivitet?

Det er en meget lærerig, hyggelig og morsom læseoplevelse for børn og forældre.

KØB DEN HER

Bogen er et anmeldereksemplar fra Gyldendal.

Hjem

Skrevet og illustreret af Carson Ellis.

Alder: Fra 3 år.

En smuk billedbog om hvad et hjem er, og som viser forskellige måder at leve på.

Hjem er en smuk billedbog, der viser forskellige idéer om, hvad et hjem er. Et hjem kan være et hus på landet eller en lejlighed i byen. Det kan være et slot på havets bund eller en rumstation på månen.

De smukke, afdæmpede illustrationer inviterer os på en rejse til hjem fra virkelighedens og fantasiens verden. Vi kommer vidt omkring og ender i Carson Ellis’ eget hjem.

Bogen er god til at tale om forskellige måder at leve på såvel fysisk som kulturelt. Hjem er en rigtig god læseoplevelse, som man kan læse igen og igen.

KØB DEN HER 

Grumlingen

Skrevet og illustreret af Benji Davies. Oversat og gendigtet af Marianne Iben Hansen.

Alder: Fra 3 år.

En spændende historie om Grumlingen der lister rundt om natten og stjæler ting i folks huse.

Det er sengetid, og Emma ligger i sin seng og prøver at falde i søvn. Pludselig bliver hendes lampe stjålet af noget, der pusler i mørket og forsvinder op igennem skorstenen. Igennem hele historien lister Grumlingen rundt i nattens mørke og stjæler ting fra folk. De store spørgsmål er: Hvem er Grumlingen? Og hvorfor stjæler den alle de ting?

Grumlingen er god til mystik og spænding. Det er en historie, der spiller på emnerne fantasi, mørke og forventninger, og som har et budskab om at turde kæmpe for frihed og det liv, som man drømmer om. Og så synes børn, at det er sjovt at gætte, hvem Grumlingen er, mens man læser.

Tekstens rimstruktur er fængende. Davies’ illustrationer er superflotte, detaljerede, og de fanger stemningen fra Viktoriatidens England. Farven rød går igen i hele bogen og fungerer som en ledetråd til Grumlingens tilstedeværelse og mangel på samme.

KØB DEN HER

Sebastian Klein på bondegården, Sebastian Klein i zoologisk have, og Lær om dyr med Sebastian

Alder: Fra 1 år.

To papbøger og en æske dyrekort med flotte billeder af dyr man møder på bondegården og i zoologisk have. 

Bøgernes sider er tematisk inddelt og viser flotte fotos af dyr. Til de mindste kan bøgerne bruges som pegebøger. Til større børn kan man også tale om dyrelivet med udgangspunkt i billedernes sammensætning og Kleins spørgsmål. På siden om høns er der også billeder af et hønsehus, et hønseæg og en ræv. Klein spørger, “Hvad laver ræven her?” Og på siden om den afrikanske savanne er der billeder af en elefant, en flodhest, en antilope, en løve, en zebra og en gnu. Klein spørger her, “Kender du nogen af dem?” og “Hvem er mon den farligste?”

Dyrekufferten indeholder 25 dyrekort, hvor den ene side har et foto af et dyr, og den anden side har en liste med tre fakta om dyret. Billederne er virkelig flotte og letgenkendelige for børn. Kortene er gode til at øve dyrenavne og til at lære om dyr og dyreliv. Der medfølger også et kort med idéer til, hvordan dyrekortene kan bruges (fx gætteleg, spørgsmål til samtale).

Både bøger og dyrekort er lærerige og superhyggelige aktiviteter, som børn og forældre kan lave sammen. De er særligt gode at læse og lege med op til en tur i zoologisk have eller til et bondegårdsbesøg.

Bøger og dyrekort er anmeldereksemplarer fra Carlsen.

Den fnuggede himmel-pop-trompet

Skrevet af Birgitte Krogsbøll. Illustreret af Kamilla Wichmann.

Alder: Fra 4 år.

En illustreret digtsamling med ord i usædvanlige og overraskende sammensætninger.

Via billeder, lister, digte og ord præsenteres man for mange små fortællinger og observationer fra hverdagen og naturen. Ord optræder i helt usædvanlige og overraskende konstellationer sammen med finurlige og fantasivækkende illustrationer, som man kan gå på opdagelse i og tale om.

Samspillet mellem tekst og billeder giver en unik læseoplevelse. Et eksempel er ordlisten med “Ting med ’ål’ til sidst fra smal til bred”, hvor illustrationen viser en ål hvori alle disse ting er afbildet, blandt andet bål, mål, skål, synål, hvidkål, koldskål, hofteskål, strygestål, kålsuppeskål.

Bogen er god til højtlæsning og sprogudvikling. Den kan være med til at udvikle børns ordforåd og begrebsforståelse, da de med næsten sikkerhed bliver præsenteret for ord, som de ikke kender. Der leges med det danske sprog, og derfor vil bogen især appellere til sprogentusiaster. Det er en rigtig god og anderledes læse- og kiggeoplevelse for børn og voksne.

KØB DEN HER

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide