[single_post_category_name]

De bedste børnebogsanbefalinger i januar

Artiklen indeholder reklamelinks.

Jeg ka’ ikke li’ bøger mere!

Skrevet og illustreret af Daisy Hirst.

Alder: Fra 4 år.

En sød bog om hvor svært det er at lære at læse.

Søskendeparret Inga og Ingolf elsker at få læst bøger højt og få fortalt historier. Inga glæder sig til at lære at læse, for så kan hun få alle historier i verden, lige når hun vil. Men da Inga får sin første bog, synes hun, at alle bogstaverne på siden ligner kragetæer og torne. Hun synes også, at læs-let historien er ret kedelig. Hun mister modet og ka’ ikke li’ lide bøger mere. Men så sker der noget. Inga og Ingolf digter sammen en historie, som de beslutter sig for at lave til en bog. De tegner billeder, og far hjælper med at skrive historien ned. Med familiens støtte kan Inga endelig læse en bog med en rigtig historie.

Historien er god til højtlæsning, især til et barn, der skal til at lære at læse. Det er en skøn historie med søde og sjove illustrationer, der opfordrer børn til selv at læse og skrive bøger.

Køb den her

Små mennesker store drømme

Alder: 5-8 år.

En billedbogserie om kvindelige rollemodeller der har sat sit præg på verden.

Hver bog handler om en inspirerende kvindes liv. Serien indeholder titlerne Frida Kahlo, Coco Chanel, Ella Fitzgerald, Rosa Parks, Audrey Hepburn og Marie Curie. Billedbogsserien introducerer biografi-genren til børn. Bøgerne omhandler rigtige mennesker fra forskellige samfundslag, der hver især har opnået store ting, som har givet dem en plads i historiebøgerne. Hver bog fortæller biografisk om personens liv med faktuelle informationer og vildt flotte illustrationer. Bogen afsluttes med fotografier og en tidslinje.

Man kan læse om kunstneren Frida Kahlos tragiske liv, der kom til udtryk i hendes værker; om modedesigneren Coco Chanels kamp for global anerkendelse; om musiklegenden Ella Fitzgerald der startede som gadesangerinde; om borgerretsforkæmperen Rosa Parks’ kamp for menneskerettigheder på tværs af hudfarve og køn; om skuespillerinden Audrey Hepburns vej til berømmelse og forvaltning af den; og om videnskabskvinden Marie Curies kamp for uddannelse.

For børn er der noget fascinerende ved fortællinger om andre børn, der forfølger deres drømme og vokser op til at gøre helt fantastiske ting. Biografien som genre er anderledes end de narrative fortællinger, som børn oftest får læst højt. Det er godt med variation i læsningen, og børn kan lære at skelne mellem fakta og fiktion. Bøgerne har et fint budskab om, at det kan betale sig, at lave det man brænder for, og at man kan gøre en forskel, hvis man er villigt til at arbejde for det. Det er oplagt også at tale om den historiske og samfundsmæssige kontekst, som personen levede i og gjorde op med. Og så er det nogle inspirerende forbilleder at give sine børn.

Bøgerne er anmeldereksemplarer fra Forlaget Albert.

Køb her

Far spørger, om du vil tage flødeboller med

Skrevet af Anne-Sofie Hammer. Illustreret af Sira Stampe.

Alder: 4-8 år.

En bog om livet som skilsmissebarn.

Magda er herlig! Hun er skilsmissebarn og har to hjem. I år skal hendes fødselsdag holdes hos far, og Magda ved lige, hvordan hun snører sine forældre, så hun får alt det, hun kunne tænke sig. Hvorfor vælge noget fra, når man kan få mor til at købe en fin kjole og bage kanelboller og far til at lave lagkage og hænge guirlander op? Selvom mor og far ikke rigtigt taler sammen, har historien en positiv vinkel på livet som skilsmissebarn. Historien kan bruges som afsæt til en snak om livet som skilsmissebarn og om hverdagen i almindelighed.

Illustrationerne er fine og viser genkendelige scener fra hverdagssituationer hjemme hos forældrene, i supermarkedet og i børnehaven. Historien er fortalt med varme og humor, og der er sjove detaljer i teksten og illustrationerne for både børn og voksne.

Bogen er en del af serien Bøgerne om Magda, men den kan sagtens læses selvstændigt.

Køb den her

Anker finder ting og Anker og råbemanden

Skrevet af Alberte Winding. Illustreret af Claus Bigum.

Alder: 2-5 år.

En sjov og hverdagsnær billedbogsserie om opfindsomme Anker og hans utålmodige far.

Historierne er en sjov præsentation af børn og voksnes noget forskellige tilgange til tid og det at have travlt.

I Anker finder ting bliver gåturen til børnehaven forlænget af, at Anker finder alle mulige seje ting, som han er nødt til at samle op og komme i rygsækken. Ankers far synes derimod, at tingene er beskidte og fulde af bakterier.

I Anker og råbemanden er det morgen, og far og Anker skal skynde sig, så de ikke kommer for sent. Far render rundt og råber, ”Vi har sindssygt travlt!” imens Anker bygger et slot af sin dyne og gemmer en skat i havregrøden.

Historierne er meget relaterbare for børn og forældre. I begge historier har Ankers far travlt, og mange forældre vil blandt andet kunne genkende sig selv som ”råbemanden”, der ikke har tålmodighed eller overskud til legoklodser på gulvet, eller at nøglerne, som man skal bruge, ligger begravet i havregrøden. Tegningerne er flotte, skøre og fanger barn-forældre universet.

Bøgerne er anmeldereksemplarer fra Carlsen.

Søg og find for de mindste: Hos dyrene

Alder: 1-2 år.

En aktivitetsbog hvor børn kan søge og finde alverdens dyr på isen, på gården eller i junglen.

Det er en flot aktivitetsbog i pap, hvor børn kan søge og finde mange forskellige dyr. Bogen har ni søde illustrationer med dyr i kategorierne: På gården, I skoven, I bjergene, I hjemmet, I junglen, På savannen, I cirkus, På isen, og I havet. På hver illustration er der en oversigt med otte dyr, som man kan finde på siden.

Det er en meget hyggelig pege- og findebog med gode læringsmuligheder, da helt små børn lærer at genkende, navngive og beskrive, hvad de ser. Børn kan sidde med bogen alene eller sammen med søskende eller en voksen. Bogen er god til at lære om dyr og til at skabe interaktion mellem børn og forældre/søskende.

Du kan se mere til Rosanne på Instagram @rosanneanbefaler

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide