[single_post_category_name]

At leve med PCO: “Det var en hård psykisk kamp at blive gravid”

PCO/PCOS er en hormonel sygdom, som forekommer hos 20-25 procent af alle kvinder i den fødedygtige alder. Sygdommen kan blandt andet indebære problemer med at blive gravid, tendens til overvægt, uren hud og øget hårvækst. 41-årige Majbrit Bang Musmann er en af de danske kvinder som lever med mange af sygdommens bagsider. 

LÆS OGSÅ: At leve med PCO: “Det går ud over kvindeligheden, når man ikke ved, om man kan få børn”

Majbrit Bang Musmann fra Thisted var 13 uger henne. Endelig, efter mange års kamp, var de klar til endnu et barn. På vej til scanning i Skive var der højt humør i bilen, og snakken faldt på, om de mon allerede nu kunne se, om det var en dreng eller en pige. Men da Majbrit ligger på briksen og bliver scannet, bliver der helt stille i lokalet. Barnet var dødt. 

Majbrit har levet med PCO hele sit liv. Allerede som teenager var hun klar over, at noget ikke var, som det skulle være. Hun havde aggressiv hårvækst, tendens til overvægt og uren hud. Samtidig havde hun senere i teenageårene næsten ingen menstruation. Uanset hvor Majbrit gik hen, var hun udstyret med en pincet og et spejl – fordi hun hver eneste dag døjer med mørk hårvækst, på grund af mandlige kønshormoner, som er en del af PCO. 

”Jeg er glad for, jeg ikke er ung i dag. Folk fjernede ikke hår på samme måde dengang, som de gør i dag. Mit er ikke på højde med en mands hårvækst, men det er meget for en kvinde, og det generer mig rigtig meget,” siger Majbrit. 

Efter at have brugt mange penge på nyttesløse laserbehandlinger er voksbehandling i dag en del af hendes hverdag.

Vægtproblemer 

PCO kan også give problemer med vægten. Hvilket Majbrit også har oplevet konsekvenserne af. Hele tre gange har Majbrit tabt sig rigtig mange kilo, for hendes vægt har, på grund af PCO, været meget skiftende og ukontrollerbar. 

Allerede i starten af 20´erne tabte Majbrit sig 35 kilo, men det var en svær kamp at holde vægten på et lavt niveau. Majbrit tog på igen efterfølgende, og har lige siden tabt sig og taget på. Hun prøver at spise PCO-venlig mad hele tiden, men bruger konstant energi på at kontrollere vægten, det hun kan. Indtil i dag har hun tabt yderligere 30 kilo, men da hun aldrig slipper af med sygdommen, slipper hun aldrig af med bekymringerne om vægten.   

Lang kamp mod diagnose

Majbrit fik først konstateret PCO i 2007. Lang tid efter at hun første gang prøvede at få børn. Majbrit var til forskellige konsultationer, men ingen ville, i mange år, give hende diagnosen. I 2007 åndede hun lettet op, for nu ville en special-gynækolog endelig give hende en diagnose på nogle symptomer, hun havde levet med hele sit liv.  

Da Majbrit var 25 år, havde hun uddannelse og hus – og manglede kun børnene. Der skulle dog gå fire år, før det lykkedes. Hun prøvede alt fra vitaminer til vægttab og havde købt sig fattig i ægløsningstests. Hun var magtesløs overfor sygdommen, og vidste ikke, at hun havde PCO. Men hendes intuition sagde noget andet. 

”Det er hårdt at vide, at nu er der to dage til, at man måske har ægløsning, eller nu er der måske ægløsning, så nu bliver du nødt til at springe på mig – det hele bliver så mekanisk og uromantisk. Det bliver bare babyproduktion,” siger hun. 

LÆS OGSÅ: Det hormonhelende køkken: 5 opskrifter som er gode for din krop

Psykisk hård vej mod graviditet 

Den hårde, psykiske kamp for at få børn lykkedes på almindelig vis, da Majbrit var 29 år gammel. Men det kostede også et parforhold. Da Majbrit mødte sin nuværende mand, var hun åben og ærlig omkring sin sygdom, som hun endelig, efter mange års kamp, havde fået konstateret. Og da de begge ønskede et barn mere, overlod de babyproduktionen til fertilitetsklinikken. Men det skulle vise sig, heller ikke at blive særlig nemt. 

Behandlingen på fertilitetsklinikken indebar dog meget hormonbehandling, micro insemineret reagensglasbehandling, som man selv skal sprøjte ind i kroppen. Det er den sidste udvej på fertilitetsklinikker. Majbrit blev først gravid i anden omgang på fertilitetsklinikken, men mistede barnet i uge 13. Det skulle fjernes på sygehuset, fordi hun var så langt henne. 

”Det var psykisk tortur at ligge på fødestuen og høre på de forskellige kvinders fødsel og barneskrig. De fleste kan bare tage hjem og sige: ’Vi prøver bare igen,’ men det kunne jeg ikke,” siger Majbrit. 

Majbrits redning blev en hurtig graviditet ved sidste fertilitetsforsøg. I dag har hun to børn – dog med ni års mellemrum.

”Jeg havde bestemt ikke troet, at jeg skulle være 29 og 38, da jeg fik mine børn – jeg ville gerne være ung med mine børn. Det er hårdt at være en gammel mor, for det er jeg,” siger Majbrit.

I dag har Majbrit fået de børn, hun skal have. Men hun lever stadig med alle overstående afskygninger af PCO, samt hyppig hovedpine og humørsvingninger, som har givet Majbrit en forringet livskvalitet. Og ifølge hende selv, har det været en kæmpe ruchebanetur. I dag har hun lært at leve med de udfordringer, sygdommen bringer.    

”Jeg er ikke flov over min PCO, det er sådan, det er, og jeg kan ikke gøre for det. Så jeg har valgt at leve med det. Men det er rigtig træls” siger hun.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide