[single_post_category_name]

7 tegn på at din familie er stresset

Vi kender alle til de travle dage og sommetider kan det være ret stressende med alt det der skal klares på hjemmefronten. Der er ingen tvivl om, at du som forælder allerede har erfaret nogle af de ting som er med til at stresse os i hverdagen, såsom den evige kamp mod at få sit barn til at sove eller spise. Nogle dage må bare siges, at være hårdere end andre! Men når det så er sagt, så glemmer vi sommetider, at vores frustrationer i de situationer, påvirker vores børn og stresser dem. Stressede og frustrerede forældre og børn må siges at være en dårlig kombination, og derfor bliver der skabt nogle dårlige vaner, som er helt unødvendige.

LÆS OGSÅ: 15 små ting, der får dine børn til at smile

Vi kan ikke love dig, at du og din familie bliver helt og aldeles stressfrie, men der er uden tvivl måder til, hvordan du kan gøre stressniveauet lavere i hjemmet. Så læs med nedenfor og find frem til om din familie er en smule overstresset i hverdagen – og hvad I kan gøre, for at undgå det. 

#1 Ingen søvn
Når dit stressniveau er på sit absolut højeste, er søvnen typisk noget af det der bliver taget fra dig (JA tak til en ordentlig spand kaffe herfra!). Det er som om, at de første gange er til at holde ud, men når først manglen på at lukke øjnene bliver ret stor, så er det at vi kan komme i dårligt humør og lige præcis blive stresset.

For at få dine søvnvaner til at blive nogenlunde normale, kan du med fordel prøve, at få dine børn i seng en halv eller hel time før du selv går i seng.

#2 I råber mere af hinanden
En af de ting der er med til at give udtryk for, at presset på hjemmefronten er på vej den forkerte vej, er blandt andet tonen i huset. Råber i meget og er der en tendens til, at dine børn laver meget ballade? Så kan det ofte være et tegn på stress.

Hjælp dig selv og din familie, og blødgør i stedet din stemme når du kan mærke, at stemningen er presset. På den måde, kan du hjælpe til at give ro og skabe en fælles time-out. For eksempel kan du som mor sige: ”Mor har brug for en time-out! Så lad os lige lægge os her og tage dybe indåndinger. Så kan vi starte forfra bagefter”.

#3 I spiser ikke særlig tit sammen – alle sammen
Måske har du prøvet en af de aftener, hvor aftensmaden bare ikke fungerer for jer samlet. En af de aftener, hvor stemningen er dårlig og hvor det ender ud med, at en af jer går fra bordet før i er færdige. Hold ud!

Noget af det der samler os i hverdagen er, når vi kan sidde og spise sammen om aftenen og i weekenderne. Her er der tid til, at nyde hinanden og snakke om dagens oplevelser.

#4 Dit barn melder sig ud
Når stressniveauet er højt, sker der ofte det, at nogle børn trækker sig tilbage og lukker sig inde på værelset. Det med at lukke sig inde på værelset, gælder for det meste ældre børn, hvor de yngre børn kan miste lysten til at ses med deres venner og derved aflyse legeaftalen.

En af de måder du kan finde frem til, hvorvidt det er noget der ses i din familie er, at huske at tale med dine børn – det er SÅ vigtigt! Hjælp dit barn og nævn for dem, at det er vigtigt at de siger til hvis de skulle være stressede. Udover det kan du som forælder også være med til at skabe mere overskud, fx ved at lave et varmt karbad til dem, købe noget lækkert eller hvad du ellers finder passende.

LÆS OGSÅ: 9 måder at balancere morlivet med karrieren

#5 Du er presset på arbejdet
Har du svært ved at nå dine ting på arbejdet? Stress kan være noget er det der gør, at du får frataget din evne til at koncentrere dig på arbejdet og levere.

For at hjælpe dig selv og give lidt mere plads til arbejdet, så kan du eventuelt forberede nogle af tingene aftenen før. Det kan være ting som at smøre madpakker, lægge tøj frem og hvad behovet ellers er. På den måde kan du strege nogle af tingene fra din to-do liste dagen efter og forhåbentlig få lidt mere tid.

#6 Alle kan blive ramt
Uanset din alder, så kan stress påvirke din krop. Yngre børn har det med at udtrykke det ved, at klage over at de har ondt i maven og sommetider tendens til at få mareridt. For voksnes vedkommende føler vi typisk stress ved, at få spændinger i nakke, ryg og skuldre, og derudover søvnproblemer.

For at forsøge at fjerne stress hvor du kan, så kan du prøve at justere andre steder. Prøv at holde dig i gang, dyrk motion og forsøg at finde energien frem ved at spise sundt. Udover det, kan I som familie prøve at blive bedre til, at bruge tid på små ting, som at spille spil, se en film, eller gå en tur sammen.

#7 I farer rundt hele tiden
En travl hverdag i familie kan betyde, at der ofte er et stramt program. Det at skulle fare fra det ene sted til det andet sted, kan være med til at give hovedpine, ondt i maven og flere knapt så behagelige ting, så derfor er det helt okay engang i mellem at trykke på pause-knappen.

Stop derfor hvad end du laver og tag 10 dybe vejrtrækninger. Det er bedre at komme et par minutter for sent, end at dit barn fx ikke har alt sit udstyr til fodbold.

Kilde: parents.com

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide