Sådan kan du investere i dit barns sundhed

Facts

Hvad er stamceller?

Stamceller er unikke celler på deres tidligste stadie, hvor de kan lave kopier af sig selv og udvikle sig til hvilken som helst celle i kroppen.

Stamcellerne bruges eksempelvis til behandling af leukæmi og andre blodsygdomme. Nogle kan også udvikle sig til væv og muskler m.m. og er derfor særligt relevante i genopbyggende behandlinger.

En investering i stamceller kan på mange måder sammenlignes med en sundhedsforsikring for dit barn. Stamceller kan nemlig benyttes til rigtig mange former for behandling ved alvorlig sygdom, og hvis forskningen på området fortsat udvikler sig så hurtigt, som den gør på nuværende tidspunkt, så er der næsten ingen grænser for, hvor meget man ville kunne behandle om blot nogle få år. Vi gør dig klogere på, hvordan stamceller kan hjælpe dit barn i fremtiden.

LÆS OGSÅ: Christiane: Stamceller – en sikker investering i fremtiden

Hvis du vil give dit barn endnu bedre vilkår for fremtidig sygdoms- og genopbyggende behandling, så er det bestemt værd at se nærmere på stamceller fra navlesnoren. Umiddelbart efter barnet er født, går man ind og opsamler celler fra selve navlesnoren og navlesnorsblodet, som derefter opbevares til senere behandling i tilfælde af sygdom. Hvis dit barn får en sygdom, der kan behandles med stamceller, har du dermed sikret stamceller som matcher barnet 100 %. Der er derfor ikke nogen risiko for, at kroppen vil afstøde cellerne. På den måde undgår du en potentiel lang ventetid, hvis dit barn i fremtiden skulle få behov for en knoglemarvsdonation. En anden særligt gavnlig egenskab ved stamceller er, at de også kan hjælpe andre i familien, da der er minimum 25 % sandsynlighed for, at stamcellerne også vil være et match for barnets søskende. Herudover er der også en stor chance for, at nære slægtninge vil kunne blive behandlet med stamcellerne, hvis en sygdom eller tilstand opstår, hvor stamcelletransplantation kan medvirke i behandlingen. Dermed sikrer du altså ikke blot dit barn, men måske endda flere i familien ved at få opbevaret stamceller fra navlesnoren.

I Danmark er det Vita 34 som kan hjælpe dig med at sikre disse unikke stamceller, som kun kan opsamles en gang i livet, nemlig i forbindelse med fødslen.  Den private internationale virksomhed Vita 34, som netop har skiftet navn fra StemCare, opbevarer stamceller fra nyfødte børn i hele Skandinavien. Samtidig er virksomheden den eneste, der tilbyder denne service i hele Danmark. 

Hvordan kan stamceller hjælpe?

Stamcelleforskning er i dag et af de områder inden for lægevidenskaben, som er i størst udvikling. Grunden hertil er, at stamceller har potentiale til at behandle både ødelagte eller defekte celler, vævsdele og organer. Siden man gjorde brug af stamceller for allerførste gang i 1988, hvor en fransk dreng blev kureret for sin blodsygdom, da han blev behandlet med sin søsters stamceller fra navlesnorsblodet, har man foretaget over 35.000 transplantationer med stamceller.

I 2011 kom Danmarks første donorbarn, Freja, til verden. Cirka to år senere bliver hendes storebror, Anders – som lider af en alvorlig og livstruende immundefekt – transplanteret med Frejas knoglemarv og får tilført en portion af hendes navlesnorsblod. Blodet skulle sikre, at der var nok stamceller til at skabe en kopi af Frejas immunforsvar. 

Dette gav endnu engang vished for det faktum, at stamceller kan redde liv. At det giver god mening af få opsamlet sit barns navlesnorsblod ved fødslen og få det frosset ned. Og at ikke bare barnet selv, men også dets søskende og andre nære familiemedlemmer kan få glæde af stamcellerne i navlesnorsblodet i forbindelse med alvorlig sygdom.

I 2010 var 26-årige Dina Plesner den første voksne i Danmark til at få en transplantation med navlesnorsstamceller, da hun var alvorligt syg og kæmpede med leukæmi. Stamcellerne kom fra to nyfødte i USA, hvor man har mulighed for at donere stamceller fra navlesnoren til et offentligt donorregister, når man føder. Denne mulighed har vi desværre ikke i Danmark. Til behandling af leukæmi anvendes stamceller fra en donor.

Stamcellerne fra navlesnoren endte med at redde hendes liv.

Der findes faktisk to typer af stamceller i navlesnoren: De bloddannende stamceller, som kan blive til alle slags blodceller og de såkaldte mesenkymale stamceller, som kan udvikles til en række forskellige specialiserede celletyper, som fx hjerteceller, knogleceller, nerveceller,og blodkarceller. De mesenkymale stamceller findes i særlig høj koncentration i selve navlesnoren.

Her kan du få mere information

I 2015 blev StemCare købt af en af de største stamcellebanker i Europa – tyske Vita 34, hvorfor StemCare i dag har skiftet navn til Vita 34. Virksomheden har eksisteret i Danmark i 15 år, og har et stort team af læger, jordemødre og specialister bag sig. I dag kan Vita 34 tilbyde at opbevare stamceller fra både navlesnorsblodet og navlesnorsvævet. Stamcellerne behandles af specialister i et laboratorium og fryses ned ved -180 grader, hvorefter det opbevares i nitrogentanke i Tyskland.
Vita 34 er akkrediteret af Sundhedsstyrelsen og hører under deres regler, kontroller og inspektioner. 

Du kan få meget mere information om Vita 34s arbejde med stamceller HER

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og