Nicolines datter blev skadet: “Jeg får dårlig samvittighed, hvis jeg er skyld i, at forældre er blevet skræmt over dråberne”

I foråret 2016 blev Nicoline og Jesper Holm forældre til lille Emma. Og som langt de fleste nybagte forældre valgte de også at give deres datter d-vitamin dråber. Men efter blot fjorten dage begyndte Emma at ændre adfærd. Vi har taget en snak med Nicoline, og fået hendes historie om, hvordan dråberne vendte deres og Emmas liv på vrangen, og hvorfor det er vigtigt, at folk ikke stopper med at give deres børn d-vitamin-dråber.

LÆS OGSÅ: Sådan mindsker du dit barns allergisymptomer

Nicoline og Jesper Holm begyndte sidste år at give deres nyfødte datter d-vitamin-dråber. Noget, som de havde fået anbefalet af både sygeplejerske, bekendte og som Sundhedsstyrelsen ligeledes anbefaler på deres hjemmeside . Det skulle vise sig at tage en helt anden drejning, end parret fra Haderslev havde regnet med.

”Vi valgte at give Emma dråberne, fordi vi ikke ville have, at hun fik for lidt d-vitamin. Men efter et par uger synes vi, at Emma begyndte at ændre adfærd. Jeg kan huske, at det var den 19. maj, og Jesper og jeg undrede os over, at hun både havde forstoppelse, og græd mere end hun plejede. Vi tænkte faktisk bare, at det var et tigerspring, fordi hun var vores første barn, så vi havde ikke noget at sammenligne med. Men det fandt vi så ud af, at det ikke var,” fortæller Nicoline. Det er tydeligt, at hun stadig er meget berørt over situationen. Og det er med god grund, for da forældrene efter en indlæggelse i Aabenraa blev sendt videre til H.C. Andersen Hospitalet i Odense, stod det klart for dem, at Emma var mere syg, end de havde kunne forestille sig.

”Emma blev med tiden mere slatten og faktisk helt ukontaktbar. Det var frygteligt, fordi lægerne ikke rigtig kunne sige, hvad det skyldtes. Men så målte de hendes niveau af d-vitamin, og det var ligesom starten på det her lange forløb. De dråber, vi havde givet vores datter, var fejlproduceret, og havde over 75 % så meget d-vitamin i, som der skulle. Det var på en måde en kæmpe lettelse for os, for så vidste vi, at det ikke var en sygdom, og vi havde noget at gå ud fra. Men det har så vist sig, at have kæmpe konsekvenser for Emma,” fortæller Nicoline.

LÆS OGSÅ: Hvornår skal navlestrengen klippes?

Mennesker skal have d-vitamin. Det er en utrolig vigtig vitamin at få. Men i passende mængder. Nicoline og Jespers datter fik fra starten af hendes liv en dosering, som passer til en 13-årigs behov. Det har medført, at Emma i dag har et meget forhøjet indhold af kalk i kroppen. Det har desuden medført, at Emma, der i dag er lidt over et år, netop er blevet opereret i kraniet, så blodet har bedre mulighed for at løbe rundt. En stor operation som gør, at Emma hver halve time skal op at sidde, så blodet bedre kan løbe igennem kroppen, men som desværre også har givet Emmas hoved en abnorm form. 

Nicoline fortæller, at det selvfølgelig er hårdt for familien, og at Emma stadig er så syg, at hun er hjemme ved Nicoline hver dag. Men hun lægger også vægt på, at de som familie har været utrolig uheldige, og at dråberne stadig er meget vigtige for små børn.

Nicoline og familien er meget berørte af produktet, som firmaet fejlproducerede. Og Nicoline lægger heller ikke skjul på, at hun er vred og skuffet over firmaet, som ikke har vist sympati eller kommet med en tilstrækkelig undskyldning. Men det er ikke længere dét, som er budskabet fra Nicoline.

”Vi har været utrolig uheldige at vælge et produkt, som har været fejlproduceret. Men det kan vi ikke gøre noget ved. Jeg håber ikke, at vores situation har påvirket andre forældre til at fravælge d-vitamin dråber til deres børn. Vi er klart en skræmmehistorie på, hvordan det desværre kan gå og heldigvis næsten et enkeltstående tilfælde, men derfor er det stadig meget vigtigt at give børnene det ekstra tilskud. Jeg får rigtig dårlig samvittighed, hvis jeg er skyld i, at forældre er blevet skræmt over dråberne. Det håber jeg ikke.”

LÆS OGSÅ: Hvor meget vand skal jeres baby have på en varm sommerdag?

Nicoline reflekterer over, hvad der kunne have ændret familien i Haderslevs situation i dag. Hun peger på, at netop disse d-vitamin dråber burde blive et medicinpræparat, så kontrollen på netop det produkt vil øges. Hun håber, at sundhedsstyrelsen vil ændre reglerne for produktet, så sikkerheden bliver bedre, og Emma vil være den sidste, som skal gennemgå sådan et sygdomsforløb.

Tak til Nicoline Holm for at dele sin historie.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og