Pas på hormonforstyrrende stoffer, når du er gravid – disse kan være skadelige for dit foster 

Facts

Hormonforstyrrende stoffer mistænkes for at være årsag til blandt andet, at:
Piger går tidligere i pubertet og overgangsalder
Drengebørn bliver født med misdannede kønsorganer
Øget risiko for diabetes, hjerte-kar-sygdomme, fedme og kræft 

Hvordan virker hormonforstyrrende stoffer? 
Efterligner naturlige hormoners virkning
Påvirker kroppens omsætninger af naturlige hormoner
Påvirker kroppens produceren af naturlige hormoner
Påvirker transporten af naturlige hormoner

De seks mest almindelige parabener:

Godkendte
:
Butylparaben
Ethylparaben

Skadelige:
Isobutylparaben
Isopropylparaben
Methylparaben
Propylparaben 

Samspillet mellem en række hormoner i fosterstadiet er afgørende for, hvordan vi udvikler os, ikke bare frem til fødslen, men resten af vores levetid. Det gælder både vores udvikling i den tidlige og sene barndom, vores pubertet og senere vores forplantningsevne, overgangsalder og alderdom. Fosterstadiet er en meget sårbar periode, hvor balancen mellem de enkelte hormoner ikke må blive påvirket af fremmede stoffer, der kan interagere med de naturlige hormoner.

LÆS OGSÅ: 8 ting, alle mødre bør gøre for dem selv!

De seneste årtier har der været meget fokus på, hvad gravide udsættes for, og det bliver gang på gang konkluderet, at kvinder, som udsættes for høje niveauer af hormonforstyrrende stoffer under deres graviditet, hyppigere får børn med påvirket udvikling. Det være sig piger, som kommer tidligere og tidligere i puberteten, og unge kvinder, som går i overgangsalderen. Hvert tiende drengefoster, som udsættes for hormonforstyrrende stoffer, fødes med misdannede kønsorganer, hvilket er forbundet med en øget risiko for lav sædkvalitet og testikelkræft. Den nyeste forskning inden for området kæder desuden udsættelse for hormonforstyrrende stoffer i fosterstadiet sammen med en række sygdomme, som rammer langt senere i livet, for eksempel diabetes, fedme, hjertekarsygdomme, og kræft. Ifølge WHO kan omfanget af sygdomme som følge af hormonforstyrrende stoffer være betydeligt undervurderet.

Gravide udsættes for flere forskellige hormonforstyrrende stoffer. De tre mest betydende hormonforstyrrende stoffer, som gravide udsættes for, er parabener, phthalater og bisphenol A. Denne artikel vil omhandle parabener og de negative konsekvenser, der kan være forbundet med at et foster udsættes for dette stof.

Fælles for alle tre hormonforstyrrende stoffer er, at de optages i kroppen gennem kosten, ved indånding eller gennem huden, og eksponeringen kan dermed antages at være tilbagevendende.

Hormonforstyrrende stoffer

Hormonsystemet er involveret i alle livets faser, og det påvirker stort set alle celler, organer og funktioner i vores kroppe. Derfor er det med til at regulere humør, vækst, hjernefunktion, udvikling, adfærd, intelligens, samt meget mere. Hormonsystemet er opbygget af hormoner og kirtler. Hormoner er kemiske signalstoffer, som kirtelceller udskiller til blodkredsløbet, sådan at de transporteres rundt i kroppen via blodet; det er sådan, de når frem til de celler, som de skal virke på.

Hormonforstyrrende stoffer er kemikalier, som på forskellig vis påvirker vores naturlige hormonbalance, hvilket skyldes, at de har samme virkninger som kroppens naturlige hormoner. WHO’s definition for hormonforstyrrende stoffer er som følger:

”Et hormonforstyrrende stof er et udefra kommende kemikalie, der ændrer funktioner i hormonsystemet, og dermed forårsager sundhedsskadelige virkninger i en intakt organisme eller dens afkom

Alle hormonelle systemer bliver påvirket af hormonforstyrrende stoffer herunder udvikling af hjernen, stofskifte og reproduktion. Derfor er det klart, at ændringer i hormonbalancen kan få meget alvorlige konsekvenser. Udsættelse for hormonforstyrrende stoffer er særligt kritisk i følsomme vinduer i fostertilværelsen, hvor fosteret påvirkes via moderen, da udsættelse for hormonforstyrrende stoffer kan ændre på udviklingen.

Fra moderen til fosteret

Tilstedeværelsen af hormonforstyrrende stoffer i mennesker er blevet påvist i urin, blod, fostervand, blod fra navlestreng, spyt, modermælk samt moderkagevæv. Fra blodet overføres de hormonforstyrrende stoffer til moderkage og navlestreng, og en vordende moder giver dermed stofferne videre til fosteret.

Parabener: De er problematiske

De fleste har i dag hørt om parabener. Parabener er hyppigt anvendte konserveringsmidler, og det anvendes blandt andet i kosmetik og cremer samt visse typer af fødevarer og medicinske produkter med henblik på at forbedre holdbarheden og hindre svampe samt bakterievækst.  Der findes flere typer af parabener, som ofte anvendes i samme produkt for at konservere så effektivt som muligt.

I dag er parabenerne, ifølge den officielle EU-regulering, stadigvæk tilladt i begrænsende mængder.

Det er både blevet påvist og konkluderet, at anvendelse af butylparaben og ethylparaben i personlige plejeprodukter er helt sikkert. Hvorimod propylparaben, methylparaben, isobutylparaben og isopropylparaben er mistænkt for at have hormonforstyrrende effekt.

I Danmark er det forbudt at anvende de ovenstående fire parabener i kosmetik og plejeprodukter til børn under tre år. Set i lyset af dette forbud anbefales det, at ej heller gravide anvender plejeprodukter, som indeholder et eller flere af ovenstående parabener.

Betydning for fosteret: Det viser forskningen
Der er efterhånden bred enighed og konsensus om, at der er videnskabeligt belæg for en sammenhæng mellem parabener og hormonforstyrrende effekter. Studier af parabener i både celle – og dyreforsøg viser, at parabener kan have østrogenlignende (det kvindelige kønshormon red.) virkning. Det er blevet påvist, at kraftig udsættelse for østrogene stoffer kan være skadelig for reproduktionsevnen.

Hos voksne kvinder er østrogenniveauet højt, hvorfor det menes, at de mængder kvinder udsættes for via industriprodukter ikke gør nogen mærkbar forskel. Derimod er det normale østrogenniveau meget lavt hos fostre, så her vil påvirkning have meget stor effekt. Parabener er endvidere mistænkt for at kunne reducere sædkvalitet, kunne medføre kræft og give ændret kønsudvikling.

Parabener bidrager til cocktaileffekten
Hormonforstyrrende stoffer findes i utallige hverdagsforbrugerprodukter såsom plastik, kosmetik, møbler, smykker, og lægemidler. På daglig basis udsættes vi for en kombination (en cocktail) af et utal af forskellige hormonforstyrrende stoffer.

Ny forskning viser, at udsættelse for en kombination af hormonforstyrrende stoffer, selv i meget små koncentrationer, som hver for sig ikke giver effekter, samlet kan have markante sundhedsskadelige effekter. Som lovgivningen ser ud i dag, kigger man kun på, om de enkelte stoffer overholder deres specifikke grænseværdier. Dermed tages der ikke højde for mulige cocktaileffekter.

Gravide bliver hver dag udsat for mange produkter med hormonforstyrrende stoffer, hvor små uskadelige mængder tilsammen giver en effekt. Forskerne er i gang med at undersøge, hvordan kombinationen af forskellige hormonforstyrrende stoffer under graviditeten påvirker fostret. Samtidig er det ved at blive afklaret, hvilken eller hvilke perioder af graviditeten der er mest følsom(me) for de forandringer i hormonbalancen, der eventuelt kan påvirke fosterets udvikling.

Alternativer til parabener når du er gravid
Fordelen ved parabener er, at de er gennemprøvede og gode i forhold til allergi. Andre nyere konserveringsmidler giver større allergiproblemer og er i værste fald ikke testet i samme omfang som parabenerne.  Det er uvist, om alternative konserveringsmidler har hormonforstyrrende effekter på lige fod med parabener. Fakta er dog, at der findes en lang række andre tilladte konserveringsmidler (56 stk. godkendt i kosmetik red.), som kan og bør bruges i stedet. Det nordiske miljømærke Svanen har opstillet kriterier for svanemærkning af kosmetik, og ét af disse kriterier er netop, at produktet skal være produceret uden parabener.

Der findes indtil videre 27 deodoranter, 54 hårstylings – og 69 ansigtspleje- og renseprodukter, som er godkendt til at bære Svanemærket. Disse samt andre svanemærkede hudplejeprodukter kan findes her: http://www.ecolabel.dk/da/produkter/personlig-pleje/hudplejeprodukter

Det er altid en god idé altid at tjekke indholdsdeklarationen og bevidst fravælge produkter, som indeholder butylparaben, propylparaben, isobutylparaben og/eller isopropylparaben. Den bedste måde at undgå hormonforstyrrende stoffer er ved at vælge svanemærkede produkter, da disse produkter ikke må indeholde mistænkte hormonforstyrrende stoffer.

Nordisk Ministerråds miljømærkning: Svanen

LÆS OGSÅ: 6 grunde til, at du skal give dit barn pligter

Hvis du kunne tænke dig at blive endnu klogere på din graviditet, så tjek momcare.dk ud. 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og