[single_post_category_name]

Førstehjælp til børn med kolik

Hvis din baby græder utrøsteligt flere timer hver dag, har du sikkert fået at vide, at det er kolik, og der er ikke noget at gøre – andet end vente. Lettere sagt end gjort! Men du kan selv hjælpe din baby til mindre ubehag ved at trykke på de rigtige punkter. Katrine Birk, forfatter til ‘Tryk & glad’, giver dig her de 4 bedste akupressurpunkter mod kolik. 

Der er ikke noget mere hjerteskærende og frustrerende end babygråd, der fortsætter og fortsætter… og fortsætter! Også selvom du gør dit bedste for at vugge, amme og trøste. Hvis din baby græder i flere timer hver dag, ofte på samme tidspunkt, kalder lægerne det kolik, og det kan ikke behandles. Det går oftest over, når den lille er 3-5 måneder gammel – en ringe trøst, når guldklumpen græder og græder og græder! 

Hvad er kolik?
Før brugte man betegnelsen kolik om ondt i maven, og det er det reelt også, men i dag ved vi, at ondt i maven og kolik kan dække over forskellige lidelser og ubalancer, som ikke nødvendigvis stammer fra selve maven. Min erfaring er, at kolik typisk skyldes:

1. Baby har virkelig ondt i maven.

2. Baby har ondt i kroppen, fx fra en skævhed eller en låsning, som kiropraktor eller osteopat kan hjælpe med. 

3. Baby har et stresset mavesystem – den mest hyppige årsag til kolik – som kan skyldes stress i graviditeten, en stressende fødsel eller et andet traume som fx tidlig adskillelse fra sin mor.

Kolik handler derfor ikke kun om ondt i maven, men også om et stresset mavesystem, og du kan  hjælpe din baby til mindre ubehag ved at behandle med akupressur på punkterne, der hjælper mod mavesmerter og beroliger et stresset nervesystem.

Sådan gør du:

Punkt 1 : Hjernezonen – beroliger nervesystemet
Her finder du zonen: Den sidder på hele den bløde del af blommen på storetåen. Du kan forstærke effekten ved at massere blommerne på resten af tæerne.Massage på denne zone berolige nervesystemet og får din baby til at falde til ro og slappe af – og jo mere afslappet, den lille er, jo mindre ondt vil det gøre.

Bonus: Zonen her er også god, hvis din baby har svært ved at sove.

Punkt 2 : Solar Plexus zonen – virker afstressende
Her finder du zonen: Trods navnet sidder den på midten af hånden lige nede under den lille ‘trædepude’ ved langefingeren.

haand.png

Massage på denne zone virker også beroligende på nervesystemet, men den hjælper også samtidig på gener fra maven og stress, som også kan give kolik.

Punkt 3 : Rygsøjlen – smertelindring til hele kroppen
Her finder du zonen: Selvom den hedder rygsøjlen, finder du faktisk zonen på øret, lige deromkring den lille ‘snabel’, der løber langs med ørets runding (se billedet) – men den har forbindelse til rygsøjlen.Massage på denne zone er med til at berolige hele kroppen og nervesystemet, fordi der på rygsøjlen sidder nerver, der går ud i hele kroppen. Den virker også smertestillende over alt i kroppen – en god hjælp, hvis du ikke ved præcist hvor, din baby har ondt.

Punkt 4 : Spædbørns tarmsystem – lindring til mavesmerter
Her finder du zonen: Den sidder på hele hælen, så du kan massere over alt på hælen og rundt om den.

En meget vigtig zone fordi du her kan lindre forstoppelse, luft i maven, maveknebn, diarré og den type kolik, som skyldes ondt i maven.

Alle punkterne er gode at massere på begge sider af kroppen, med et roligt, blidt og kærligt tempo. Lyt altid efter dit barns signaler, og lav kun behandlingen, når dit barn synes, det er hyggeligt. Brug 2-5 minutter på hvert punkt, eller hvad du fornemmer passer ind i lige jeres situation. Du kan finde mange flere beroligende punkter, som du kan supplere med, i min bog ‘Tryk & glad babymave’.

 

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide