10 ting du ikke aner, før du bliver gravid

Info

Vores webredaktør Cecilie er gravid med sit første barn, som hun skal føde til februar. I mellem tiden vil hun løbende skrive om tanker og oplevelser, hun har gjort sig under sin graviditet.

Redaktionens bekendelser

Inden du bliver gravid, føler du måske, at du har nogenlunde styr på, hvad en graviditet indebærer. Det gjorde jeg i hvert fald. Men det skulle vise sig, at jeg INGEN idé havde om, hvad man rent faktisk gennemgår. Her er, hvad jeg er blevet mest overrasket over undervejs.

LÆS OGSÅ: Christiane lancerer ny hudplejeserie til babyer

Den søde (og lange) ventetid

Du opdager, at du er gravid. What’s next? Man bestiller en tid hos lægen, og så regner man med, at man skal i gang med det helt store graviditetsshow. Men så kommer man til lægen, får bekræftet, at jo, jo, den er god nok og så kan man ellers vente i flere uger, før de vil se en igen. De fleste finder nok ud af, at de er gravide omkring uge 5-6 stykker, og så kan du ellers vente til uge 12, før du overhovedet får bekræftet, at der rent faktisk ER liv derinde. Og den ventetid føles altså lang – især hvis du ikke rigtigt har andre symptomer på graviditet end en positiv graviditetstest.

Så.Fucking.Træt

Især i de første tre måneder kan selv de nemmeste og skønneste arrangementer virke uoverskuelige. Du kan pludselig sagtens tage en lur på 3 timer midt på dagen, og gå i seng kl. 22 om aftenen uden problemer. Søvn is LIFE i denne periode.

Du kan ikke planlægge din graviditet

Personligt havde jeg alle mulige tanker om, hvordan MIN graviditet skulle være. Jeg havde en eller anden plan om, at jeg kun skulle spise, hvad der var bedst for mig – og min baby selvfølgelig og at jeg skulle være aktiv hele vejen igennem. But lord was I wrong! Fik jeg nævnt før, hvor træt man er? Jeg havde desuden lidt komplikationer i starten, som gjorde, at jeg røg ud af mit mojo, og prioriterede søvn frem for træning, because PRIORITIES! Det skal lige siges, at jeg er dog så småt er begyndt at træne igen. Men det med kosten.. Hvis jeg har lyst til pomfritter, så er min selvkontrol bare væk – SÅ SKAL JEG HAVE POMFRITTER! Lol.

Alt det du ikke må

Jeg vidste godt the obvious i forvejen, inden jeg blev gravid – såsom ingen røg og alkohol. Men hvem skulle have troet, at man ikke må spise tatar (min livret) eller at man skal være opmærksom på, hvor mange lakridser, man spiser? Der findes UTALLIGE råd for, hvad du må og ikke må. Og det kan altså være lidt af en jungle at få styr på det hele. Men mon ikke, det sidder på rygraden på et tidspunkt…. Efter 9 mdr.!? Ha.

Alting tager tid

Da jeg fandt ud af, at jeg var gravid stod jeg troligt hver dag og kiggede på min mave i spejlet. Var den vokset en lille smule? Og mine bryster? Jeg anede ikke, at der ville gå SÅ lang tid (for mit vedkommende i hvert fald), før maven for alvor ville begynde at vokse. Jeg er over 5 måneder henne nu, og synes stadig ikke, at man helt kan se, om jeg er gravid eller om jeg bare har taget lidt på og er lidt oppustet for tiden. Så er faktisk stoppet med at stå foran spejlet og kigge på den voksende mave…

Intet føles behageligt

Man er forberedt på manglende søvn, når den lille engang kommer til verden, og derfor er det bare om at få så meget af det som muligt inden. Hvad man ikke lige er forberedt på er, at nattesøvnen bliver en anelse mere ukomfortabel, jo længere hen man kommer i gravidteten. At ligge på maven er udelukket, at ligge på ryggen gør ondt og så har du ligesom kun to muligheder tilbage, og skal pludselig vænne dig til at vågne om natten og skifte side, fordi du har ligget for længe på højre side og nu sover det hele… Altså undtagen dig. Og så er der alt det med tøjet. Man kan hverken holde ud at have BH på, eller ikke at have BH på. Alt strammer, men samtidig med har du brug for støtte omkring mave, ryg og bryster. The struggle is so real!

Alt det, ingen snakker om

Jeg gør dette afsnit kort. Men ingen, som INGEN havde fortalt mig, hvad der sker med kroppen i forhold til udflåd og hårvækst. Det udflådsshow er jo nærmest som at have menstruation! Holy moly.

Hvordan man tæller uger

Hvor mange gange har man ikke set mave-billeder på Instagram med caption: 26+4? Før jeg blev gravid havde jeg absolut ingen ide om, hvad det betød. Var det nogle mål? Var det hvor længe, man havde til termin? Var det dage til juleaften? Absolut INGEN ide. Men så snart man (læs: jeg) bliver gravid, går alt pludselig op i uger, dage og nedtællinger og du glemmer alt om, at omverden måske ikke lige er helt med, når du snakker i uger, tal og plusser.

Google is your friend

”Må jeg spise det her?” – Google it. ”Hvordan føles en plukkeve?” – Google it. ”Hvor stor er maven i uge 20?” – Google it. Der er et helt internet til kvinder, der venter sig. Og jeg har faktisk selv måtte skrue ned for min googling, for jeg lavede ALT for mange sammenligninger og læste ALT for mange skrækscenarier. Brug Google – but do it with care!

Alle er forskellige

Alle graviditeter er forskellige. Nogen har kvalme, nogen tager 35 kilo på, nogen har aldrig haft det bedre. Det vigtigste er, at du ikke sammenligner dig for meget med alle andre gravide omkring dig, og vigtigst af alt – at du ikke dømmer andre for at være gravide på en anden måde, end du er. Det er noget af det mest sårbare at være gravid, og ingen har lyst til at få at vide, at de er det på den forkerte måde…

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Luksusfastelavnsboller

IngredienserBoller 2.5 dl. Sødmælk 80 g. smør 30 g. gær 70 g sukker 1 tsk. stødt kardemomme 2 tsk. vanillesukker 0.5 tsk. salt Ca. 450