Harvard forskere: Sådan opdrager du gode børn

Vi vil allesammen gerne opdrage vores børn til at blive de bedste mennesker. Selvom det nogle gange er svært at gøre alting perfekt i en travl hverdag, er vi sikre på, at i er fantastiske forældre! Alligevel er ingen jo fejlfri, og forskere fra Harvard har lavet et par guidelines, man kan hente inspiration i, når det kommer til opdragelsen af de søde og dejlige – men til tider virkelig irriterende og besværlige – børn.

LÆS OGSÅ: Tag ud med dine børn: Find jeres egen mad i naturen

1. Tilbring tid med dine børn og læg op til meningsfuld samtale

Hvis du planlægger at tilbringe regelmæssig følelsesmæssig og intim tid med dine børn, vil de lære at være mere omsorgsfulde og kærlige. Du skal være god til at vise, at du elsker dem, spørge ind til – og vise interesse i – deres liv, påskynde at de prøver og rose dem, når de klarer sig godt. Det lyder måske som meget, men vi er sikre på at du, hvis du tænker dig om, gør mange af disse ting allerede.

2. Vær en stærk rollemodel og mentor

Børn lærer og forstår etiske værdier ved at observere voksne, som de respekterer – herunder selvsagt deres egne forældre. Ingen er perfekt hele tiden, derfor er det vigtigt for os også at udstråle ydmyghed, selv-indsigt og ærlighed; når du kommer til at gøre noget uheldigt foran dine børn så indrøm det ærligt, vis dem at det er OK at fejle og fortæl dem, hvordan du vil rette op på fejlen. En anden ting man som rollemodel kan gøre er at involvere hele familien i frivilligt arbejde, hvoraf det både bliver en hyggelig familieaktivitet samt en måde for dine børn at lære, at det er vigtigt at hjælpe, hvor man kan.

3. Kommuniker tydeligt og prioriter venlighed

At være venlig og hjælpsom overfor andre skal prioriteres højt i hverdagen – når vi alle hjælper og værner om hinanden, hænger verden langt bedre sammen. Hvis du selv sætter eksemplet, følger dine børn efter. En måde kan være gennem kommunikation, hvor du f.eks. i stedet for blot at sige “det vigtigste er, at du er glad” kan sige “det vigtigste er, at du er venlig og glad”. Herunder er det også vigtigt at opfordre sin børn til selv at løse konflikter, og til at tænke på hvordan deres handlinger påvirker andre mennesker.

4. Skab mulighed for at dine børn kan praktisere hjælpsomhed og taknemmelighed f.eks. gennem ansvar

Når du stiller krav til, at dine børn hjælper til med praktiske opgaver i huset, skaber du også grobund for, at de naturligt bliver mere hjælpsomme og eftertænksomme mennesker. Så ja, det er okay at bede sine børn om at dække bord, tømme opvasker osv. for deres eget bedste! 😉 Du kan også begynde at føre samtaler med dine børn om de ting, der foregår i samfundet og resten af verden for at udvide deres horisont og sørge for, at de interesserer sig på et højere niveau. Herudover er det vigtigt, at du udviser taknemmelighed, når de hjælper til og motiverer dem til at gøre det samme overfor andre.

5. Hjælp dine børn med at zoome ud og forstå hvad andre mennesker og samfund står overfor

Ved at snakke om andre familier end din egen og naboens hjælper du dine børn med at forstå andre bedre. Du kan f.eks. snakke om samfund som er anderledes fra vores og de forskellige udfordringer mennesker kan stå overfor. På den måde bliver dine børn opmærksomme på, at alt ikke drejer sig om deres egen lille cirkel af bekendtskaber. Så kan i også diskutere problemløsninger, og du kan opfordre dem til at lytte til out-sideren i klassen, som er lidt anderledes end dem selv, så de lærer at udvise mere medmenneskelighed og forståelse.

6. Skab mulighed for at dine børn kan handle

Når dit barn står overfor et problem så hjælp dem med at handle og tale det ud. Du kan opfordre dem til at samarbejde med andre – du skal hjælpe til, men ikke løse eller fjerne problemet for dem, det lærer de ikke noget af.

7. Hjælp dine børn med at identificere følelser og løse konflikter med selvkontrol

Det er en god idé at tilskynde dine børn til at identificere deres følelser, så du kan udstyre dem med de rette redskaber til at håndtere dem på bedst mulig vis. F.eks. ved at lære dem, at de kan stoppe op, tage nogle dybe vejrtrækninger og tælle i hovedet for at falde til ro i et vredesudbrud. Dette hjælper dem også med at løse konflikter ved bedre at forstå, hvordan andre mennesker føler. Hvis du er god til at sætte tydelige grænser, samt forklare på en fornuftig og kærlig måde hvorfor grænserne ser ud som de gør, hjælper det også dine børn i forhold til selvkontrol.

LÆS OGSÅ: 7 måder at afhjælpe dit barn med sin generthed

Kilde: https://mcc.gse.harvard.edu/parenting-resources-raising-caring-ethical-children/raising-caring-children
Kilde: https://www.popsugar.com/moms/Raising-Caring-Kids-37852952

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være