Sådan breaker du din graviditet til din chef

At skulle være mor er helt fantastisk, og man har lyst til at fortælle det til alle – undtagen én. Ens chef!! Hvordan gør man lige det? 

LÆS MERE: Kvinden bag Inspired Beyond Babies

Du befinder dig ude på badeværelset, og er allerede pænt utålmodig. Ikke fordi du er der, som du plejer – for intet kunne være mere anderledes end i dag. På kanten af håndvasken ligger den der. Graviditetstesten. Den siger intet til dig. Minutter føles som dage, men intet er sket endnu. Men hov! Der sker noget! Er det rigtigt? Ja, sgu!! Den er god nok!!!

”Jeg er gravid!!!!!”.

Jeg skal være mor!!! Episk, jeg kan ikke vente med at fortælle det til manden, familien og vennerne. Og så kommer det. Med ét bliver du ramt af den der følelse, som om nogen på en og samme tid har hældt en spand kold vand i hovedet på dig – nej, nok nærmere over hele kroppen – mens du har fået en ordentlig mavepuster i mellemgulvet. Shit! Hvordan breaker jeg det her til min chef?

Dybe indåndinger. Ind gennem næsen og ud gennem munden. Du kan lige så godt begynde at øve dig nu, fordi det er samme procedure, når selve fødslen går i gang. Jeg kan berolige dig med, at du langt fra er den eneste med denne følelse. Den er helt naturlig, så lad os da kaste os ud i, hvordan du så breaker, at du er gravid til din chef.

Hvornår skal jeg sige det – ifølge barselsloven?

I barselsloven kan vi rent faktisk få et hint til, hvornår vi senest skal sige det til vores chef. Nu er juridiske lovtekster sædvanligvis ikke kendt for at være særlig sjov læsning, men jeg må sige, at der er undtagelser. Og det passer egentligt meget godt, når advokaterne, der fortolker de enkelte paragraffer, oftest udtaler sig i vendinger som ”hovedreglen er…. Men så er der naturligvis også undtagelse 1, 2, 3 osv.” Måske en god grund til at de altid har noget at tage sig til?

Nå, men ifølge barselsloven skal du som kommende mor give din chef besked om graviditeten senest 3 måneder, før du har termin. Jamen, det var da overhovedet slet ikke nogen hjælp! Men sjovt er det. Enten er ens chef utrolig distræt eller også er vedkommende meget svagtseende, hvis det ikke er opdaget inden da.

Men hvornår skal jeg så sige det?

Helt sikkert tidligere end det barselsloven tilsiger. Men hvorfor egentligt det?

For at besvare dette spørgsmål skal vi lige skifte kasket. Lad os for en stund tage chefhatten på hovedet. Ligesom med åndedrætsøvelsen, så kan du lige så godt tage hatten på nu og føle, hvordan det er.

Alle chefer, store som små, mellemledere, teamledere, CEO, CFO, COO og alle andre chefforkortelser har grundlæggende ét tankesæt til fælles. Det bliver dyrt, og vi mangler nogen til at udføre arbejdsopgaverne. Selvfølgelig, og heldigvis for det er der da bestemt også nogle, som har andre og flere tanker om ens ansatte og det af den positive slags. Men penge og tid er grundelementerne eller rettere frygten hos enhver chef, når graviditeten meldes.

Derfor giver det også ud fra et chefperspektiv rigtig god mening at sige det langt tidligere end de 3 måneder før terminstidspunktet.

Ved at sige det tidligere, giver du din nærmeste chef mulighed for at tilrettelægge de fremtidige arbejdsopgaver og samtidig en langt længere tidshorisont til at få indblik i, at det at have en medarbejder på barsel slet ikke er så dyrt, som mange går og tror.

Dit rigtige tidspunkt

Hvornår du så skal fortælle det til din chef, afhænger af, hvilken situation du er i. Der er med andre ord ikke et universelt tidspunkt, som alle bør sige det på. Men fortvivl ikke. Jeg har her listet en række punkter, som kan hjælpe dig til at beslutte, hvornår det rigtige tidspunkt er for dig og hvorfor.

  • Er du plaget af opkast, eller har mange graviditetsgener, bør du overveje at sige det snarest muligt. Så undgår du, at din chef kan være i tvivl om dit fravær.
  • Efter nakkefoldsscanningen. Som oftest er dette ens egen indikator for, at alt er i orden og nu kan nyheden fortælles bredt.
  • Fordi din chef skal have god tid til at fordele arbejdsopgaver og få bekræftet, at det slet ikke er så dyrt med en ansat på barsel. Det kan tilmed være, at de finder ud af, at de kan få mere i refusion ved at tilbyde dig en højere løn.
  • Fordi dine kollegaer skal have tid til at omstille sig til ændrede arbejdsopgaver
  • Fordi du og din arbejdsgiver har længere tid til at få talt om vigtige ting, der sker i virksomheden under barslen (såsom arbejdsopgaver), og du dermed kan tage dem med i din betragtning ved barselsplanlægningen.
  • Fordi din arbejdsgiver har længere tid til at få hjælp til, hvordan de bedst muligt kan hjælpe dig under graviditeten, barslen og når du er retur
  • Fordi du ren og skær ikke kan holde det skjult længere

Det væsentligste når du fortæller det til din chef er, at du oplyser om din terminsdato, og om du ønsker at holde din graviditetsorlov (der ifølge barselsloven er 4 uger før termin). Og så er det altid en god ide at have det skrift. Hent en skabelon her, så du ikke skal tænke på formuleringen af det samtidig med, at du sikrer dig, at der står det, der skal.

Vær ikke bange for at spørge din chef om, hvad dine tanker umiddelbart kredser om. For handler det om tid og økonomi, så er der rigelig med tid til at få dette undersøgt og hjælp at hente.

Og på denne måde er det slet ikke så shit-agtigt, men derimod en super glædelig nyhed – som det jo i allerhøjeste grad er!

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og