[single_post_category_name]

Sådan foregår en brystforstørrende operation med eget fedtvæv

Overvejer du at få foretaget et kirurgisk indgreb? Speciallæge i plastikkirurgi Benedikte Thuesen forklarer her, hvordan en brystforstørrende operation med eget fedtvæv foregår. 

Fedttransplantation er en teknik, hvor man anvender ens eget fedt fra et sted på kroppen og flytter det til et andet.

Den første brystforstørrende operation blev udført for mere end 100 år siden. Og det foregik v.h.a. en fedttransplantation. Man flyttede patientens eget fedtvæv op til brysterne. Desværre var der mange komplikationer i forbindelse med disse operationer, f.eks. betændelse og skæmmende arvæv med knudedannelser og tilmed kunne fedtvævet i langt de fleste tilfælde ikke overleve.

Man har nu gennem en lang årrække forfinet metoden. Det er virkelig en specialist opgave som kræver stor rutine og erfaring for at opnå et flot, holdbart og naturligt resultat.

LÆS OGSÅ: Er det farligt at få silikonebryster?

Operationen omfatter to indgreb. Først foretages en fedtsugning.  Fedtsugningen foretages med en speciel skånsom teknik, for at undgå at fedtvævet bliver beskadiget. Man kan tage fedt fra maven, lår, hofter eller et andet sted på kroppen, hvor der er overskydende fedt. Herefter oprenses fedtvævet og til sidst sprøjtes fedtet ind i brysterne i mange små kanaler ved hjælp af tynde kanyler. Operationen tager ca. 2-3 timer. Under operationen gives antibiotika for at hindre betændelse. Sårene på brysterne er så små, at de ikke skal sys, men blot dækkes med et lille plaster. På de områder, hvor der er foretaget fedtsugning, iføres man en stram dragt. Den tætsiddende dragt hindrer hævelse, således at huden hurtigt kan trække sig sammen.

Årsagen til, at fedtet skal sprøjtes ind i minimal mængde, er, at man skal sikre sig overlevelse af fedtvævet. Sprøjter man en større klumper af fedt ind i brysterne, er der risiko for at fedtcellerne ikke kan overleve, og der kan dannes cyster og forkalkninger i vævet. Disse kan ses på mammografi, ligesom man kan se forkalkninger ved forstadier til kræft, og man kan således tro at det drejer sig om kræft. Sprøjter man derimod fedtet ind i meget små mængder, som er den rigtige måde at gøre det på er risikoen for forkalkninger betydelig mindre.

For at operationen kan lade sig gøre, forudsætter det, at man har overskud af fedt på kroppen. Og det er ofte problemet, for kvinder med små bryster er ofte meget slanke. Det er desværre ikke muligt at tage fedt fra en anden person og placere det på et sted, hvor man synes man selv mangler fylde.

Du skal regne med, at op til 30- 50 % eller mere af det indsprøjtede fedt kan forsvinde igen.  Behandlingen kan gentages så længe du har fedtdepoter at tage fra. En behandling kan være tilstrækkelig, men oftest kræves to eller flere behandlinger for at opnå det ønskede resultat. Man kan ikke forudsige, hvor meget fedtvæv, der vil vokse fast, men efter 3-6 måneder kan man bedre vurdere resultatet, og her foretage en ny behandling, hvis det er nødvendigt.

Resultatet varer flere år måske livslangt. Hvis du taber dig efter behandlingen, vil du også tabe dig på brysterne naturligvis, ligesom du gør på resten af kroppen.

Man skal ikke regne med, at man ved hjælp af denne teknik kan opnå mere fylde end svarende til en enkelt skålstørrelse.

Fedttransplantation må ikke anvendes hos kvinder med brystkræft, som ikke er færdigbehandlet eller hos kvinder med forstadier til brystkræft. Fedtvævet indeholder stamceller, og disse celler kan udvikle sig til forskellige typer af væv baseret på hvor de er placeret i kroppen

Der er på nuværende tidspunkt dog intet der tyder på at brystforstørrende operation med eget fedtvæv vil give øget risiko for brystkræft.

Fordelene ved denne metode er:

Man anvender ens eget fedt og et fremmedlegeme, som et silikoneimplantat er ikke nødvendigt.

Samtidig får man fjernet fedt fra steder på kroppen, hvor man har uønsket fedtvæv altså en win-win effekt.

Metoden medfører næsten usynlige ar.

Resultatet er måske livslangt.

Ulemperne ved metoden er:

Operationen er tidskrævende, og kræver at kirurgen har specielt udstyr.

For at operationen skal lykkes kræver det, at man har overskydende fedt på kroppen.

Det er uforudsigeligt, hvor meget fedt der slår an.

Ofte kræves mere end en behandling. Antallet af fedtceller, der overlever varierer fra person til person- det kan derfor være nødvendigt med en ny operation for at opnå det ønskede resultat. Det kan derfor blive en dyr operation at få foretaget, før man har den ønskede effekt. Betydelig dyrere end operation foretaget ved hjælp af et brystimplantater.

Man skal regne med, at man kun kan opnå øget fylde svarende til en enkelt skålstørrelse.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide