Din mandagsdessert: Æble-kardemomme stang

Ingredienser

50 g gær

200 g smeltet smør, det må ikke være varmt, men blot stuetemperatur

21⁄2 dl lunet mælk

1 æg

1/2 tsk. stødt kardemomme

2 spsk. sukker

500 g. mel
 

Fyld

125 g blødt smør

100 g sukker

1/2 tsk. stødt kardemomme

1 tsk. mandelessens

2 syrlige æbler i meget tynde både

2 spsk. kanelsukker

 

1 æg eller lidt fløde til pensling

4 spsk. kanelsukker

25 g hasselnødder- eller mandelflager eller hakkede mandler

Som bekendt er det æblesæson lige nu, og lad os for guds skyld få det udnyttet på bedste vis. Denne nærmest wienerbrøds-agtige stang er proppet med dem, i skøn forening med en dejlig mandelremonce. Masser af kardemomme giver kant til smagen, og går i øvrigt forrygende sammen med æblerne. Det er ikke fordi jeg ikke elsker en klassisk kringle med marcipan og rosiner, men denne her med æbler kan altså noget særligt. Jeg er vild med deres syrlighed, som på forunderlig vis giver noget nærmest friskt til smagen, som jeg virkelig godt kan lide. Stængerne er forrygende samme dag som er bagt, men kan sagtens få fornyet live efter en tur i ovnen. 6-7 minutter ved 200 grader. 

Giver 2 stænger.

Sådan gør du

Opløs gæren i sukkeret. Tilsæt den lunede mælk og det smeltede smør. Rør melet i og kun så meget at du har en blød, fed og lækker dej. Den begynder at slippe skålen, når den har fået nok mel. Det kan være den virker blød når den har fået den melmængde der er angivet, men prøv at mærk med hænderne, du vil opdage at den faktisk ikke klistrer. Stil dejen til hævning ca. 1 time  til den har dobbelt størrelse. Lav fyldet i mellemtiden ved at røre alle ingredienserne sammen til en blød remonce.

Rul dejen ud til 2 rektangler på ca. 20×40 cm på et let meldrysset bord. Læg remoncen i midten af stængerne og top med æblebådene. Fold først enderne ind og dernæst langsiderne, der gerne må bukkes ind over hinanden. Klem, pres kringlen så den passer til pladen og pensl med æg og drys med kanelsukker og hasselnøddeflager. Bag stængerne ved 200 grader i ca. 20 minutter eller til stængerne er smukt mørkt gyldne. Lad dem køle af på en rist, før de nydes.

Gem

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Søde konfekt pindsvin

De her små pindsvin er næsten for søde at sætte tænderne i, meeeeen vi kommer til det alligevel, for det lille konfektstykke er alt for

Sådan plejer du tosomheden

Artiklen indeholder sponsoreret indhold Amanda Lagoni er udover at være parterapeut og sexolog, både mor, kone og veninde. Hun møder de samme udfordringer i parforholdet